Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. június 2. 19:22 Pénz

Aranyba fektetve is meg lehet úszni a megtakarításokat terhelő új adót

Az állampapír-vásárlás mellett más lehetőségek irányába is terelheti a kamatok és hozamok után fizetendő közterhek emelkedése a befektetőket. A 13 százalékos szociális hozzájárulási adó (szocho) hatálya alól kimaradnak például a fizikai, ingóság birtoklásával járó befektetések.

Miért fontos ez? Az egyik legrégebbi befektetési formaként számon tartott arany és ezüst vásárlása is ebbe a körbe tartozik többek között.

  • Hiába nevezik befektetési arany- vagy ezüsttömbnek ezeket a termékeket, ingóságokról van szó, nem pénzügyi eszközökről. Az érmékre, rudakra így egyelőre nem vonatkozik a megemelt adó” – mondta el a G7-nek Juhász Kristóf, a Conclude Befektetési Zrt. cégvezetője.
  • Továbbra is 15 százalék személyi jövedelemadó terheli a fizikai arany- (vagy ezüst-, platina-, palládium-) befektetéseken elért nyereséget a cég elemzése szerint. Az úgynevezett papíraranyon (például a nemesfémhez kötődő befektetési alapokon) elért nyereség után is a 15 százalékos szja fizetendő.

Tágabb kontextus: válságos helyzetekben megnő az arany iránti érdeklődés, amit tavaly az orosz-ukrán háború kitörése, három éve a koronavírus-járvány kezdete is megmutatott.

  • Mostanra megnyugodott az aranypiac, nyári csend van, ám ezt megelőzően az eladások fokozódását tapasztaltuk, ami a recesszió előszele. Az aranypiaci tendenciák jó egy-másfél évre előre jelezhetik a válságokat” – tette hozzá Juhász Kristóf.

Mi következik? Az állami befolyás a megtakarítási piacon a nemtetszés mellett aggodalmakat is kiválthat. Ezekhez társulhatnak a költségvetés aktuális problémái és akár a magán-nyugdíjpénztárakban félretett pénzek államosításának emléke, amelyek az intézményrendszer számára kevésbé látható megtakarítási formák felé terelhetnek embereket.

Cikkünk első változatában tévesen közöltük a papírarany adókulcsát illető változást, a tévedésért elnézést kérünk.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAzokat a megtakarítási formákat is megadóztatja a kormány, amikbe a lakosság az év elején menekültAz állampapírokon és a ingatlanalapok befektetési jegyein kívül minden befektetési forma adóját csaknem duplázza a kormány júliustól.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHova lehet menni a megtakarításokra kivetett 13 százalékos adó elől?Az állampapírokon kívül szinte sehova, hiszen ez az intézkedés lényege, de mi a helyzet a tartós befektetési számlával vagy a külföldre vitellel?

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOlyan rossz állapotban van a magyar költségvetés, hogy az már a befektetőknek is kezd feltűnniA rezsicsökkentés, az egykulcsos jövedelemadó és a gazdasági növekedés beáldozása is felmerül a költségvetés egyensúlyának megőrzésére vonatkozó lehetőségek között.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz arany befektetés kamatadó szocho Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Avatar
2023. szeptember 22. 09:33 Pénz

Túl sok a pénz, nőnek az adóssághegyek – Van ok az aggodalomra?

Visszaüthet-e, hogy a magas kamatok elvonják a pénzt az egyéb eszközök piacairól?

Pálos Máté
2023. szeptember 21. 18:30 Közélet, Pénz

Kósa és Szijjártó forintbedöntő nyilatkozatait idézte Matolcsy és Varga gazdasági csörtéje

A bankadóemelés és kamattámogatás-felülvizsgálat lehetőségének említéséről a piaci szereplők a magyar gazdaság gyengeségére következtettek.

Kiss Péter
2023. szeptember 15. 16:40 Pénz

Mínuszban ragad a magyar gazdaság, de legalább jelentősen lassul az infláció

A tartós hazai gyengélkedést helyesen előre jelző Amundi szerint jelenleg egyedül a román gazdaság rendelkezik érdemi növekedési momentummal a térségünkön belül.

Fontos

Torontáli Zoltán
2023. szeptember 24. 16:03 Adat, Élet

Mire elég, hogy több időt töltünk munkában, mint a nyugat-európaiak?

Hiába dolgoznak egyre többen viszonylag sok időt munkával töltve, ha olyan munkát végeznek, amelynek nem magas a hozzáadott értéke.

Avatar
2023. szeptember 23. 15:43 Élet, Tech

Van megoldás arra, hogy mindenki jól járjon a háztartási napelemekkel

A nyári napenergiás plusztermelés téli eltárolása irreális, ám a hálózatba kötött otthoni akkumulátorok a lakosságnak és az országnak is rengeteg hasznot hozhatnak.

Holtzer Péter
2023. szeptember 23. 04:23 Podcast

Valamit rosszul csinálunk, ha a gyerekek így megutálják a fizikát nyolcadikra

A Z-szak arra lesz képes, hogy a szaktanároknak nem éppen vonzó általános iskolákban is lesz olyan, aki természettudományt képes majd tanítani.