Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. május 11. 17:05 Közélet

Az alacsony mentősbérek miatt is alakulhatnak ki olyan ügyek, mint Gálvölgyi Jánosé

Vizsgálat indult a mentőszolgálatnál arról, hogy megfelelő szakmai döntés született-e Gálvölgyi János ügyében, akihez hozzátartozói szerdán délelőtt hívtak mentőt, de mivel az nem érkezett meg időben, maguk vitték a 74 éves színészt kórházba, ahol lélegeztetőgépre került.

  • Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón elmondta, felvilágosítást kért a mentőszolgálattól, de az ügyeleti rendszert vagy a mentőszolgálati ellátást nem kell felülvizsgálni.

Előzmény: Tavaly a mentőautóban meghalt egy nő, akihez 52 perc alatt ért ki a mentő, pedig súlyosan vérzett. A családja beperelte az Országos Mentőszolgálatot.

A szervezet szóvivője szerint Gálvölgyi esetében azt vizsgálják, hogy a híváskor mi hangzott el, milyen tünetekről számoltak be, és hogy helyesen döntött-e a mentésirányítás, amikor úgy ítélte meg, hogy a színész a híváskor nem volt közvetlen életveszélyben.

Négy ok miatt nem érhet ki a mentő időben egy ilyen esetben itthon a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének (MOMSZ) Facebook-posztja szerint. Ezek a következők:

  • a mentőhívás-mentőküldés nem megfelelő szabályozási háttere,
  • a mentőszolgálat megfelelő kommunikációjának hiánya,
  • a lakosság egészségügyi edukációjának elmaradása a kívánt szinttől és
  • a mentők kapacitáshiánya.

Ezer hívásra Budapesten 150 mentőautó jut, országosan 785 egység áll rendelkezésre, amelyek közül át is tudnak csoportosítani, ha szükséges – mondta Győrfi Pál szóvivő a Rádio 1 Balázsék című rádióműsorában.

  • A kapacitáshiány ugyanakkor a hosszú távú statisztikák alapján is látványos: országosan egyre több feladat jut lényegében változatlan mennyiségű mentőautóra.
 

Ugyanakkor az alacsony bérek is közrejátszanak a túlterheltség kialakulásában az MOMSZ szerint.

  • A fővárosban és vonzáskörzetében akár a mentőgépkocsi-vezetők, akár a mentőápolók vagy mentőtisztek jóval magasabb fizetésekért találnak munkát, mint amelyet a mentőknél el tudnak érni – írják erről.
  • A hiányzó fővárosi kapacitásokat ugyan lehet vidéki felvezénylésekkel helyettesíteni, de mindez hosszú távon a vidéki kapacitások hiányához vezet. 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz idei infláció ellensúlyozására se lenne elég a 18 százalékos ápolói béremelésAz év első hónapjaiban már masszívan csökkentek a reálbérek, és a júliustól hatályos emelés csak az év második felében ellensúlyozná a drágulást.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet bérek gálvölgyi jános mentő túlterheltség Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Stubnya Bence
2024. június 21. 08:59 Közélet, Világ

Egyre messzebb kerül Európa a saját akkuipar kiépítésétől

A kínai versenytársak és az amerikai állami támogatások miatt szenvednek az európai szereplők, megrendeléseket buknak és beruházásokat halasztanak el.

Stubnya Bence
2024. június 20. 13:50 Élet, Közélet

Cserben hagyják Nagy Mártont a nagy állampapírkamatokat bezsebelő magyarok

Idén a lakosság egy része jelentős kamatjövedelemhez jut állampapírok után, de a többségük nem költeni akar belőle, ahogy a kormány szeretné, hanem újra befektetné.

Torontáli Zoltán
2024. június 19. 06:00 Élet, Közélet

Inkasszóval és késlekedéssel szorítja a pénzügyi hurkot Budapesten a kormány

Eddig 30 milliárd forintot inkasszált a kincstár az állammal perben álló fővárostól, amely a neki járó uniós pénzek jelentős részéhez azért nem jut hozzá, mert a pályázatokat nem írták ki.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. június 20. 05:05 Pénz, Vállalat

Miért emelik a cégek az áraikat a várható idei infláció többszörösével?

A béremelésekhez és a verseny hiányához is köze van annak, hogy néhány szolgáltató szektorban a tavalyi inflációt közelítő mértékben emelték idén az árakat.

Mészáros R. Tamás
2024. június 19. 05:03 Közélet

Az EU-csatlakozás korunk legnagyobb gazdasági csodája

A 2004-es bővítés globális összevetésben is példátlan felzárkózást hozott a térségünkben. Egy erről szóló friss tanulmány a magyar gazdaságpolitikát és az ukrán csatlakozásról szóló vitákat is más megvilágításba helyezi.

Torontáli Zoltán
2024. június 18. 16:30 Tech, Vállalat

Közép-kelet-európai versenytársak szorítják ki a magyar tőkét a magyar e-kereskedelemből

A Foxpost eladása újabb jele annak, hogy a régióban hosszabb távon a magyar cégek nem rúgnak labdába.