Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2022. április 28. 10:32 Pénz, Vállalat

A háború kitörésének másnapján már el is kezdték felhalmozni a gázt a lengyelek

Nem beszélt a levegőbe Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök, amikor az orosz gázszállítások leállítására úgy reagált, hogy országa felkészült erre. A háború kirobbanása óta ugyanis a lengyelek folyamatosan töltötték fel a tárolóikat, azaz láthatóan készültek arra, hogy egy pont után nem kapnak több földgázt a Gazpromtól.

A tél végén ez egyébként egyáltalán nem evidencia, ebben az időszakban az országok jellemzően még a korábbi tartalékokat élik fel, az úgynevezett betárolást (a tározók feltöltését) hagyományosan áprilisban szokták megkezdeni. Általában a lengyelek is így csinálják, a lenti grafikonon jól látható, hogy az előző néhány évben április elején-közepén érte el a mélypontot a tartalék mennyisége, és ezt követően kezdett először lassabban, majd meredekebben emelkedni.

Ezúttal azonban azonnal reagáltak a háborúra, és február 25-én már több gázt vásároltak, mint amennyire az országban szükség volt. Azóta majdnem 700 millió köbmétert töltöttek be a tárolókba, amelyek telítettsége így már a 80 százalékot közelíti. Alapesetben ezt a szintet július végén szokták elérni, de

az elmúlt években volt példa arra, hogy még augusztus 20-án sem volt ennyi tartalékuk.

A lengyelek gyors reagálása egyáltalán nem általános, ami nem is feltétlenül meglepő, hiszen jelenleg rendkívül drága a gáz, a felhalmozást pedig általában mindenki igyekszik olcsón megúszni. Egy ideig valószínűleg a piaci szereplők többsége kivárt, hátha később alacsonyabb áron vásárolhat. Az Európai Unió egészében március közepéig látványosan csökkent a tartalék, majd némi stagnálást követően április elején kezdett el emelkedni a tárolókban lévő gáz mennyisége. Jelenleg az átlagos telítettség 32 százalékos. Ez a tavalyi szintet ugyan meghaladja, az elmúlt öt év átlagától azonban elmarad, a lengyelországinak pedig kevesebb, mint a fele.

Magyarország ebből a szempontból még az uniós átlagnál is később lépett.

Nálunk – korábbi években megszokott időzítésnek megfelelően – csak az elmúlt napokban kezdett el emelkedni a betárolt gáz mennyisége. Így jelenleg a 20 százalékot sem éri el a hazai tározók telítettsége. Az évnek ebben az időszakában 2011 óta egyetlen egyszer volt kevesebb tartalékunk, az elmúlt években pedig jellemzően sokkal magasabb töltöttségi szintet sikerült április végére elérnünk. A lenti ábrán jól látszik a lengyel és a magyar stratégia közötti különbség.

Fontos azonban kiemelni, hogy Magyarország a teljes felhasználásához képest rendkívül nagy tárolói kapacitással rendelkezik, így az alacsony töltöttség sem annyira kedvezőtlen, mint amilyennek elsőre tűnhet. A saját fogyasztásunkhoz viszonyítva szinte pontosan ugyanannyi – durván másfél havi fogyasztásnak megfelelő – tartalékunk van így, mint a lengyeleknek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Vállalat földgáz gázár gázszállítások tartalék Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.