Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. június 1. 13:20 Közélet, Pénz

Azokat a megtakarítási formákat is megadóztatja a kormány, amikbe a lakosság az év elején menekült

Csaknem megduplázza a kormány a megtakarítások adóterheit egy szerda este megjelent kormányrendelet alapján a rossz állapotban lévő idei költségvetés stabilizálása érdekében.

Mi történt? A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet alapján a 15 százalékos személyi jövedelemadó mellett 13 százalékos szociális hozzájárulási adót is kell majd fizetni a megtakarítások kamatjövedelme után.

  • Az adónem minden lakossági megtakarítási formát érint, két kivételével: továbbra sem kell majd szochót fizetni az állampapírokon és az ingatlanalapok befektetési jegyein elért nyereségen.

Alulnézet: A rendelet július 1-jén lép hatályba, de az egyes megtakarítási formák esetében eltér, hogy mikor realizálódó kamatjövedelmek esetén kell már szochót fizetni.

  • A betétek esetében június 30. előtti lekötésekre nem kell fizetni szochót.
  • Kötvények és befektetési jegyek esetében az adókötelesség a rendelet hatályba lépése után vásárolt eszközökre vonatkozik.
  • És ugyanez a helyzet a megtakarítási célú életbiztosításoknál is.

Felülnézet: Az intézkedéssel a kormány egyrészt közvetlenül extra költségvetési bevételekhez juthat, másrészt pedig azáltal is javíthatja a költségvetés helyzetét, hogy a szochóból kimaradó magyar állampapírok felé tereli a magyar lakosság befektetéseit.

  • Erre már csak azért is szüksége van, mert idén az év első négy hónapjában az idei hiánycél 80 százaléka összejött, és ebben az időszakban az állam kamatkiadásai több mint kétszer akkorák voltak, mint 2022 azonos időszakában.
 

Mit mondanak ők? Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Portfolio tudósítása szerint azt mondta, az állampapírok keresletének jelentős növekedésére számítanak („a bankok lakossági forrásainak 5-10 százaléka mozdulhat az állampapírok felé”), és csak az intézményeknél 1800 milliárd forint többletkereslettel számolnak.

  • Viszont az adóbevételek növelése nem céljuk („kit érdekel, mennyit szedünk be”).

Becsei András, a Bankszövetség alelnöke azt mondta, az intézkedés miatt a versenysemlegesség sérül, és a Bankszövetségnél ennek nem örülnek.

A megtakarítások átrendezése mellett általánosabban az intézkedés a megtakarítások helyett a fogyasztást ösztönzi, hiszen drágítja a megtakarításokat: amíg eddig 100 egységnyi nyereségből 85 maradt a megtakarítónál, ezentúl csak 72 marad majd.

  • Idén január és március között a lakossági kisbefektetők kifejezetten keresték azokat a befektetési formákat, amelyekkel védekezni tudtak a magas infláció ellen.
  • Készpénzből és banki betétekből jelentős pénzek áramlottak olyan, a pluszadó által érintett befektetési formákba, mint például a befektetési jegyek és a tőzsdei részvények.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOlyan rossz állapotban van a magyar költségvetés, hogy az már a befektetőknek is kezd feltűnniA rezsicsökkentés, az egykulcsos jövedelemadó és a gazdasági növekedés beáldozása is felmerül a költségvetés egyensúlyának megőrzésére vonatkozó lehetőségek között.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Pénz adó költségvetés kötvény megtakarítások részvény szocho Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.