Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. május 4. 11:32 Pénz

A magyarok lettek a régió spórolórekorderei az év elején

A magyarok húzták össze a nadrágszíjat a leginkább a régióban: még a lengyeleknél, szlovákoknál és cseheknél is nagyobb mértékben fogták vissza a vásárlásaikat az év elején egy friss felmérés szerint.

  • A magyarok 41%-a számolt be arról, hogy a magas infláció miatt csökkentette a kiadásait, míg a lengyelek, szlovákok és csehek esetében ez az arány csak 28, 25 és 22% volt.
  • Tavalyhoz képest itthon közel duplázódott, miközben a régióban más országokban csak kisebb mértékben nőtt a spórolók aránya a Publicis Groupe felmérése alapján.

Leginkább nyaralásra, étterembe járásra, sportfelszerelésekre költenek kevesebbet a magyarok, de jobban odafigyelnek az öltözködéssel, édességekkel és tartós élelmiszerekkel kapcsolatos kiadásaikra is.

  • Gyógyszerre, higiéniai termékekre és kávéra viszont nem szívesen költenek kevesebbet.

Számokban: Az EU-rekorder 25% feletti magyar inflációhoz képest uniós összehasonlításban magas, de azért jóval alacsonyabb volt a cseh, a lengyel és a szlovák infláció márciusban (16,5, 15,2 és 14,9%).

  • A bérek itthon márciusban éves alapon viszont csak 17,5%-kal nőttek, és bár a cseh, lengyel, és szlovák növekedés is elmaradt a drágulás mértékétől a közelmúltban, a magyar reálbércsökkenés kiemelkedő.

Miért fontos? Tavaly az egész EU-ban csak Magyarországon és Bulgáriában nőttek a reálbérek, de idén már jelentős csökkenés várható az év egészében.

  • A tényleges lakossági fogyasztás mutatója alapján csak Bulgáriában volt alacsonyabb az életszínvonal Magyarországnál 2021-ben.

Mi várható? A kiemelkedő infláció miatt ebben a mutatóban az ország további lecsúszására számíthatunk, egyes szegénységi mutatókban Magyarországon várható a legnagyobb növekedés.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz bérek fogyasztás infláció régió spórolás Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. június 22. 06:45 Közélet, Pénz

Csodára vár a kormány, hogy szavazatvesztés nélkül rendbe tudja tenni a költségvetést

Június 9-e után olyan belpolitikai képlet állt elő, amelyben lehetetlennek tűnik népszerűségvesztés nélkül korrigálni, márpedig azt muszáj lesz.

Hajdu Miklós
2024. június 21. 17:57 Adat, Pénz

Maradt a kamatstop, hátha emelni lehet a bolgár alá csúszó lakossági költéseken

Ha kisebb a hitelek törlesztője, az emberek talán elköltik a zsebükben maradó pénzt - ezt reméli a kormány.

Hajdu Miklós
2024. június 21. 11:51 Adat, Pénz

A magasabb fizetéseket már nem emelik annyira, mint az alacsonyabbakat

Elszakadt egymástól az átlag- és a medián keresetek növekedése, de nem olyan mértékben, de a jövedelmi egyenlőtlenségek érdemben nem változtak.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. június 24. 05:03 Közélet

Annyi pénz ömlött a magyar fociba, hogy Ausztrián kívül mindenkit lehagytunk a régióban

Pénzügyileg olyan ütemben fejlődik 2010 óta a magyar labdarúgó élvonal, amit a régióban még csak megközelíteni sem tud egyetlen más liga sem.

Ercse Kriszta
2024. június 23. 06:35 Élet, Közélet

Az oktatási rendszer alapvető hibáit mutatja, hogy ilyen sokan megbuknak elsőben

Logisztikai és nem szakmai alapon kényszerül sok gyerek túl korán az általános iskolába, ahol nem kapja meg a számára szükséges támogatást.

Stubnya Bence
2024. június 21. 05:04 Közélet, Vállalat

Nagyon fáj a külföldi tulajdonú cementgyártóknak a nyakukba varrt adó

Megnéztük, hogy a számok alapján mennyire szenvednek a külföldi kézben lévő építőanyaggyártók, amelyeket a kormány ki akar szorítani a piacról.