Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. május 25. 17:19 Közélet

Két évre ígérték, de jövőre is megmaradnak a hungarikumnak számító extraprofitadók

Megmaradnak jövőre az extraprofitadók, de lát lehetőséget a csökkentésükre, ezért a kormány a 2024-es költségvetésben fokozatosan már megkezdi a kivezetésüket – mondta el Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtökön a kormányinfón.

Varga nem részletezte, hogy melyik adónemeket és milyen mértékben tervezik csökkenteni, de a Költségvetési Tanács 2024-es büdzséről szóló, szerda este közzétett véleménye alapján a Portfolio.hu szerint kikövetkeztethető*Mivel csak előirányzatokat adtak meg, biztosat majd csak a konkrét adószabályok megjelenése után lehet tudni a változás mértékéről. , hogy:

  • a bankokat és pénzügyi vállalkozásokat terhelő extraprofitadót lefelezhetik,
  • a pénzügyi tranzakciós illeték és a biztosítási pótadó mértékét változatlanul hagyhatják,
  • az energetikai szektor extraprofitadója, a bányajáradék csökkenhet,
  • a gyógyszergyártók extraprofitadóját kivezethetik,
  • a kiskereskedelmi extraprofitadó mértéke pedig még nőhet is.

Előzmények: A kormány 2022 nyarán jelentette be a korábbi ágazati különadókra ráépülő extraprofitadókat egyes energetikai szektorokra, a gyógyszeriparra, a kiskereskedelemre, a légi közlekedésre, a médiára és a pénzügyi szektorra vonatkozóan, visszamenőlegesen, már arra az évre vonatkozóan is.

  • A bejelentéskor még arról volt szó, hogy két évig kell majd extraprofitadót fizetni, bár már közvetlenül a bejelentés utáni hónapokban elhangzott a gazdasági kormányzat részéről, hogy ez nincs kőbe vésve. 

A különadók fenntartása azt is jelenti, hogy Magyarország nem teljesíti a helyreállítási tervében az Európai Bizottság felé tett vállalásait.

  • Erre külön is emlékeztettek a szerdán közzétett országspecifikus ajánlásaikban, amelyekben megjegyzik, hogy ezek az adó csökkentik a gazdaság termelékenységét és innovációs potenciálját.

Felülnézet: A Mazars tanácsadócég Közép- és Kelet-európai Adóbrosúrájának 2023-as kiadása szerint hungarikumnak számít az úgynevezett extraprofitadó, a régióban hasonló adónemmel nem találkozhatunk ilyen formában.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért nem lehet mindenki katás?A módosítás körülményei miatt az indulatok teljességgel érthetők, de a kata mértéke már a bevezetésekor elhibázott volt, és más problémákat is előre lehetett látni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEurópa-bajnok a magyar adóbeszedés-javítás, az áfacsökkentés ötlete mégsem merül felHa a kormány megelégedne olyan GDP-arányos áfabevétellel, mint 2010-ben, nem lenne szükség a világbajnok 27 százalékos áfakulcsra.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA gyermektelen magyar minimálbéresek fizetését terheli a legmagasabb adó az egész régióbanViszont a háromgyerekesek béreire rakódó adóterhek a legalacsonyabbak között vannak a környékbeli országok mezőnyében.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet adó ágazati különadó extraprofitadó költségvetés Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Bucsky Péter
2024. június 15. 05:42 Adat, Közélet

A Mi Hazánk is jobban szerepelt magához képest a cigányság körében, mint a Tisza

Az nem meglepő, hogy a települési szintű adatok szerint a cigányság továbbra is a Fidesz erős bázisa, érdekes viszont Magyar Péter pártjának leszereplése.

Ercse Kriszta
2024. június 14. 19:15 Közélet

Közszolgálati gyártósor lesz az NKE új tanárképző kara?

A cél az lehet, hogy a közszolgálati egyetemről kikerülő tanárok fegyelmezetten töltsék a diákok fejébe a központilag meghatározott tartalmakat.

Hajdu Miklós
2024. június 14. 17:39 Közélet

Elviheti az idei uniós pénzeink tizenötödét Magyarország migrációs büntetése

Ha tovább harcol a kormány, ugorhat az idei költségvetésbe betervezett uniós bevételek 6,7 százaléka.

Fontos

Gergely Péter
2024. június 15. 17:33 Pénz

Berobbant a csok plusz, megint nagyon fogynak a támogatott lakáshitelek

Háromszor annyi támogatott lakáshitelt vett fel a lakosság 2024 első négy hónapjában, mint egy éve, ami egyértelműen a csok plusz megjelenésének tulajdonítható.

Jandó Zoltán
2024. június 15. 13:33 Adat

Egy százalék a magyar Európa-bajnoki cím esélye, és ez nagy előrelépés

Anglia a legesélyesebb az Európa-bajnokság megnyerésére, a magyar válogatottnak 1 százalék esélyt adnak a fogadóirodák.

Hajdu Miklós
2024. június 14. 12:50 Adat, Közélet

Rendszerszintű félreszámlálás biztosan nem volt a főpolgármester-választáson

Statisztikai eszközökkel egyértelműen kimutatható problémák nem voltak a vasárnapi szavazatszámlálás során a fővárosban.