Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2024. január 11. 17:02 Adat, Közélet

Gyorsvonatként robogott a magyar napelemes piac, de a kormány behúzta a féket

Olyan 2023-as számokat közölt ma az Energiaügyi Minisztérium, amelyek alátámasztják, hogy mind a háztartási, mind az ipari napelemes piac nagy ütemű és egyre gyorsuló növekedésben volt tavaly. A tárca ugyan 2024-re is optimista, ám a szabályváltozások miatt ez egyelőre nem tűnik indokoltnak.

Számokban:

  • Háztartási méretű napelemes rendszerből most már több mint 250 ezer van az országban, a 2010 után épült, legalább 100 négyzetméteres lakóingatlanok több mint negyedén van napelem.
  • A korábbi előrejelzés rendkívül pontatlannak bizonyult, hiszen az csak 2030-ra számolt 200 ezer háztartási napelemmel.
  • Ha a kapacitást nézzük, a tavalyi bővülés közel fele-fele arányban származott az ipari és a háztartási méretű erőművekből.
  • Az ipari naperőműparkok augusztus 12-én déltájban több mint 2700 megawatton termeltek, ami csúcsnak számít.

Felülnézet: A napelemes felfutást háztartási oldalon évek óta a kedvező elszámolási lehetőség (éves szaldó) hajtotta, de mivel az országos hálózatot az állam nem fejlesztette úgy, hogy az épp feleslegben termelt áramot be tudja fogadni, a telepítéseket először hirtelen kellett visszafogni (átmeneti betáplálási korlátozás), majd hosszabb távra is, a szaldó kivezetésével. Az ipari oldalon pedig a telepítőknek előírt tárolókapacitás-építési kötelezettség jelentett féket.

  • A hálózat szükséges fejlesztéseinek a kormány csak e vészintézkedések után állt neki.

Alulnézet: háztartási oldalon egyelőre mindenki csak találgatja, hogy a 2024-től (az új és a tíz évnél régebben működő rendszerekre) életbe léptetett, úgynevezett bruttó elszámolás szerint egyáltalán érdemes-e napelemet telepíteni.

  • A bruttó elszámolás ugyanis messze nem adja meg a szaldó anyagi előnyeit, ebből pedig szinte biztosan következik, hogy a napelemes lakossági áramtermelés vonzereje nagyot zuhan, ami a piaci kereslet visszaesését vetíti előre.
  • A tárca a most elindult Napenergia Plusz Programtól reméli, hogy „a lakossági felhasználók körében folytatódhat a napenergia lendületes térnyerése”. Ennek fő újdonsága, hogy akkumulátorral kiegészített rendszerekre ad támogatást, de a konstrukció és a bruttó elszámolás együttese mégis sok olyan háztartásnak teszi kedvezőtlenné a beruházást, amelyek korábban még sokkal inkább gondolkodhattak napelemben.
  • Ahogy arról korábban írtunk, a rezsicsökkentést kellene feladni ahhoz, hogy ez ne így legyen.

Tágabb kontextus: a napenergia hasznosítása a Nemzetközi Energiaügynökség friss adatai szerint tavaly globálisan is nagyot ugrott – számolt be a The Guardian. A világ megújuló energia termelése tavaly 50 százalékkal nőtt, és ezen belül a napenergia vitte a prímet, 75 százalékos aránnyal.

Az ügynökség szerint a számokból még nem következik, hogy a Cop28 klímacsúcs vállalása teljesüljön, miszerint 2030-ra háromszorosára kellene növekednie a világ megújuló energia termelésének, de nem állunk messze a céltól.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMost a napelem-telepítők kezdhetnek el rohanni a megrendelők utánEddig sokan akartak napelemet, és nem volt könnyű gyors és jó kivitelezőt találni, jövőre azonban fordulhat a kocka.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsak akkor maradna értelme a napelemnek Magyarországon, ha a rezsicsökkentést feladnánkHa nem változik az átvételi és az eladási ár, akkor a magyar lakosság elfordulhat a hosszú távon akár zölddé is tehető villamos energiától, és marad a gáz dominanciája.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Közélet 2023 energia Energiaügyi Minisztérium megújuló energia napelem Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.