Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. május 11. 17:05 Közélet

Az alacsony mentősbérek miatt is alakulhatnak ki olyan ügyek, mint Gálvölgyi Jánosé

Vizsgálat indult a mentőszolgálatnál arról, hogy megfelelő szakmai döntés született-e Gálvölgyi János ügyében, akihez hozzátartozói szerdán délelőtt hívtak mentőt, de mivel az nem érkezett meg időben, maguk vitték a 74 éves színészt kórházba, ahol lélegeztetőgépre került.

  • Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón elmondta, felvilágosítást kért a mentőszolgálattól, de az ügyeleti rendszert vagy a mentőszolgálati ellátást nem kell felülvizsgálni.

Előzmény: Tavaly a mentőautóban meghalt egy nő, akihez 52 perc alatt ért ki a mentő, pedig súlyosan vérzett. A családja beperelte az Országos Mentőszolgálatot.

A szervezet szóvivője szerint Gálvölgyi esetében azt vizsgálják, hogy a híváskor mi hangzott el, milyen tünetekről számoltak be, és hogy helyesen döntött-e a mentésirányítás, amikor úgy ítélte meg, hogy a színész a híváskor nem volt közvetlen életveszélyben.

Négy ok miatt nem érhet ki a mentő időben egy ilyen esetben itthon a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének (MOMSZ) Facebook-posztja szerint. Ezek a következők:

  • a mentőhívás-mentőküldés nem megfelelő szabályozási háttere,
  • a mentőszolgálat megfelelő kommunikációjának hiánya,
  • a lakosság egészségügyi edukációjának elmaradása a kívánt szinttől és
  • a mentők kapacitáshiánya.

Ezer hívásra Budapesten 150 mentőautó jut, országosan 785 egység áll rendelkezésre, amelyek közül át is tudnak csoportosítani, ha szükséges – mondta Győrfi Pál szóvivő a Rádio 1 Balázsék című rádióműsorában.

  • A kapacitáshiány ugyanakkor a hosszú távú statisztikák alapján is látványos: országosan egyre több feladat jut lényegében változatlan mennyiségű mentőautóra.
 

Ugyanakkor az alacsony bérek is közrejátszanak a túlterheltség kialakulásában az MOMSZ szerint.

  • A fővárosban és vonzáskörzetében akár a mentőgépkocsi-vezetők, akár a mentőápolók vagy mentőtisztek jóval magasabb fizetésekért találnak munkát, mint amelyet a mentőknél el tudnak érni – írják erről.
  • A hiányzó fővárosi kapacitásokat ugyan lehet vidéki felvezénylésekkel helyettesíteni, de mindez hosszú távon a vidéki kapacitások hiányához vezet. 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz idei infláció ellensúlyozására se lenne elég a 18 százalékos ápolói béremelésAz év első hónapjaiban már masszívan csökkentek a reálbérek, és a júliustól hatályos emelés csak az év második felében ellensúlyozná a drágulást.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet bérek gálvölgyi jános mentő túlterheltség Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Stubnya Bence
2024. február 21. 10:01 Közélet

Európai rekorder lenne Magyarország, ha sikerülne a kormány terve

85 százalékra emelkedhet a kormány tervei szerint a foglalkoztatottsági ráta. Tartalék azonban csak a 25 év alattiakban és az 55 év felettiekben van.

Pálos Máté
2024. február 20. 11:29 Közélet

A kormánypárti médiaholding nem engedte el az iWiW-et

A Mediaworks megvásárolta és tavaly augusztus óta jogutódként birtokolja a logót és brandet.

Bucsky Péter
2024. február 20. 04:34 Közélet

7 év alatt csak egy villamosvonal épülhet meg biztosan az uniós pénzekből Budapesten

300 milliárd forintos uniós támogatást lát biztosítottnak a főváros, ami az előző hét éves ciklushoz képest visszalépés. De a kormány eredeti tervéhez képest mégis jelentős.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2024. február 21. 04:34 Világ

Külföldi tudással, hajóflottával és jüanelszámolással terjeszkedne a kínai autóipar

A kínai állam tervei között szerepel a külföldi kutatás-fejlesztés, az értékesítési- és szervízhálózatok, valamint a jüanalapú pénzügyi infrastuktúra kiépítése az autóexport ösztönzése érdekében.

Bőgel György
2024. február 20. 15:27 Vállalat

Mit tanulhatnak magyar vállalkozók a Kifli-anyacég sikeréből?

Adva volt egy gyorsan táguló piaci rés, a lehetőség felismerése azonban még kevés a nemzetközi piaci sikerhez, amit a Rohlik tíz év alatt elért.

Gergely Péter
2024. február 19. 16:39 Pénz

Itt tart most a kamatrali az állampapírok és a bankbetétek között

Megnéztük, vajon vesztésre állnak-e még a bankbetétek az állampapírokkal szemben.