Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2019. január 13. 17:39 Élet, Pénz

Külföldön ötször annyiból pihen az átlag magyar, mint belföldön

Hazai utazásaink során egyre többet sportolunk és strandolunk, külföldön pedig egyre többet járunk múzeumba. Mások mellett ez derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közelmúltban közzétett adataiból. A KSH sajnos elég lassan dolgozza fel ilyen mélységig a turisztikai számokat, így egyelőre csak a 2016-os adatokat közölték, de ezekből is számos érdekesség kiderül.

Abban az évben belföldön 14,4, külföldön 6,4 millió többnapos utazást regisztráltak, előbbire összesen 308, míg utóbbira 678 milliárd forintot költöttünk. Ebből már jól látszik, hogy egy határokon túli kikapcsolódásra sokkal többet szánunk, mint egy itthonira, még akkor is, ha kint jellemzően kevesebb ideig maradunk, mint Magyarországon.

Egy átlagos többnapos belföldi utazáson ugyanis szinte pontosan három éjszakát töltöttünk el, míg egy határokon túlin csak bő kettő és felet. Utóbbi valószínűleg nemzetközi összevetésben is kevés, legalábbis a Magyarországra érkező turisták közel kétszer annyi ideig maradtak nálunk, mint amennyi ideig a magyarok külföldön.

A KSH-adatok szerint

egy ilyen hároméjszakás belföldi utazásra átlagosan fejenként valamivel több mint 21 ezer forintot költöttünk.

Ez csak minimálisan haladja meg az elmúlt években tapasztaltat. A szállás hétezret, a vendéglátás 4600 forintot vitt el. Ezek kívül még az „egyéb más áruk” kategóriába sorolt dolgokra fordítottunk viszonylag sokat, aminek magyarázata az, hogy a benzint is ide sorolják a statisztikusok. Márpedig a többség autóval jár nyaralni, legalábbis erősen erre utal, hogy vasúti és közúti közlekedésre viszonylag keveset költöttek az utazók.

 

A teljes büdzséhez képest meglepően sokat szántunk viszont sport- és szabadidős tevékenységre, ráadásul az ilyen jellegű kiadások aránya az egyetlen, ami fokozatosan és látványosan nő. Tavaly az átlag több mint 1100 forint volt, miközben két éve még csak 900. Mivel közben a nyaralások teljes büdzséje nem változott radikálisan, az ilyen jellegű kiadások csak úgy növekedhettek, hogy az utazók valahonnan átcsoportosítottak pénzt. Az adatok alapján úgy tűnik, hogy a sport és szabadidős tevékenység a külön kezelt gyógyfürdő-, illetve a kulturális szolgáltatásokra szánt összeg egy részét vitte el.

Külföldön viszont – a szállás és a vendéglátás mellett – épp a kultúrára szánt összeg nő a leggyorsabb ütemben. A növekedés részben azzal magyarázható, hogy egyre több magyar nyaral külföldön, hiszen míg 2014-ben csak 5 millió kiutazást regisztráltak, addig tavaly már 6,4-et. Az ilyen szolgáltatásokhoz köthető költés azonban egy főre vetítve is emelkedik: 2014-ben még csak 6200 forint volt, tavaly viszont már a 7300-at is meghaladta.

 

Egy átlagos külföldi útra 2016-ban szinte pontosan ötször annyit szántunk, mint egy belföldire, azaz 105 ezer forintot.

A legtöbb pénzt maga az utazás vitte el, szállásra és vendéglátásra a teljes büdzsé alig 30 százalékát fordítottuk nagyjából fele-fele arányban. Repülőre azonban ennél is több ment el, a rendelkezésre álló pénz harmadát pedig a benzinköltséget is magába foglaló egyéb árukra költöttük.

Élet Pénz nyaralás szállás turizmus utazás vendéglátás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Váczi István
2019. március 19. 06:53 Élet

Tízmilliókat vittek szatyrokban, amikor még hagyták trükközni a boltosokat

A hatékony ellenőrzés bevezetése előtt elég volt néhány fifikás trükk és némi jogászkodás a jókora hasznot hajtó adócsaló kereskedelmi hálózatok működtetéséhez.

Váczi István
2019. március 18. 17:16 Élet

Az ügyfelek mondhatják meg, hogyan öltözzenek a bankárok

Miközben az amerikai Goldman Sachs lazított alkalmazottainak öltözködési szabályain, egy német pénzintézet az ügyfelek véleményét kéri ki az ügyben.

Torontáli Zoltán
2019. március 17. 07:37 Élet

A rendszerváltás környéki seftelés remek üzleti iskola volt, amely ma hiányzik

Egyre közelebb kerülnek a nyugdíjhoz a nyolcvanas évek végének legjobb üzletkötői, és nem látszik az utánpótlás.

Fontos

Jandó Zoltán
2019. március 18. 06:52 Vállalat

Mostantól nem ehetsz úgy Big Mac-et, hogy abból ne részesüljön a NER

Teljes modellváltást hajt végre Magyarországon a McDonald’s azzal, hogy helyi leányát eladja egy kormányközeli üzletembernek. Mostantól mindent a marketes Scheer Sándor felügyel.

Wiedemann Tamás
2019. március 15. 14:51 Adat

Nehéz lesz utolérni Ausztriát, ha ott 22-szer több szabadalmi kérelmet nyújtanak be

Nagyon kevés a magyarországi szabadalmi kérvény, és azokat is a multik adják be. A statisztikákból is látszik, milyen nagy verseny van az önvezető autók fejlesztésében.

Hobot Péter Avatar
2019. március 14. 12:51 Élet

Nem lehetsz igazán sikeres, ha a pénz miatt dolgozol

Azok válnak sikeresebbé, akik hivatásként tekintenek a munkájukra, állítója a Yale professzora. A vezetőknek sem árt, ha odafigyelnek arra, hogy az alkalmazottaik értéknek lássák a saját munkájukat.