Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. május 26. 12:35 Közélet, Pénz

Olyan rossz állapotban van a magyar költségvetés, hogy az már a befektetőknek is kezd feltűnni

Sosem halmozott még fel akkora hiányt áprilisban a magyar költségvetés, mint idén, és a jövő évi büdzsét is jelentős kockázatok övezik. Az első négy hónap kamatkiadásai több mint kétszer akkorák voltak, mint 2022 azonos időszakában, és az időarányos adatok alapján kérdéses, mennyire reális, hogy a terveknek megfelelően 3000 milliárd forint alatt marad az adósságszolgálat.

Miért fontos ez? A gazdaság zsugorodását mutatja a GDP és a fogyasztás alakulása, miközben az infláció kimagasló uniós összehasonlításban. Az uniós források érkezése ráadásul 2024-re tolódhat – a kormány és az Európai Bizottság közötti vita tárgyát képezik többek között az extraprofitadóként elhíresült rendkívüli terhek, amelyek jövőre is megmaradnak.

  • A bevételek szerényebb mértékben nőttek a kiadásoknál tavalyhoz képest, a központi költségvetést nézve 3,1 százalékos arány áll szemben 15 százalékkal.
  • A közszolgáltatásokon spórolni már aligha lehetséges, a közszférában, közoktatásban eleve elmaradtak a béremelések, miközben a színvonal és a kapacitások sok szempontból megkérdőjelezhetők. Igaz, a kormány nemrég számos állami beruházás leállítása mellett döntött.

Számokban: a kamatkiadások elszállása mellett az áfabevételek alakulása is rossz fényt vet az idei és a jövő évi költségvetésekre. Mivel az első négy hónapban az éves hiánycél 80 százaléka már teljesült, e trendek fennmaradása esetén kérdéses, hogy tartható-e korrekció nélkül a 3,9 százalékos hiánycél a GDP arányában. Ez már a befektetőket is nyugtalanítja, ami tükröződik a magyar államkötvények árfolyamán.

Reakciók: az Európai Bizottság egyensúlyhiányt lát a magyar gazdaságban, hiánycsökkentésre és a helyreállítási pénzek lehívására készteti a kormányt, továbbá javasolja a rezsicsökkentés leépítését az elszálló hiány ellensúlyozására. Varga Mihály pénzügyminiszter szerint azonban tartható a hiánycél, és marad a rezsicsökkentés (amit részben a különadók fedeznek).

  • Adóemeléssel javítható a helyzet Zsiday Viktor szerint: a társasági adókulcs kilencről 15 százalékra történő emelését külföldi nyomásra lehet fogni, és nem csökkentené a hazai versenyképességet, az „egykulcsos” jövedelemadó beáldozásával továbbá többletterhek róhatók a magasabb bérűekre, akik kevéssé tartoznak a kormánypárt szavazóbázisához.
  • „A növekedési cél eléréséhez költségvetési áldozat kellene, de a költségvetési célért pedig talán a növekedést kellene beáldozni” – fogalmazott a Portfolio.hu-n Virovácz Péter. Nincsenek tömeges leépítések, a bérnövekedés 15 százalék feletti, így kár a költségvetés stabilitásának (és többletinfláció) árán a GDP növekedéséért teperni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkJobban zsugorodik a magyar gazdaság, mint az EU-átlagAlig volt nagyobb visszaesés az EU-ban, az infláció viszont Magyarországon a legnagyobb. Megbicsaklott a magyar felzárkózás.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyarok lettek a régió spórolórekorderei az év elejénA lengyeleknél, szlovákoknál és cseheknél is nagyobb mértékben fogták vissza a vásárlásaikat az év elején.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMég mindig Európa-rekorder a magyar inflációÁprilisban 24,5 százalékon álltunk, miközben az eurózóna átlaga 7, a teljes uniós átlag pedig 8,1 százalék volt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNincs pénz béremelésre a közszférában, mert elviszi a rezsicsökkentésA béremelés iránti igények jogosságát elismerik. De a gyakorlatban itt meg is áll a történet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„Nem mondhatjuk azt egy fiatalnak, hogy ne legyél pedagógus, mert a létminimum közelébe süllyedsz"A béreken emelni kell, de pusztán anyagi dotációval nem lehet előre lépni, nem lehet flow állapotot elérni - mondja az egyik legjobb egyházi iskola igazgatóhelyettese.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz alacsony mentősbérek miatt is alakulhatnak ki olyan ügyek, mint Gálvölgyi JánoséEgyelőre vizsgálják, hogy jó döntést hoztak-e, amikor fontosságában hátrébb sorolták a színész esetét. A mentők szerint a kapacitáshiánnyal is gond van.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Pénz hiány költségvetés költségvetési hiány magyar gazdaság Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Ercse Kriszta
2024. március 24. 04:34 Közélet

A kormányzat házalói: oktatási porszívóügynökök, szakértő szendvicsember

Porszívóügynökként el akarják adni nekünk a kormányzat költségkímélő megoldásainak álszent és gyermekkárosító magyarázatait.

Stubnya Bence
2024. március 23. 08:10 Közélet

A sebeit nyalogató Sparnak küldött hadüzenetet Lázár János

2022-ben sok kiskermulti volt veszteséges, de a Spar adózás utáni eredményének mínusza kiemelkedő volt.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.