Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. május 25. 17:19 Közélet

Két évre ígérték, de jövőre is megmaradnak a hungarikumnak számító extraprofitadók

Megmaradnak jövőre az extraprofitadók, de lát lehetőséget a csökkentésükre, ezért a kormány a 2024-es költségvetésben fokozatosan már megkezdi a kivezetésüket – mondta el Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtökön a kormányinfón.

Varga nem részletezte, hogy melyik adónemeket és milyen mértékben tervezik csökkenteni, de a Költségvetési Tanács 2024-es büdzséről szóló, szerda este közzétett véleménye alapján a Portfolio.hu szerint kikövetkeztethető*Mivel csak előirányzatokat adtak meg, biztosat majd csak a konkrét adószabályok megjelenése után lehet tudni a változás mértékéről. , hogy:

  • a bankokat és pénzügyi vállalkozásokat terhelő extraprofitadót lefelezhetik,
  • a pénzügyi tranzakciós illeték és a biztosítási pótadó mértékét változatlanul hagyhatják,
  • az energetikai szektor extraprofitadója, a bányajáradék csökkenhet,
  • a gyógyszergyártók extraprofitadóját kivezethetik,
  • a kiskereskedelmi extraprofitadó mértéke pedig még nőhet is.

Előzmények: A kormány 2022 nyarán jelentette be a korábbi ágazati különadókra ráépülő extraprofitadókat egyes energetikai szektorokra, a gyógyszeriparra, a kiskereskedelemre, a légi közlekedésre, a médiára és a pénzügyi szektorra vonatkozóan, visszamenőlegesen, már arra az évre vonatkozóan is.

  • A bejelentéskor még arról volt szó, hogy két évig kell majd extraprofitadót fizetni, bár már közvetlenül a bejelentés utáni hónapokban elhangzott a gazdasági kormányzat részéről, hogy ez nincs kőbe vésve. 

A különadók fenntartása azt is jelenti, hogy Magyarország nem teljesíti a helyreállítási tervében az Európai Bizottság felé tett vállalásait.

  • Erre külön is emlékeztettek a szerdán közzétett országspecifikus ajánlásaikban, amelyekben megjegyzik, hogy ezek az adó csökkentik a gazdaság termelékenységét és innovációs potenciálját.

Felülnézet: A Mazars tanácsadócég Közép- és Kelet-európai Adóbrosúrájának 2023-as kiadása szerint hungarikumnak számít az úgynevezett extraprofitadó, a régióban hasonló adónemmel nem találkozhatunk ilyen formában.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért nem lehet mindenki katás?A módosítás körülményei miatt az indulatok teljességgel érthetők, de a kata mértéke már a bevezetésekor elhibázott volt, és más problémákat is előre lehetett látni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEurópa-bajnok a magyar adóbeszedés-javítás, az áfacsökkentés ötlete mégsem merül felHa a kormány megelégedne olyan GDP-arányos áfabevétellel, mint 2010-ben, nem lenne szükség a világbajnok 27 százalékos áfakulcsra.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA gyermektelen magyar minimálbéresek fizetését terheli a legmagasabb adó az egész régióbanViszont a háromgyerekesek béreire rakódó adóterhek a legalacsonyabbak között vannak a környékbeli országok mezőnyében.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet adó ágazati különadó extraprofitadó költségvetés Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Stubnya Bence
2023. június 1. 13:20 Közélet, Pénz

Azokat a megtakarítási formákat is megadóztatja a kormány, amikbe a lakosság az év elején menekült

Az állampapírokon és a ingatlanalapok befektetési jegyein kívül minden befektetési forma adóját csaknem duplázza a kormány júliustól.

Stubnya Bence
2023. június 1. 10:14 Közélet

Donald Trump is csettintene a jövő évi magyar büdzsé nyertese láttán

Csaknem 29 százalékkal emelik a jövő évi költségvetésben a védelmi kiadásokat, amivel először emelkedhet NATO-kompatibilis szintre a költési arány.

Torontáli Zoltán
2023. június 1. 04:31 Közélet, Vállalat

Elindult a kötelező akciózás, megnéztük, melyik boltban mi lett olcsóbb

Avokádó, mangó, Pur Pur zsemle és tökmagolaj – nem csak az egyre vékonyabb pénztárcájú rétegek örülhetnek az intézkedésnek.

Fontos

Hajdu Miklós
2023. június 2. 12:41 Vállalat

Akkor is drágulhat a benzin a magyar kutakon, ha az olajár nem változik és a forint se gyengül

Nincs jó alkupozícióban a Mol, amikor a tranzitdíjakról kell megállapodnia azzal a két országgal, ahonnan az olajvezetékek jönnek.

Stubnya Bence
2023. június 2. 09:22 Adat

A szállodák és panziók már túl drágák, olcsóbb szállásokat keresnek a belföldön pihenők

A belföldi turizmus forgalmán is látszik, hogyan eszi meg a fizetéseket az infláció. Főleg a kisebb, vidéki szálláshelyek vannak most nagy bajban.

Torontáli Zoltán
2023. június 1. 17:11 Pénz

Hova lehet menni a megtakarításokra kivetett 13 százalékos adó elől?

Az állampapírokon kívül szinte sehova, hiszen ez az intézkedés lényege, de mi a helyzet a tartós befektetési számlával vagy a külföldre vitellel?