Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. június 2. 19:22 Pénz

Aranyba fektetve is meg lehet úszni a megtakarításokat terhelő új adót

Az állampapír-vásárlás mellett más lehetőségek irányába is terelheti a kamatok és hozamok után fizetendő közterhek emelkedése a befektetőket. A 13 százalékos szociális hozzájárulási adó (szocho) hatálya alól kimaradnak például a fizikai, ingóság birtoklásával járó befektetések.

Miért fontos ez? Az egyik legrégebbi befektetési formaként számon tartott arany és ezüst vásárlása is ebbe a körbe tartozik többek között.

  • Hiába nevezik befektetési arany- vagy ezüsttömbnek ezeket a termékeket, ingóságokról van szó, nem pénzügyi eszközökről. Az érmékre, rudakra így egyelőre nem vonatkozik a megemelt adó” – mondta el a G7-nek Juhász Kristóf, a Conclude Befektetési Zrt. cégvezetője.
  • Továbbra is 15 százalék személyi jövedelemadó terheli a fizikai arany- (vagy ezüst-, platina-, palládium-) befektetéseken elért nyereséget a cég elemzése szerint. Az úgynevezett papíraranyon (például a nemesfémhez kötődő befektetési alapokon) elért nyereség után is a 15 százalékos szja fizetendő.

Tágabb kontextus: válságos helyzetekben megnő az arany iránti érdeklődés, amit tavaly az orosz-ukrán háború kitörése, három éve a koronavírus-járvány kezdete is megmutatott.

  • Mostanra megnyugodott az aranypiac, nyári csend van, ám ezt megelőzően az eladások fokozódását tapasztaltuk, ami a recesszió előszele. Az aranypiaci tendenciák jó egy-másfél évre előre jelezhetik a válságokat” – tette hozzá Juhász Kristóf.

Mi következik? Az állami befolyás a megtakarítási piacon a nemtetszés mellett aggodalmakat is kiválthat. Ezekhez társulhatnak a költségvetés aktuális problémái és akár a magán-nyugdíjpénztárakban félretett pénzek államosításának emléke, amelyek az intézményrendszer számára kevésbé látható megtakarítási formák felé terelhetnek embereket.

Cikkünk első változatában tévesen közöltük a papírarany adókulcsát illető változást, a tévedésért elnézést kérünk.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAzokat a megtakarítási formákat is megadóztatja a kormány, amikbe a lakosság az év elején menekültAz állampapírokon és a ingatlanalapok befektetési jegyein kívül minden befektetési forma adóját csaknem duplázza a kormány júliustól.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHova lehet menni a megtakarításokra kivetett 13 százalékos adó elől?Az állampapírokon kívül szinte sehova, hiszen ez az intézkedés lényege, de mi a helyzet a tartós befektetési számlával vagy a külföldre vitellel?

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOlyan rossz állapotban van a magyar költségvetés, hogy az már a befektetőknek is kezd feltűnniA rezsicsökkentés, az egykulcsos jövedelemadó és a gazdasági növekedés beáldozása is felmerül a költségvetés egyensúlyának megőrzésére vonatkozó lehetőségek között.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz arany befektetés kamatadó szocho Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bucsky Péter
2024. március 28. 04:34 Közélet, Pénz

Több százmilliárdos állami forrás olajozhatta meg Tiborcz és Jellinek terjeszkedését

A NER nagyvállalkozói akkor is bőkezű állami segítséget élveznek, ha nem indulnak közbeszerzéseken.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

Bucsky Péter
2024. március 26. 13:11 Pénz, Podcast

A folyószámlán parkoltatott pénz aktív kezelésével több kolléga bérét kereshetik meg a kkv-k

A magyar vállalatok tízezer milliárd forintot tartanak érdemi kamat nélkül folyószámláikon, pedig tisztes hozamot kínáló, mégis likvid befektetések is elérhetők.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.