Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. május 11. 17:05 Közélet

Az alacsony mentősbérek miatt is alakulhatnak ki olyan ügyek, mint Gálvölgyi Jánosé

Vizsgálat indult a mentőszolgálatnál arról, hogy megfelelő szakmai döntés született-e Gálvölgyi János ügyében, akihez hozzátartozói szerdán délelőtt hívtak mentőt, de mivel az nem érkezett meg időben, maguk vitték a 74 éves színészt kórházba, ahol lélegeztetőgépre került.

  • Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón elmondta, felvilágosítást kért a mentőszolgálattól, de az ügyeleti rendszert vagy a mentőszolgálati ellátást nem kell felülvizsgálni.

Előzmény: Tavaly a mentőautóban meghalt egy nő, akihez 52 perc alatt ért ki a mentő, pedig súlyosan vérzett. A családja beperelte az Országos Mentőszolgálatot.

A szervezet szóvivője szerint Gálvölgyi esetében azt vizsgálják, hogy a híváskor mi hangzott el, milyen tünetekről számoltak be, és hogy helyesen döntött-e a mentésirányítás, amikor úgy ítélte meg, hogy a színész a híváskor nem volt közvetlen életveszélyben.

Négy ok miatt nem érhet ki a mentő időben egy ilyen esetben itthon a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének (MOMSZ) Facebook-posztja szerint. Ezek a következők:

  • a mentőhívás-mentőküldés nem megfelelő szabályozási háttere,
  • a mentőszolgálat megfelelő kommunikációjának hiánya,
  • a lakosság egészségügyi edukációjának elmaradása a kívánt szinttől és
  • a mentők kapacitáshiánya.

Ezer hívásra Budapesten 150 mentőautó jut, országosan 785 egység áll rendelkezésre, amelyek közül át is tudnak csoportosítani, ha szükséges – mondta Győrfi Pál szóvivő a Rádio 1 Balázsék című rádióműsorában.

  • A kapacitáshiány ugyanakkor a hosszú távú statisztikák alapján is látványos: országosan egyre több feladat jut lényegében változatlan mennyiségű mentőautóra.
 

Ugyanakkor az alacsony bérek is közrejátszanak a túlterheltség kialakulásában az MOMSZ szerint.

  • A fővárosban és vonzáskörzetében akár a mentőgépkocsi-vezetők, akár a mentőápolók vagy mentőtisztek jóval magasabb fizetésekért találnak munkát, mint amelyet a mentőknél el tudnak érni – írják erről.
  • A hiányzó fővárosi kapacitásokat ugyan lehet vidéki felvezénylésekkel helyettesíteni, de mindez hosszú távon a vidéki kapacitások hiányához vezet. 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz idei infláció ellensúlyozására se lenne elég a 18 százalékos ápolói béremelésAz év első hónapjaiban már masszívan csökkentek a reálbérek, és a júliustól hatályos emelés csak az év második felében ellensúlyozná a drágulást.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet bérek gálvölgyi jános mentő túlterheltség Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.