Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. május 3. 09:43 Világ

Új forrást találtak az orosz gáz helyettesítésére

Minden követ megmozgatnak ezekben a hetekben azok az uniós szakemberek, akiknek az a feladatuk, hogy új források felkutatásával minél kisebbre szorítsák vissza az Oroszországból beszerezendő gáz mennyiségét. A Bloomberg ezzel kapcsolatban egy még munkafázisban lévő uniós dokumentumot idéz, amelyben az eddig is jól ismert források mellett újak is szerepelnek. Eszerint Angolát, Nigériát és Szenegált is olyan forrásként azonosították az uniós „beszerzők”, amelyek jelenleg nincsenek kihasználva, viszont nagy mennyiségben lennének képesek cseppfolyósított földgázt (LNG) szállítani Európába.

A további források már többé-kevésbé ismertek. Eszerint idén az Egyesült Államokból plusz 15 milliárd köbméter LNG szerezhető be, az évtized további részében pedig összességében évi 50 milliárd köbméter lehet az import. A tervek között szerepel egy háromoldalú megállapodás aláírása Egyiptommal és Izraellel, hogy onnan is több LNG érkezzen az EU-ba.

Kanadával még ki kell dolgozni a részleteket, az EU-hoz hasonlóan szintén jelentős gázimportőr Dél-Korea és Japán viszont már át is irányított néhány korábban általa lekötött LNG-szállítmányt Európába, valószínűleg katari forrásból.

Az Azerbajdzsánból gázt szállító déli vezeték kapacitását meg kellene duplázni, hogy elérje az évi 20 milliárd köbmétert. Az ország – Algériához hasonlóan – már jelezte, hogy kész növelni szállításait, Norvégia pedig ezt már meg is tette.

Összességében vezetékeken keresztül 10 milliárd köbméterrel szeretné növelni a nem orosz gázimportját az EU, míg az LNG-behozatalt 50 milliárd köbméterrel. Ha minden az uniós tervek szerint is alakul, idén még akkor sem lesz nélkülözhető teljesen az orosz import. Legjobb esetben ennek a kétharmadát lehet kiváltani, aminek már jelentős hatása lenne az orosz költségvetés bevételeire, és végső soron az Ukrajna elleni háború finanszírozására. Különösen abban az esetben, ha sikerülne megállapodni az Oroszországgal szembeni olajembargóról, amelyet eddig hazánk mellett Németország is hevesen ellenzett, az utóbbi napok történései alapján azonban egyre inkább úgy tűnik, hogy a magyar kormány egyedül marad az álláspontjával.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA termosztátot is lejjebb kell csavarni, ha meg akarunk szabadulni az orosz földgáztólHa minden uniós háztartásban megelégednének egy fokkal kevesebbel, akkor idén több milliárd köbméterrel kevesebb földgázt kellene venni Oroszországtól.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHogyan lehet csökkenteni Magyarország orosz energiafüggőségét?Hiába a pénzbőség és az olcsó nyersanyag, elmulasztottuk az energiarendszer több lábra állítását, így ez a következő, gazdaságilag sokkal nehezebbnek ígérkező évtized feladata lesz.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBrutálisan drágán jön az orosz gáz MagyarországraFebruárban még az aktuális piaci árnál is sokkal többet fizettünk az orosz gázért. Ha az egészet a lakosság vásárolja meg, akkor csak ebben az egy hónapban 140 milliárdot bukhatott az állam.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKétszer annyit keresnek az oroszok Európán az energiahordozókkal a szankciók óta, mint a háború előttA héten kiszivárgott és közölt számítások és adatok alapján Európa a csökkenő orosz export ellenére finanszírozza egyre nagyobb mértékben az ukrajnai háborút.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ földgáz gáz LNG orosz-ukrán háború Oroszország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.