Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2024. február 1. 11:12 Közélet

A béremelés kevés, de még ez a kevés sem jut el mindig a tanárokhoz

Bár az átlagosan 32 százalékos tanárbéremelés távolabbról nézve is inkább csak némi korrekciónak nevezhető, egyéb problémák is felmerültek: a béremelést lenyelheti a tankerület, sokan alig kaptak többet, és bérfeszültségek jöttek létre. 

Számokban: a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) saját nem reprezentatív felmérése szerint a válaszadók

  • 62,9 százaléka nem kapott magasabb fizetést, mint a neki járó minimum,
  • 14,1 százalék valamivel többet kapott, de nem annyit, mint amire számított, 
  • és 23 százalék kapott annyit, amire számított. 
  • A válaszadók átlagos bruttó bére az emelések után 564 200 forint volt. Ez elmarad a diplomás átlagbér 72 százalékától.
  • A fenti Népszavában közölt – eredményeket 1253 válaszból összegezte a szakszervezet, míg a köznevelésben durván 140 ezer pedagógus dolgozik. Az eredmények nem általánosíthatók, egyéb pontosabb adatok híján mégis van információ értékük. 

Alulnézet: A Hvg.hu-nak nyilatkozott olyan tanár, akinek összesen 3 százalékkal nőtt a fizetése tavalyhoz képest, vagyis reálértéken minimum 15 százalékkal csökkent.

  • Egy másik tapasztalt pedagógusnál teljesült a 32 százalékos emelés, így 40 pályán töltött év után átlépte a nettó 400 ezres fizetést.

Háttér: Az emelés a státusztörvény végrehajtásához kapcsolódik, és a kormány december 29-én hirdette ki. Leegyszerűsítve a tavaly novemberben kiutalt bér 32 százalékkal nőne januárra – megjegyzendő, hogy közben 2024-re a minimálbér 15, a garantált bérminimum 10 százalékkal emelkedik.

  • A pályakezdő tanárok (gyakornokok) esetében a 2023. novemberi bruttó 400 ezer forintos garantált fizetés 32,2 százalékkal emelt összege 528 800 forint. Kedvezmény nélkül nettóban 351 600 forintot vihetnek haza. (Ez a 25 év alattiaknak járó szja-mentességgel majdnem 440 ezer forint.)
  • A pedagógus I.-es besorolás alsó, jogszabályban rögzített határa a gyakornoki fix bérnél mintegy 10 ezer forinttal magasabb, bruttó 538 ezer forint.
  • A II-es kategóriánál a minimum 555 ezer forint, mesterpedagógusnál (II-es kategóriában eltöltött minimum hat év és szakvizsga után) pedig 630 ezer forint.
  • A bér ennél lehet több, a minisztérium például további 2-4 százalékkal honorálná bizonyos tantárgyak esetében a mesterfokozat meglétét. De erre a többletre nincs garancia.

Igen, de egyrészt nem tudni, hogy miért kap valaki minimumot és kinél emelik a határ fölé a bért, ráadásul a gyakornok jelentősebb emelése bérfeszültséget eredményez.

  • Másrészt még a 32 százalékos átlagos béremelés sem a tanárnak kifizetett bérre, hanem a tankerületeknek biztosított bértömegre.
  • A tankerületeknek viszont tág költségvetési mozgástere van.

Mit mond a kormány? Elismert egyes problémákat. Rétvári Bence, a belügyminisztérium államtitkára beszélt arról, hogy

  • “vannak olyan iskolai fenntartók, amelyek a béremelésre kapott összeget nem teljesen arra fordítják”,
  • valamint “kaptak többféle jelzést az elmúlt napokban olyan helyekről, ahol nem az átlagbért biztosítják, hanem csak a bérsávok alsó szintjére emelik a fizetést”.
  • De “ez helytelen, mert kötelességük az utolsó forintot is a tanároknak kifizetni.”
  • A tankerületeket és a nem állami fenntartókat a Magyar Államkincstár ellenőrzi.

Tágabb perspektíva: a KSH szerint a pedagógusok bruttó átlagkeresete 2021-ben 62, 2022-ben pedig 60 százaléka volt a diplomás átlagkeresetnek. Korábbi kormányzati nyilatkozat szerint 2024-ben a diplomás átlagbérek 72 százalékéra kellene emelkednie a pedagógusok átlagkeresetének, hogy aztán 2025-re elérje a 80 százalékát, az EU felé tett vállalásoknak megfelelően.

  • A diplomás átlagbér 72 százaléka bruttó 700 ezer forintos pedagógusi átlagbért jelentene. 
  • A PDSZ a 2025-ös 80 százalékos célarányt is vitatja. Az OECD-átlag közel 100 százalék.
 
 
 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA 32 százalékos tanárbéremelés csak némi korrekció, ha távolabbról nézzük10 helyett 32 százalékos tanárbéremelés jöhet, de ha így lesz, valójában egyelőre az is csak egy évek óta zajló lecsúszás mérséklését hozhatja el.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet közoktatás pedagógusbér Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.