Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2023. június 28. 11:24 Pénz

Jól hangzik az ezer forintos banki alapszámla, de nem biztos, hogy mindenkinek megéri

Július elsejével a mostani háromezerről ezer forintra csökkennek az Európai Unió által előírt, minden banknál kötelezően rendelkezésre bocsátandó alapszámlák számlavezetési díjai. Az alapszámla havidíjának maximuma korábban az előző év utolsó napján érvényben lévő minimálbér 1,5 százaléka volt, ez július elsejétől a minimálbér 0,5 százalékára változik, így lesz ezer forint. Ettől a bankok csak lefelé térhetnek el.

Számokban: az alapcsomag a havidíjért (amiben benne van a számlavezetési díj, a bankkártya éves díja is) az alábbi szolgáltatásokat foglalja magában:

  • havonta két darab, összesen legfeljebb 150 ezer forint értékű készpénzfelvétel forintban bármely magyarországi ATM-ből, vagy havonta egy, legfeljebb 50 ezer forint értékű készpénzfelvétel a bank saját bankfióki pénztárában;
  • havonta összesen négy eseti vagy rendszeres átutalási megbízás (összesen maximum 100 ezer forint);
  • korlátlan számú és összegű bankkártyás vásárlás;
  • korlátlan számú és összegű készpénz befizetése;
  • forintban történő beszedés.

Igen, de: az alapszámla leginkább azoknak jó, akiknek még nincs magyar bankszámlája, egészen pontosan ez az alapszámla meglétének feltétele. Vagyis ha valaki alapszámlára szeretne váltani, akkor előtte meg kell szüntetnie a meglévő bankszámláját. Az alapszámlához hitelkeret sem kapcsolódhat.

Felülnézet: bár az ezer forintos díj vonzónak tűnhet, nincs kőbe vésve, hogy akár egy év múlva nem emelkedik a díja. Gergely Péter, a biztosdontes.hu alapítója (az alapszámla-összehasonlítójuk itt érhető el)  a G7-nek azt nyilatkozta, hogy „a bankokon sok olyan teher van, amit az elmúlt 10 évben kaptak, így a hatékonyságuk megőrzése érdekében valószínűleg maximálisan kihasználják majd a következő években is a 2009-ben életbe lépett, a banki díjemelést maximálisan az infláció mértékéig engedő díjemelési korlátot. Ha konkrétan az alapszámlát nézzük, ott ezt a díjemelést még inkább indokolja, hogy a csomagba foglalt ingyenes tranzakciók és a bankok által kötelezően fizetendő, de a lakossági ügyfelek felé átháríthatatlan pénzügyi tranzakciós illetékteher miatt a bankoknak még több pluszköltségük keletkezik. Erre az alapszámlát érintő folyamatos díjemelési kényszerre még inkább rásegít a kétharmad mértékben kötelezően csökkentendő havi csomagdíj és az is, hogy a nagyobb érdeklődés miatt több ügyfél választja majd a bankok számára veszteséges alapszámlát.”

A szakértő szerint ugyanakkor a díjemelések minden bankszámlát érinthetnek, ezért az alapszámla a versenyképességét nem veszti el.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMit tehetnek a véghajrában a szocho elől menekülő befektetők?A hagyományos banki befektetések terén nem alakult ki érdemi verseny, pedig egy hét múlva itt az új adó. A tehetősebb befektetők külföldre vihetik a megtakarításaikat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAmíg nem tudjuk, mi jön a kifulladt csok helyett, addig kockáztatni kellNehéz döntési helyzetbe kerültek a lakásvásárlást tervező családok, többségük várhatóan sietősre fogja, és még idén kimaxolja a támogatásokat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAranyba fektetve is meg lehet úszni a megtakarításokat terhelő új adótAz olyan fizikai befektetéseken realizált nyereséget, mint az arany, továbbra is csak a 15 százalékos személyi jövedelemadó fizetési kötelezettség illeti.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz alapszámla bankszámla pénz Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.