Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. május 16. 09:59 Pénz

Putyin még elérheti, hogy az EU is megbarátkozzon a magyar kormány kedvenc árszabályzó eszközével

Egy kidolgozás alatt lévő európai bizottsági dokumentum lehetővé tenné, hogy az EU, illetve a tagállamok többféle módon is beavatkozzanak a földgázpiac működésébe abban az esetben, ha Oroszország megszüntetné vagy erősen korlátozná a nyugati irányú gázexportját.

Miközben az uniós vezetők azon dolgoznak, hogy minél előbb megszüntessék az orosz gázfüggőséget, számolniuk kell azzal az időszakkal is, amikor ez még nem lehetséges, így egy orosz exportkorlátozás súlyos helyzetet idézne elő. A felkészülés jegyében egy olyan javaslatcsomag kidolgozását kezdték meg a Bloomberg információi szerint, amely nyomán a piac működésének szinte minden részébe belenyúlhatnának a tagállamok. Egyebek mellett olyan árkorlátozások alkalmazásával, amelyek idehaza nagyjából nyolc éve érvényben vannak rezsicsökkentés néven.

Igaz, az uniós tervezet szerint a piaci árképző mechanizmusokat a lehető legtovább fenn kell tartani. Már csak azért is, mert a magas gázár ezeken keresztül eltünteti a kereslet egy részét, például jobban megéri gáz helyett szénnel áramot termelni. Ám nagyon súlyos kínálatkiesés mellett eljöhet az a pont, amikor a piac már csak a kormányok számára vállalhatatlan megoldásokat találna.

A dokumentum – amely az elfogadásáig még változhat – szerint elképzelhető ármaximum bevezetése az európai gáztőzsdéken. Ezen kívül a tagállamok továbbra is bevezethetnek vagy fenntarthatnak időszakosan ármaximumot a lakossági fogyasztók számára. Ez az időszak 2023 júniusáig tartana, valószínűleg abban a reményben, hogy ezt követően a jelenlegi állapothoz képest kevésbé lesz kiszolgáltatva Európa az orosz gázexportnak.

Jelenleg a felkészülés már csak azért is szükséges, mert nehéz kiszámítani az ukrajnai orosz agresszió és az emiatt hozott uniós szankciók továbbgyűrűző hatásait. Múlt héten például válaszként az oroszok tették mások mellett a Jamal földgázvezeték lengyelországi szakaszának üzemeltetőjét szankciós listára, és azóta azon a vezetéken egyáltalán nem áramlik orosz exportgáz keletről nyugatra. Elképzelhető természetesen, hogy ez a lépés az erőfitogtatáson túl elsősorban a tőzsdei gázár magasan tartását szolgálta, de nem lehet kizárni, hogy más vezetékekkel kapcsolatban is lesznek – akár időszakosan – hasonló helyzetek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA háború kitörésének másnapján már el is kezdték felhalmozni a gázt a lengyelekMiközben Magyarország folyamatosan égette a tartalékait, a lengyelek elkezdtek felkészülni arra, hogy az oroszok elzárják a gázcsapokat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKétszer annyit keresnek az oroszok Európán az energiahordozókkal a szankciók óta, mint a háború előttA héten kiszivárgott és közölt számítások és adatok alapján Európa a csökkenő orosz export ellenére finanszírozza egyre nagyobb mértékben az ukrajnai háborút.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚj forrást találtak az orosz gáz helyettesítéséreA már ismert szállítók mellett néhány afrikai országban is nagy lehetőséget lát az EU egy kiszivárgott dokumentum szerint.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz európai bizottság földgáz gázár gázimport orosz-ukrán háború Oroszország Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.