Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2024. szeptember 10. 13:23 Közélet, Vállalat

Nagy Márton készül, de mit tehet a kormány a Temu és társai térhódítása ellen?

Adminisztratív eszközöket is bevethet Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter annak érdekében, hogy a magyarok lehetőleg a hazai és ne a külföldi tulajdonban lévő kereskedőknél költsék el a pénzük nagy részét – erre lehet következtetni a tárcavezető InfoRádiónak adott interjújából és egy kamarai előadásából is, amelyet a Portfolio szemlézett.

Miért fontos ez? A kormány a fogyasztási adatokból kiindulva vélhetően csak az utóbbi időben észlelte komolyan azt a korántsem új trendet, hogy a magyar lakosság egyre inkább külföldről, vagy itthoni, de külföldi tulajdonú kereskedőktől vásárol, és egyiket sem tartja kívánatosnak.

Felülnézet: az ország határainál a jelentős és tartós árkülönbségek következtében annyira felerősödött a bevásárlóturizmus, hogy már az élelmiszerek rendszeres külföldi beszerzése is általános jelenség.

  • Az online kiskereskedelemben és a szolgáltatásokban is egyre nő a Magyarországon hagyományos értelemben jelen nem lévő külföldi cégek (Temu, Netflix és hasonlók) aránya.
  • A külföldre utazó magyarok kevesebben lettek, költéseik mégis megemelkedtek, ami arra utal, hogy a vagyonosabb réteg egyre drágább utakra megy.
  • A fenti esetekben a pénz kiáramlik az országból, nem pörgeti a belföldi gazdaságot, ami a kormány nagy szívfájdalma.
  • Emellett az online és az offline kereskedelemre egyaránt jellemző, hogy a piacvezető kereskedők nem magyar tulajdonban vannak. Kevés kivételtől eltekintve az online térben már évekkel ezelőtt visszaszorultak a regionális, cseh vagy román szereplőkkel szemben, míg a legnagyobb offline boltláncok német-osztrák-brit multik.
  • Mindennek tetejébe jelent meg nemrég a kínai Temu, amely letarolta a piac maradékát, a Gazdasági Versenyhivatal eljárása mellett is.

Tágabb kontextus: az Orbán-kormányok 2010 óta számos olyan szabályváltozással (vasárnapi boltzár, különadók, plázastop) próbálkoztak, amelyek szándéka a magyar tulajdonú szereplők előnybe hozása volt, de nem ért el fordulatot. Sőt, a kiskereskedelem terheinek növelése a magas áfával együtt épp az egyik okozója lehet a bevásárlóturizmus népszerűsödésének.

Számokban: ahogy a Telex hétfőn írta, tavaly 1888 milliárd forintért rendeltek az interneten külföldről magyar bankkártyákkal, és az idei első negyedév növekedési üteme alapján idén ez 2400 milliárd forint körül alakulhat.

  • A tavalyi érték a kiskereskedelmi forgalom 10 százaléka körül volt, az idei a 12 százaléka körül lehet. Ebben ráadásul nincsenek benne a külföldi kártyát használó magyarok tömegei.

Mi várható? Nagy Márton az esélyegyenlőségre hivatkozva azt szeretné elérni, hogy a Magyarországon értékesítő, de cégjogilag nem feltétlenül jelen lévő kereskedők adóterhelése egyenlő legyen az itteniekkel.

  • Ez valószínűleg a határon átnyúló online kereskedelem különterhelésével lenne elérhető, ezek a kereskedők nem fizetnek például társasági adót Magyarországon (de ez a külföldön értékesítő magyar e-kereskedőkre is igaz, csak azok nem tudnak érdemben élni a lehetőséggel).
  • A Temut azonban legfeljebb fejni lehet, a nemzetközi trendet megállítani aligha.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyre inkább kiszorulnak a magyar vállalkozások az élmezőnyből a hazai e-kereskedelembenAz Alza, a kifli.hu vagy akár az IKEA is szinte a semmiből jőve vált hirtelen vezető szereplővé. Meddig jut a Pepita.hu vagy a Pelenka.hu?

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBesokalltak a szédületes tempóban taroló Temutól a magyar e-kereskedőkÁtrendezi az e-kereskedelmi piacot a Temu, a kereskedők a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordulnak segítségért.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNemcsak a Temu tarolása a probléma, hanem hogy kicsi a magyar piacA csehek és a lengyelek kiugróan jók, de Románia és még Horvátország is előttünk jár az e-kereskedelmi piac mutatóiban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Vállalat adó e-kereskedelem határon átnyúló kiskereskedelem nagy márton szabály Temu Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Bucsky Péter
2024. szeptember 14. 05:24 Élet, Közélet

A Balatonnál lehet a magyar MotoGP-futam, az állam ötmilliárd forintja füstölt el

A hajdúnánási pályából jó eséllyel nem lesz semmi, jövőre valószínűleg a magántulajdonú Balaton Park Circuiton száguldhatnak a motorversenyzők.

Jandó Zoltán
2024. szeptember 12. 18:00 Közélet, Vállalat

Hírhedt bűnbanda gyárthatta a hatezer milliárdos magyar cég brazil kötvényét

Előkerült egy olyan dokumentumcsomag T. János György nevével, amelyhez hasonlóakat korábban egy kötvényhamisításban, gyémánt- és adócsalásban utazó brazil bűnbanda használt.

Stubnya Bence
2024. szeptember 12. 10:41 Közélet, Vállalat

Nagyon tolná a kisvállalkozásokat a kormány, de honnan lesz hozzá dolgozó?

Javítaná az inflációs időszakot nagyon megszenvedő magyar kkv-k hatékonyságát az erre szakosodott államtitkárság, de az egyik legnagyobb bajukra egyelőre nem hoztak új ötletet.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. szeptember 16. 16:18 Adat

Az EU egyik leginkább vízfejű gazdasága a magyar

Majdnem negyedével lenne alacsonyabb Magyarországon az egy főre jutó GDP Budapest nélkül.

Jandó Zoltán
2024. szeptember 16. 09:53 Adat, Élet

Vannak olyan országrészek, ahol több eső esett egy nap alatt, mint a megelőző három hónapban

Az ország nagy részén 24 óra alatt több csapadék hullott, mint a megelőző 30 napban, de voltak olyan mérőpontok, ahol az előző háromhavi mennyiséget is túlszárnyalta.

Mészáros R. Tamás
2024. szeptember 16. 05:27 Világ

Európa legelmaradottabb vidéke lett a magyar kifektetés fő célpontja

A magyar külpolitika által megcélzott nyugat-balkáni országok évtizedek óta alig közelednek Európához, ami kérdéseket vet fel a megtérüléssel kapcsolatban.