Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2024. február 12. 15:41 Tech, Vállalat

Besokalltak a szédületes tempóban taroló Temutól a magyar e-kereskedők

Komolyan átrendezi az e-kereskedelmi piacot a Temu, a kereskedők a Gazdasági Versenyhivatalhoz (GVH) fordulnak segítségért.

Mi történt? A GVH-hoz fordul az Ecommerce Hungary (ECH) nevű, e-kereskedelmi cégeket tömörítő szervezet a Temu miatt.

  • A szervezet szerint a Temu kereskedelmi gyakorlata nem felel meg a hazai szabályoknak, más kereskedők ezért már „megütik a bokájukat”. Nem részletezték ugyanakkor azt, hogy pontosan mire gondolnak.
  • A Temu viszont azt állítja, minden országban a helyi szabályozással összhangban működik. A GVH szerint eddig egyetlen bejelentés érkezett hozzájuk a céggel kapcsolatban, de abban sem volt illetékes.

Kontextus: a Temu nem csak a magyar e-kereskedők számára okoz fejtörést. A kínai vállalat olcsó, nagyon olcsó: az üzleti modell lényege, hogy a közvetítők megkerülésével közvetlenül a gyártótól lehet rendelni, emiatt pedig sokkal vonzóbb áron érhetőek el termékek, mint a konkurens cégek kínálatában.

Igen, de egyes számítások szerint a Temu olyan mélyen alááraz a piacnak, hogy hosszútávon ez nem fenntartható. Bőgel György, az ECH elnöke a G7 számára írt cikkben felhívta a figyelmet arra, hogy a Temu piacot vásárol magának, és kérdés, meddig hajlandó vállalni a veszteséget, a konkurens vállalatok pedig meddig tudnak kitartani, illetve adaptálódni ehhez a rohamhoz.

Számokban:Wired magazin 2023 novemberében közzétett információi szerint a Temu jelenleg 30-35 százalékot veszít minden amerikai megrendelésen és 40 százalékot globálisan.

  • A cég szinte mindent ingyen szállít, és ezzel sokat is bukik. Nagyjából 1 dollárba kerül, hogy egy termék az eladótól egy raktárba kerüljön Kínában, további 5 dollárért a raktárból egy hajón eljut külföldre, és további 3-4 dollárba kerül, hogy eljusson a vevőhöz. A csomagok átlagos értéke 30 és 40 dollár között mozog.

Alulnézet: a magyarok gyorsan rákaptak a Temu használatára, egy felmérés szerint azok közül, akik egyébként is szoktak külföldről terméket rendelni, 2023 utolsó 3 hónapjában 29 százalék már vásárolt a Temuról. Ez a teljes 3,9 millió fős hazai online vásárló bázis csaknem 9 százalékát jelenti 12 hét leforgása alatt.

  • A magyar piacon ennél magasabb értéket csak egyetlen szereplő, az eMAG tudott elérni 20 százalékos részesedéssel.

Felülnézet: az utóbbi időben nemcsak az e-kereskedelem szereplői, hanem az európai autópiac is kezd kényelmetlen helyzetbe kerülni. A megugró árak egyre vonzóbbá teszik az olcsó és izgalmas funkciókat kínáló kínai villanyautókat, amik rohamosan terjednek az európai utakon, és a gyártók is folyamatosan érkeznek Európába.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Temu rohama felforgathatja a magyarországi online kiskereskedelmet isA Temuval mostanában nehéz nem találkozni, a kínai cég által diktált tempó, az energikus és célratörő piaci magatartás külföldön heves viharokat kavart, és itthon is riasztó lehet sokak számára.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAgresszív zsákbamacska marketingjével a magyar piacot is betámadja az új őrület, a TemuÜdvözlet abban a világban, ahol a soha véget nem érő, egymásra épülő marketingtechnikáknak nincs olyan eleme, amely túl agresszívnek minősülne.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech Vállalat e-kereskedelem gazdaság Kína Temu Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.