Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. május 16. 09:59 Pénz

Putyin még elérheti, hogy az EU is megbarátkozzon a magyar kormány kedvenc árszabályzó eszközével

Egy kidolgozás alatt lévő európai bizottsági dokumentum lehetővé tenné, hogy az EU, illetve a tagállamok többféle módon is beavatkozzanak a földgázpiac működésébe abban az esetben, ha Oroszország megszüntetné vagy erősen korlátozná a nyugati irányú gázexportját.

Miközben az uniós vezetők azon dolgoznak, hogy minél előbb megszüntessék az orosz gázfüggőséget, számolniuk kell azzal az időszakkal is, amikor ez még nem lehetséges, így egy orosz exportkorlátozás súlyos helyzetet idézne elő. A felkészülés jegyében egy olyan javaslatcsomag kidolgozását kezdték meg a Bloomberg információi szerint, amely nyomán a piac működésének szinte minden részébe belenyúlhatnának a tagállamok. Egyebek mellett olyan árkorlátozások alkalmazásával, amelyek idehaza nagyjából nyolc éve érvényben vannak rezsicsökkentés néven.

Igaz, az uniós tervezet szerint a piaci árképző mechanizmusokat a lehető legtovább fenn kell tartani. Már csak azért is, mert a magas gázár ezeken keresztül eltünteti a kereslet egy részét, például jobban megéri gáz helyett szénnel áramot termelni. Ám nagyon súlyos kínálatkiesés mellett eljöhet az a pont, amikor a piac már csak a kormányok számára vállalhatatlan megoldásokat találna.

A dokumentum – amely az elfogadásáig még változhat – szerint elképzelhető ármaximum bevezetése az európai gáztőzsdéken. Ezen kívül a tagállamok továbbra is bevezethetnek vagy fenntarthatnak időszakosan ármaximumot a lakossági fogyasztók számára. Ez az időszak 2023 júniusáig tartana, valószínűleg abban a reményben, hogy ezt követően a jelenlegi állapothoz képest kevésbé lesz kiszolgáltatva Európa az orosz gázexportnak.

Jelenleg a felkészülés már csak azért is szükséges, mert nehéz kiszámítani az ukrajnai orosz agresszió és az emiatt hozott uniós szankciók továbbgyűrűző hatásait. Múlt héten például válaszként az oroszok tették mások mellett a Jamal földgázvezeték lengyelországi szakaszának üzemeltetőjét szankciós listára, és azóta azon a vezetéken egyáltalán nem áramlik orosz exportgáz keletről nyugatra. Elképzelhető természetesen, hogy ez a lépés az erőfitogtatáson túl elsősorban a tőzsdei gázár magasan tartását szolgálta, de nem lehet kizárni, hogy más vezetékekkel kapcsolatban is lesznek – akár időszakosan – hasonló helyzetek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA háború kitörésének másnapján már el is kezdték felhalmozni a gázt a lengyelekMiközben Magyarország folyamatosan égette a tartalékait, a lengyelek elkezdtek felkészülni arra, hogy az oroszok elzárják a gázcsapokat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKétszer annyit keresnek az oroszok Európán az energiahordozókkal a szankciók óta, mint a háború előttA héten kiszivárgott és közölt számítások és adatok alapján Európa a csökkenő orosz export ellenére finanszírozza egyre nagyobb mértékben az ukrajnai háborút.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚj forrást találtak az orosz gáz helyettesítéséreA már ismert szállítók mellett néhány afrikai országban is nagy lehetőséget lát az EU egy kiszivárgott dokumentum szerint.

Pénz európai bizottság földgáz gázár gázimport orosz-ukrán háború Oroszország Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Kiss Péter
2022. június 29. 16:04 Pénz

Miért nem gondolta senki, hogy ennyire elszáll az infláció?

Olyan sokáig nem volt gond a pénzromlás ütemével, hogy az elemzők, jegybankárok és befektetők emlékezetéből is kikoptak a korábbi inflációs időszakok.

Török Zoltán
2022. június 28. 13:09 Pénz

Nem várható erősebb forint, és ez tovább fűti az inflációt

Sokkal rosszabbul teljesít idén a forint, mint a cseh korona és a lengyel złoty, az ezt okozó tényezőkben pedig egyelőre nem várható pozitív fordulat.

Suppan Gergely
2022. június 27. 16:06 Pénz

Kell-e aggódnunk a magyar ikerdeficit miatt?

Több mint egy évtized után újra ikerdeficit alakult ki, azaz egyszerre negatív a költségvetés és a külső fizetési mérleg egyenlege. Sok azonban a különbség a 2000-es évekhez képest.

Fontos

Avatar
2022. június 30. 10:03 Adat, Világ

Új, kelet-európai központja van a kontinens kábítószeriparának

Az ENSZ új jelentése szerint veszélyes irány a marihuána egyre több országra jellemző legalizálása, a kokaingyártás nő, az európai csempészet pedig átalakul.

Pálinkás József
2022. június 29. 17:54 Világ

Inkább Oroszországnak fáj a tudományos együttműködések korlátozása

A Nyugatnak az orosz tudósok személyes hozzájárulása és néhány nyersanyag hiányozhat, Oroszországnak viszont a legmodernebb kutatási eszközök.

Bucsky Péter
2022. június 29. 04:34 Világ

Nem az ukránokon múlik, de kilátástalan, hogy nyugat felé elszállítsák az összes gabonájukat

Hiába van elég vasúti kocsijuk, ha az uniós országokban hiányzik a kapacitás a sok millió tonnányi gabona fogadására, kezelésére és továbbítására.