Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2022. április 28. 10:32 Pénz, Vállalat

A háború kitörésének másnapján már el is kezdték felhalmozni a gázt a lengyelek

Nem beszélt a levegőbe Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök, amikor az orosz gázszállítások leállítására úgy reagált, hogy országa felkészült erre. A háború kirobbanása óta ugyanis a lengyelek folyamatosan töltötték fel a tárolóikat, azaz láthatóan készültek arra, hogy egy pont után nem kapnak több földgázt a Gazpromtól.

A tél végén ez egyébként egyáltalán nem evidencia, ebben az időszakban az országok jellemzően még a korábbi tartalékokat élik fel, az úgynevezett betárolást (a tározók feltöltését) hagyományosan áprilisban szokták megkezdeni. Általában a lengyelek is így csinálják, a lenti grafikonon jól látható, hogy az előző néhány évben április elején-közepén érte el a mélypontot a tartalék mennyisége, és ezt követően kezdett először lassabban, majd meredekebben emelkedni.

Ezúttal azonban azonnal reagáltak a háborúra, és február 25-én már több gázt vásároltak, mint amennyire az országban szükség volt. Azóta majdnem 700 millió köbmétert töltöttek be a tárolókba, amelyek telítettsége így már a 80 százalékot közelíti. Alapesetben ezt a szintet július végén szokták elérni, de

az elmúlt években volt példa arra, hogy még augusztus 20-án sem volt ennyi tartalékuk.

A lengyelek gyors reagálása egyáltalán nem általános, ami nem is feltétlenül meglepő, hiszen jelenleg rendkívül drága a gáz, a felhalmozást pedig általában mindenki igyekszik olcsón megúszni. Egy ideig valószínűleg a piaci szereplők többsége kivárt, hátha később alacsonyabb áron vásárolhat. Az Európai Unió egészében március közepéig látványosan csökkent a tartalék, majd némi stagnálást követően április elején kezdett el emelkedni a tárolókban lévő gáz mennyisége. Jelenleg az átlagos telítettség 32 százalékos. Ez a tavalyi szintet ugyan meghaladja, az elmúlt öt év átlagától azonban elmarad, a lengyelországinak pedig kevesebb, mint a fele.

Magyarország ebből a szempontból még az uniós átlagnál is később lépett.

Nálunk – korábbi években megszokott időzítésnek megfelelően – csak az elmúlt napokban kezdett el emelkedni a betárolt gáz mennyisége. Így jelenleg a 20 százalékot sem éri el a hazai tározók telítettsége. Az évnek ebben az időszakában 2011 óta egyetlen egyszer volt kevesebb tartalékunk, az elmúlt években pedig jellemzően sokkal magasabb töltöttségi szintet sikerült április végére elérnünk. A lenti ábrán jól látszik a lengyel és a magyar stratégia közötti különbség.

Fontos azonban kiemelni, hogy Magyarország a teljes felhasználásához képest rendkívül nagy tárolói kapacitással rendelkezik, így az alacsony töltöttség sem annyira kedvezőtlen, mint amilyennek elsőre tűnhet. A saját fogyasztásunkhoz viszonyítva szinte pontosan ugyanannyi – durván másfél havi fogyasztásnak megfelelő – tartalékunk van így, mint a lengyeleknek.

Pénz Vállalat földgáz gázár gázszállítások tartalék Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bucsky Péter Buzder Gábor
2022. december 2. 09:57 Pénz, Támogatói tartalom

Felével csökkenhet a ház vagy lakás rezsije energetikai felújítással

Kevesen döntenek az energetikai korszerűsítés mellett, pedig akár 60-80 százalékos energiamegtakarítást is el lehet érni vele.

Torontáli Zoltán
2022. december 2. 04:34 Adat, Pénz

Mérésünk szerint novemberben megállt az élelmiszerek árának emelkedése

A 26 ezer forintos bevásárlásunk egy hónap alatt 26 forinttal drágult. Az éves infláció 54-ről 49 százalékra mérséklődött. Fordulat ez vagy csak megtorpanás?

Pálos Máté
2022. december 1. 16:14 Pénz

Egyre többe kerül a lakhatás, és egyre kevésbé segíti ebben a rászorulókat a kormány

Az idei tél fordulópontot hozhat a lakhatás megfizethetőségének alakulásában.

Fontos

Bucsky Péter
2022. december 4. 04:34 Közélet

A tanárok gyorséttermi bért, a sportolók havi 1,6 milliós fizetést kapnak, a magyar edzők brit szinten keresnek

Az 50 év alatti általános iskolai tanárok és óvodapedagógusok kevesebbet keresnek, mint a titkárok és titkárnők, de a legtöbb gépkezelő is jobban keres.

Forint Ferenc
2022. december 3. 07:25 Élet, Támogatói tartalom

Lakáshitel: vége felé közeledhet a kamatemelkedés?

Végre megcsillan a fény az alagút végén, ugyanis a hitelkamatokat befolyásoló egyes pénzpiaci mutatók már csökkenésnek indultak.

Hajdu Miklós
2022. december 2. 12:11 Világ

Fagyhalálra ítélné Putyin az ukrán városlakókat, folyamatos tűz alatt tartják az oroszok a civilek energiaellátását

Fél évbe is beletelhet, mire sikerül helyreállítani az ukrán energetikai infrastruktúrát, ami folyamatos orosz támadás alatt áll.