Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. május 4. 11:32 Pénz

A magyarok lettek a régió spórolórekorderei az év elején

A magyarok húzták össze a nadrágszíjat a leginkább a régióban: még a lengyeleknél, szlovákoknál és cseheknél is nagyobb mértékben fogták vissza a vásárlásaikat az év elején egy friss felmérés szerint.

  • A magyarok 41%-a számolt be arról, hogy a magas infláció miatt csökkentette a kiadásait, míg a lengyelek, szlovákok és csehek esetében ez az arány csak 28, 25 és 22% volt.
  • Tavalyhoz képest itthon közel duplázódott, miközben a régióban más országokban csak kisebb mértékben nőtt a spórolók aránya a Publicis Groupe felmérése alapján.

Leginkább nyaralásra, étterembe járásra, sportfelszerelésekre költenek kevesebbet a magyarok, de jobban odafigyelnek az öltözködéssel, édességekkel és tartós élelmiszerekkel kapcsolatos kiadásaikra is.

  • Gyógyszerre, higiéniai termékekre és kávéra viszont nem szívesen költenek kevesebbet.

Számokban: Az EU-rekorder 25% feletti magyar inflációhoz képest uniós összehasonlításban magas, de azért jóval alacsonyabb volt a cseh, a lengyel és a szlovák infláció márciusban (16,5, 15,2 és 14,9%).

  • A bérek itthon márciusban éves alapon viszont csak 17,5%-kal nőttek, és bár a cseh, lengyel, és szlovák növekedés is elmaradt a drágulás mértékétől a közelmúltban, a magyar reálbércsökkenés kiemelkedő.

Miért fontos? Tavaly az egész EU-ban csak Magyarországon és Bulgáriában nőttek a reálbérek, de idén már jelentős csökkenés várható az év egészében.

  • A tényleges lakossági fogyasztás mutatója alapján csak Bulgáriában volt alacsonyabb az életszínvonal Magyarországnál 2021-ben.

Mi várható? A kiemelkedő infláció miatt ebben a mutatóban az ország további lecsúszására számíthatunk, egyes szegénységi mutatókban Magyarországon várható a legnagyobb növekedés.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz bérek fogyasztás infláció régió spórolás Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Avatar
2023. szeptember 22. 09:33 Pénz

Túl sok a pénz, nőnek az adóssághegyek – Van ok az aggodalomra?

Visszaüthet-e, hogy a magas kamatok elvonják a pénzt az egyéb eszközök piacairól?

Pálos Máté
2023. szeptember 21. 18:30 Közélet, Pénz

Kósa és Szijjártó forintbedöntő nyilatkozatait idézte Matolcsy és Varga gazdasági csörtéje

A bankadóemelés és kamattámogatás-felülvizsgálat lehetőségének említéséről a piaci szereplők a magyar gazdaság gyengeségére következtettek.

Kiss Péter
2023. szeptember 15. 16:40 Pénz

Mínuszban ragad a magyar gazdaság, de legalább jelentősen lassul az infláció

A tartós hazai gyengélkedést helyesen előre jelző Amundi szerint jelenleg egyedül a román gazdaság rendelkezik érdemi növekedési momentummal a térségünkön belül.

Fontos

Bucsky Péter
2023. szeptember 22. 04:34 Közélet

Szinte csak a sztrádákra jutott abból a 2000 milliárdból, amit útépítésre költött a kormány

Tíz év alatt autópályákra és elkerülő utakra költötték el a 2150 milliárdos költség 80 százalékát, felújításra és mellékutakra alig jutott forrás.

Kolozsi Ádám
2023. szeptember 21. 15:42 Világ

Teljes hatalmi átrendeződés és az etnikai tisztogatás rémképe: a kaukázusi villámháború következményei

Az örmény többségű Hegyi-Karabah sorsa a napokban megpecsételődött.

Pálos Máté
2023. szeptember 21. 13:09 Világ

Két körülmény árnyalja az ukrajnai lengyel fegyverszállítás leállítását

Választás előtti szavazatmaximalizáló manőver lehet a bejelentés, és a legtöbb fegyvert már leszállították. A diplomáciai feszültség ettől még lehet valós.