Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. április 27. 14:23 Adat, Közélet

Az idei infláció ellensúlyozására se lenne elég a 18 százalékos ápolói béremelés

Egységesen 18 százalékos béremelést javasol idén júliustól az ápolóknak a Belügyminisztérium (BM), és az egészségügy nem gyógyító területein dolgozóknak is egyelőre nem részletezett nagyságú alapbéremelést ígértek.

  • Az alapbéremelés nagyjából 84 ezer ápolót és 24 ezer nem gyógyító területen dolgozó embert érintene a BM közleménye szerint, a béremelésekre a kormány 50 milliárd forintot költene.
  • Az erről szóló rendeletet a minisztérium társadalmi és szakmai egyeztetésre bocsátja, végleges döntés májusban várható.

Két lépcsőben emelnék a szakdolgozói béreket egy tavaly decemberi kormányrendelet szerint: a júliusi emelést jövő év márciusában követné egy második emelés.

  • Az a cél, hogy a szakdolgozók átlagos alapbére elérje az orvosok átlagbérének 37 százalékát.

Előzmények: az egészségügyi szakdolgozók béreit utoljára 2022 januárjában emelték 21 százalékkal, ami Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnöke szerint arra volt elég, hogy ezek a bérek néhány tízezer forinttal meghaladják a garantált bérminimumot.

  • Takács Péter egészségügyi államtitkár nemrég egy egyeztető fórumon azt ígérte, hogy a szakdolgozók jövőre átlagosan 50 százalékos emelést kapnak majd – nyilatkozta Soós nemrég a Mércének.
  • A FESZ viszont januárban azonnali 32-55 százalékos béremelést követelt, és azt, hogy a 2024-es emeléssel a szakdolgozói bérek átlaga az orvosbérek átlagának 45 százalékát érje el, mivel már idén is sokat csökkent az ápolóbérek vásárlóereje.

Miért fontos ez? Az elmúlt évek jelentős orvosbéremelései miatt bérfeszültség alakult ki az orvosok és a szakdolgozók között, miközben a tavalyi 14,5 és az idén várhatóan 15-19,5 százalékos infláció is jelentősen csökkenti a bérek reálértékét.

  • Az államtitkár januárban az Inforádiónak azt mondta, a kormány elfogadta, hogy a jövőben csak egyszerre emelje az orvosok és a szakdolgozók béreit.
 

Igen, de: a jól hangzó 50 százalékos kormányzati ígéret már nem is tűnik olyan átütőnek ilyen inflációs folyamatok mellett. A KSH friss adatai szerint a februári 25,4 százalékos infláció mellett 19,6 százalékot estek a reálkeresetek.

  • Habár ezt az adatot torzítja a fegyverpénzek tavaly februári érkezése, januárban is 7,6 százalékos reálbércsökkenésről számolt be a statisztikai hivatal.
  • Az év egészére pedig 0,6 és 1,4 százalék közötti reáljövedelem-csökkenéssel számol a Magyar Nemzeti Bank.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA nővérhiány már napi szinten veszélyezteti a betegellátástA budapesti kórházak többségében az ápolóhiány miatt nem tudják kihasználni a műtőkapacitásokat, tovább növelve a várólisták hosszát.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Közélet ápoló egészségügy fizetés infláció keresetek reálbér szakdolgozó Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.