Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. június 1. 13:20 Közélet, Pénz

Azokat a megtakarítási formákat is megadóztatja a kormány, amikbe a lakosság az év elején menekült

Csaknem megduplázza a kormány a megtakarítások adóterheit egy szerda este megjelent kormányrendelet alapján a rossz állapotban lévő idei költségvetés stabilizálása érdekében.

Mi történt? A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet alapján a 15 százalékos személyi jövedelemadó mellett 13 százalékos szociális hozzájárulási adót is kell majd fizetni a megtakarítások kamatjövedelme után.

  • Az adónem minden lakossági megtakarítási formát érint, két kivételével: továbbra sem kell majd szochót fizetni az állampapírokon és az ingatlanalapok befektetési jegyein elért nyereségen.

Alulnézet: A rendelet július 1-jén lép hatályba, de az egyes megtakarítási formák esetében eltér, hogy mikor realizálódó kamatjövedelmek esetén kell már szochót fizetni.

  • A betétek esetében június 30. előtti lekötésekre nem kell fizetni szochót.
  • Kötvények és befektetési jegyek esetében az adókötelesség a rendelet hatályba lépése után vásárolt eszközökre vonatkozik.
  • És ugyanez a helyzet a megtakarítási célú életbiztosításoknál is.

Felülnézet: Az intézkedéssel a kormány egyrészt közvetlenül extra költségvetési bevételekhez juthat, másrészt pedig azáltal is javíthatja a költségvetés helyzetét, hogy a szochóból kimaradó magyar állampapírok felé tereli a magyar lakosság befektetéseit.

  • Erre már csak azért is szüksége van, mert idén az év első négy hónapjában az idei hiánycél 80 százaléka összejött, és ebben az időszakban az állam kamatkiadásai több mint kétszer akkorák voltak, mint 2022 azonos időszakában.
 

Mit mondanak ők? Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Portfolio tudósítása szerint azt mondta, az állampapírok keresletének jelentős növekedésére számítanak („a bankok lakossági forrásainak 5-10 százaléka mozdulhat az állampapírok felé”), és csak az intézményeknél 1800 milliárd forint többletkereslettel számolnak.

  • Viszont az adóbevételek növelése nem céljuk („kit érdekel, mennyit szedünk be”).

Becsei András, a Bankszövetség alelnöke azt mondta, az intézkedés miatt a versenysemlegesség sérül, és a Bankszövetségnél ennek nem örülnek.

A megtakarítások átrendezése mellett általánosabban az intézkedés a megtakarítások helyett a fogyasztást ösztönzi, hiszen drágítja a megtakarításokat: amíg eddig 100 egységnyi nyereségből 85 maradt a megtakarítónál, ezentúl csak 72 marad majd.

  • Idén január és március között a lakossági kisbefektetők kifejezetten keresték azokat a befektetési formákat, amelyekkel védekezni tudtak a magas infláció ellen.
  • Készpénzből és banki betétekből jelentős pénzek áramlottak olyan, a pluszadó által érintett befektetési formákba, mint például a befektetési jegyek és a tőzsdei részvények.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOlyan rossz állapotban van a magyar költségvetés, hogy az már a befektetőknek is kezd feltűnniA rezsicsökkentés, az egykulcsos jövedelemadó és a gazdasági növekedés beáldozása is felmerül a költségvetés egyensúlyának megőrzésére vonatkozó lehetőségek között.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Pénz adó költségvetés kötvény megtakarítások részvény szocho Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Hajdu Miklós
2023. szeptember 22. 18:23 Közélet

Akkora az infláció, hogy már az áfabevételek növekedésére sem számíthat a kormány

Már a negyedik hónapban állt elő az a helyzet, hogy az elszálló infláció mellett csökkentek év/év alapon az áfabevételek.

Avatar
2023. szeptember 22. 15:33 Adat, Közélet

Ki mond igazat? Hatalmas a tanárhiány, vagy még javult is a helyzet?

A kormány szerint nincs rendszerszintű tanárhiány, miközben folyamatosan olvashatunk ezzel ellentétes hétköznapi tapasztalatokról. De mit mutatnak az adatok?

Hajdu Miklós
2023. szeptember 22. 12:55 Közélet

Senki nem tudja, ki fogja befejezni a 10 éve tervezett Budapest-Belgrád vasútvonalat

A kínai partnerek nem folytatják a munkát Budapest és Belgrád között, Mészáros Lőrinc cége is inkább a győri fővonal javításán dolgozik.

Fontos

Torontáli Zoltán
2023. szeptember 24. 16:03 Adat, Élet

Mire elég, hogy több időt töltünk munkában, mint a nyugat-európaiak?

Hiába dolgoznak egyre többen viszonylag sok időt munkával töltve, ha olyan munkát végeznek, amelynek nem magas a hozzáadott értéke.

Avatar
2023. szeptember 23. 15:43 Élet, Tech

Van megoldás arra, hogy mindenki jól járjon a háztartási napelemekkel

A nyári napenergiás plusztermelés téli eltárolása irreális, ám a hálózatba kötött otthoni akkumulátorok a lakosságnak és az országnak is rengeteg hasznot hozhatnak.

Holtzer Péter
2023. szeptember 23. 04:23 Podcast

Valamit rosszul csinálunk, ha a gyerekek így megutálják a fizikát nyolcadikra

A Z-szak arra lesz képes, hogy a szaktanároknak nem éppen vonzó általános iskolákban is lesz olyan, aki természettudományt képes majd tanítani.