Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. május 4. 11:32 Pénz

A magyarok lettek a régió spórolórekorderei az év elején

A magyarok húzták össze a nadrágszíjat a leginkább a régióban: még a lengyeleknél, szlovákoknál és cseheknél is nagyobb mértékben fogták vissza a vásárlásaikat az év elején egy friss felmérés szerint.

  • A magyarok 41%-a számolt be arról, hogy a magas infláció miatt csökkentette a kiadásait, míg a lengyelek, szlovákok és csehek esetében ez az arány csak 28, 25 és 22% volt.
  • Tavalyhoz képest itthon közel duplázódott, miközben a régióban más országokban csak kisebb mértékben nőtt a spórolók aránya a Publicis Groupe felmérése alapján.

Leginkább nyaralásra, étterembe járásra, sportfelszerelésekre költenek kevesebbet a magyarok, de jobban odafigyelnek az öltözködéssel, édességekkel és tartós élelmiszerekkel kapcsolatos kiadásaikra is.

  • Gyógyszerre, higiéniai termékekre és kávéra viszont nem szívesen költenek kevesebbet.

Számokban: Az EU-rekorder 25% feletti magyar inflációhoz képest uniós összehasonlításban magas, de azért jóval alacsonyabb volt a cseh, a lengyel és a szlovák infláció márciusban (16,5, 15,2 és 14,9%).

  • A bérek itthon márciusban éves alapon viszont csak 17,5%-kal nőttek, és bár a cseh, lengyel, és szlovák növekedés is elmaradt a drágulás mértékétől a közelmúltban, a magyar reálbércsökkenés kiemelkedő.

Miért fontos? Tavaly az egész EU-ban csak Magyarországon és Bulgáriában nőttek a reálbérek, de idén már jelentős csökkenés várható az év egészében.

  • A tényleges lakossági fogyasztás mutatója alapján csak Bulgáriában volt alacsonyabb az életszínvonal Magyarországnál 2021-ben.

Mi várható? A kiemelkedő infláció miatt ebben a mutatóban az ország további lecsúszására számíthatunk, egyes szegénységi mutatókban Magyarországon várható a legnagyobb növekedés.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz bérek fogyasztás infláció régió spórolás Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Debreczeni Anna
2024. április 2. 14:11 Pénz

Egyre több pénzt keresnek a külföldön dolgozó magyarok

Tíz év alatt több mint két és félszeresére, 197-ről 522 millió euróra nőtt a magyarok által külföldön megkeresett munkajövedelem.

Fontos

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.