Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. május 16. 09:59 Pénz

Putyin még elérheti, hogy az EU is megbarátkozzon a magyar kormány kedvenc árszabályzó eszközével

Egy kidolgozás alatt lévő európai bizottsági dokumentum lehetővé tenné, hogy az EU, illetve a tagállamok többféle módon is beavatkozzanak a földgázpiac működésébe abban az esetben, ha Oroszország megszüntetné vagy erősen korlátozná a nyugati irányú gázexportját.

Miközben az uniós vezetők azon dolgoznak, hogy minél előbb megszüntessék az orosz gázfüggőséget, számolniuk kell azzal az időszakkal is, amikor ez még nem lehetséges, így egy orosz exportkorlátozás súlyos helyzetet idézne elő. A felkészülés jegyében egy olyan javaslatcsomag kidolgozását kezdték meg a Bloomberg információi szerint, amely nyomán a piac működésének szinte minden részébe belenyúlhatnának a tagállamok. Egyebek mellett olyan árkorlátozások alkalmazásával, amelyek idehaza nagyjából nyolc éve érvényben vannak rezsicsökkentés néven.

Igaz, az uniós tervezet szerint a piaci árképző mechanizmusokat a lehető legtovább fenn kell tartani. Már csak azért is, mert a magas gázár ezeken keresztül eltünteti a kereslet egy részét, például jobban megéri gáz helyett szénnel áramot termelni. Ám nagyon súlyos kínálatkiesés mellett eljöhet az a pont, amikor a piac már csak a kormányok számára vállalhatatlan megoldásokat találna.

A dokumentum – amely az elfogadásáig még változhat – szerint elképzelhető ármaximum bevezetése az európai gáztőzsdéken. Ezen kívül a tagállamok továbbra is bevezethetnek vagy fenntarthatnak időszakosan ármaximumot a lakossági fogyasztók számára. Ez az időszak 2023 júniusáig tartana, valószínűleg abban a reményben, hogy ezt követően a jelenlegi állapothoz képest kevésbé lesz kiszolgáltatva Európa az orosz gázexportnak.

Jelenleg a felkészülés már csak azért is szükséges, mert nehéz kiszámítani az ukrajnai orosz agresszió és az emiatt hozott uniós szankciók továbbgyűrűző hatásait. Múlt héten például válaszként az oroszok tették mások mellett a Jamal földgázvezeték lengyelországi szakaszának üzemeltetőjét szankciós listára, és azóta azon a vezetéken egyáltalán nem áramlik orosz exportgáz keletről nyugatra. Elképzelhető természetesen, hogy ez a lépés az erőfitogtatáson túl elsősorban a tőzsdei gázár magasan tartását szolgálta, de nem lehet kizárni, hogy más vezetékekkel kapcsolatban is lesznek – akár időszakosan – hasonló helyzetek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA háború kitörésének másnapján már el is kezdték felhalmozni a gázt a lengyelekMiközben Magyarország folyamatosan égette a tartalékait, a lengyelek elkezdtek felkészülni arra, hogy az oroszok elzárják a gázcsapokat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKétszer annyit keresnek az oroszok Európán az energiahordozókkal a szankciók óta, mint a háború előttA héten kiszivárgott és közölt számítások és adatok alapján Európa a csökkenő orosz export ellenére finanszírozza egyre nagyobb mértékben az ukrajnai háborút.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚj forrást találtak az orosz gáz helyettesítéséreA már ismert szállítók mellett néhány afrikai országban is nagy lehetőséget lát az EU egy kiszivárgott dokumentum szerint.

Pénz európai bizottság földgáz gázár gázimport orosz-ukrán háború Oroszország Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Fabók Bálint
2023. január 27. 04:34 Pénz, Vállalat

Kis alföldi faluból indult, ma már százezrek előtt villog Ferrarijaival a legkülöncebb magyar multimilliárdos

Top 50-es magyar milliárdos még nem engedte be annyira a nyilvánosságot a magánéletébe, mint az életéről milliós nézettségű videókat posztoló Jákob Zoltán.

Stubnya Bence
2023. január 26. 17:28 Pénz

A régió többi fizetőeszközéhez képest is nagy menetelésben van a forint mostanában

A gázhelyzet javulása és az uniós pénzek körüli hírek is hozzájárultak ahhoz, hogy a napokban újra a 390-es szint alá ment a forint euróval szembeni árfolyama.

Bucsky Péter
2023. január 26. 04:34 Közélet, Pénz

Az elmaradt tanári béremelés árához mérhető veszteséget okoz a NER-cégeket is segítő jegybanki program

Bárhogy is számolunk, a növekedési kötvényprogram költsége százmilliárdos nagyságrendű. A nyertesek közt sok a kormányközeli vállalat, a veszteséget jó eséllyel az adófizetőknek kell állniuk.

Fontos

Stubnya Bence
2023. január 28. 15:45 Adat

Visszaesett a megújulók aránya az uniós energiafogyasztásban, de a számokat a tűzifaégetés is nagyon torzítja

2021-ben először fordult elő, hogy csökkent a megújulók aránya az uniós energiafogyasztáson belül. A számokat viszont jelentősen torzítja a biomassza felhasználása, amivel más bajok is vannak klímaszempontból.

Jandó Zoltán
2023. január 26. 17:40 Közélet

Finomhangolja a kormány a napelemes tiltást, párhuzamosan működhet a két paksi erőmű

Elképzelhető, hogy újra épülhetnek szélerőművek is Magyarországon, legalábbis a kormány napirenden tartja a témát - rövid interjú Steiner Attila energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkárral.

Stubnya Bence
2023. január 26. 12:40 Világ

A hideg miatt hétfőn és kedden is rezsikedvezmény járt Angliában a csúcsidős áramspórolásért

Egy hidegbetörés miatt három szénerőművet is készenlétbe állítottak, de végül nem volt rájuk szükség. 3 millió fontot osztanak ki a spórolásért a résztvevőknek.