Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2022. április 28. 10:32 Pénz, Vállalat

A háború kitörésének másnapján már el is kezdték felhalmozni a gázt a lengyelek

Nem beszélt a levegőbe Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök, amikor az orosz gázszállítások leállítására úgy reagált, hogy országa felkészült erre. A háború kirobbanása óta ugyanis a lengyelek folyamatosan töltötték fel a tárolóikat, azaz láthatóan készültek arra, hogy egy pont után nem kapnak több földgázt a Gazpromtól.

A tél végén ez egyébként egyáltalán nem evidencia, ebben az időszakban az országok jellemzően még a korábbi tartalékokat élik fel, az úgynevezett betárolást (a tározók feltöltését) hagyományosan áprilisban szokták megkezdeni. Általában a lengyelek is így csinálják, a lenti grafikonon jól látható, hogy az előző néhány évben április elején-közepén érte el a mélypontot a tartalék mennyisége, és ezt követően kezdett először lassabban, majd meredekebben emelkedni.

Ezúttal azonban azonnal reagáltak a háborúra, és február 25-én már több gázt vásároltak, mint amennyire az országban szükség volt. Azóta majdnem 700 millió köbmétert töltöttek be a tárolókba, amelyek telítettsége így már a 80 százalékot közelíti. Alapesetben ezt a szintet július végén szokták elérni, de

az elmúlt években volt példa arra, hogy még augusztus 20-án sem volt ennyi tartalékuk.

A lengyelek gyors reagálása egyáltalán nem általános, ami nem is feltétlenül meglepő, hiszen jelenleg rendkívül drága a gáz, a felhalmozást pedig általában mindenki igyekszik olcsón megúszni. Egy ideig valószínűleg a piaci szereplők többsége kivárt, hátha később alacsonyabb áron vásárolhat. Az Európai Unió egészében március közepéig látványosan csökkent a tartalék, majd némi stagnálást követően április elején kezdett el emelkedni a tárolókban lévő gáz mennyisége. Jelenleg az átlagos telítettség 32 százalékos. Ez a tavalyi szintet ugyan meghaladja, az elmúlt öt év átlagától azonban elmarad, a lengyelországinak pedig kevesebb, mint a fele.

Magyarország ebből a szempontból még az uniós átlagnál is később lépett.

Nálunk – korábbi években megszokott időzítésnek megfelelően – csak az elmúlt napokban kezdett el emelkedni a betárolt gáz mennyisége. Így jelenleg a 20 százalékot sem éri el a hazai tározók telítettsége. Az évnek ebben az időszakában 2011 óta egyetlen egyszer volt kevesebb tartalékunk, az elmúlt években pedig jellemzően sokkal magasabb töltöttségi szintet sikerült április végére elérnünk. A lenti ábrán jól látszik a lengyel és a magyar stratégia közötti különbség.

Fontos azonban kiemelni, hogy Magyarország a teljes felhasználásához képest rendkívül nagy tárolói kapacitással rendelkezik, így az alacsony töltöttség sem annyira kedvezőtlen, mint amilyennek elsőre tűnhet. A saját fogyasztásunkhoz viszonyítva szinte pontosan ugyanannyi – durván másfél havi fogyasztásnak megfelelő – tartalékunk van így, mint a lengyeleknek.

Pénz Vállalat földgáz gázár gázszállítások tartalék Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Kiss Péter
2022. június 29. 16:04 Pénz

Miért nem gondolta senki, hogy ennyire elszáll az infláció?

Olyan sokáig nem volt gond a pénzromlás ütemével, hogy az elemzők, jegybankárok és befektetők emlékezetéből is kikoptak a korábbi inflációs időszakok.

Török Zoltán
2022. június 28. 13:09 Pénz

Nem várható erősebb forint, és ez tovább fűti az inflációt

Sokkal rosszabbul teljesít idén a forint, mint a cseh korona és a lengyel złoty, az ezt okozó tényezőkben pedig egyelőre nem várható pozitív fordulat.

Suppan Gergely
2022. június 27. 16:06 Pénz

Kell-e aggódnunk a magyar ikerdeficit miatt?

Több mint egy évtized után újra ikerdeficit alakult ki, azaz egyszerre negatív a költségvetés és a külső fizetési mérleg egyenlege. Sok azonban a különbség a 2000-es évekhez képest.

Fontos

Avatar
2022. június 30. 10:03 Adat, Világ

Új, kelet-európai központja van a kontinens kábítószeriparának

Az ENSZ új jelentése szerint veszélyes irány a marihuána egyre több országra jellemző legalizálása, a kokaingyártás nő, az európai csempészet pedig átalakul.

Pálinkás József
2022. június 29. 17:54 Világ

Inkább Oroszországnak fáj a tudományos együttműködések korlátozása

A Nyugatnak az orosz tudósok személyes hozzájárulása és néhány nyersanyag hiányozhat, Oroszországnak viszont a legmodernebb kutatási eszközök.

Bucsky Péter
2022. június 29. 04:34 Világ

Nem az ukránokon múlik, de kilátástalan, hogy nyugat felé elszállítsák az összes gabonájukat

Hiába van elég vasúti kocsijuk, ha az uniós országokban hiányzik a kapacitás a sok millió tonnányi gabona fogadására, kezelésére és továbbítására.