Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. május 3. 15:05 Közélet, Tech

Lassan és késve, de elindul a napelemes betápláláshoz szükséges fejlesztés Magyarországon

Az Energiaügyi Minisztérium kiírt egy pályázatot, amellyel azt szeretné elérni, hogy két év múlva a jelenleginek a kétszeresére növekedjen a villamosenergia hálózat tárolókapacitása.

Miért fontos ez? A magyar villamosenergia hálózat jelenleg nem bírja rugalmasan kezelni azt az energiamennyiséget, amelyet a lakossági és céges napelemes rendszerek termelnek. Olyannyira nem, hogy tavaly ősszel átmenetileg be is tiltották a betáplálást.

Mi a probléma? Amikor süt a nap, a napelemes rendszerek országszerte jóval több áramot termelnek, mint amennyi a tulajdonosaik épp elhasználnak, a fölösleget pedig mindenki igyekszik feltölteni a közműhálózatra. Amikor nem süt a nap, de nagy igény van fogyasztásra, akkor épp ellenkező a helyzet. A megoldás az, hogy a feleslegben keletkező energiát el kell tárolni addig, amíg fel nem használják.

Mi következik most? A minisztérium 58 milliárd forintos keretösszegből két év alatt 146 MWh tárolókapacitást (gyakorlatban: akkumulátort) akar kiépíteni a hálózatüzemeltetőknél. Mivel a támogatáshoz nem kell önerő, lényegében állami beruházásról van szó – teljes mértékben uniós forrásból. Más intézkedések mellett ettől várják azt, hogy a megújuló energiaforrásokból származó mennyiséget a magyar hálózat 2025 közepére kezelni tudja.

Elkésett és lassú a fejlesztés, amellett, hogy a célja egyértelműen a modernizáció. A kormány ugyanis nagyon régóta tudta, hogy az időjárásfüggő megújuló energiás termelésre a hálózatot fel kell készíteni, ám ezt mégsem tette meg, amíg baj nem lett belőle. Sok más mellett ezt a pályázatot is évekkel ezelőtt kellett volna elindítani ahhoz, hogy ne kelljen megtenni azt a drasztikus és váratlan tavaly őszi lépést, amely felforgatta a teljes magyar napelemes piacot.

Most látszik, hogy a tárolókapacitások kiépítése éveket vesz igénybe, önmagában csak a támogatási felhívás megjelenéséig fél évnek kellett eltelnie azóta, hogy a betáplálási lehetőséget (az új rendszerekre vonatkozóan) betiltották. Mivel a fejlesztés teljes mértékben uniós forrásból valósul meg, a pénz lehívásához teljesíteni kell minden olyan feltételt, amely az úgynevezett Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközhöz való hozzáférést biztosítja.

Várható, hogy a tavaly október végi stop után beadott napelemtelepítési kérelmeknél a betáplálás tiltását csak lassan és fokozatosan, a tárolókapacitások kiépülésével összhangban szüntetik majd meg, esetleg területi alapon, erre még akár éveket is várni kell.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar napelemek már Paksot is lepipáljákSzinte a semmiből nőttek ki pár év alatt naperőművek Magyarországon. Ma már egy napsütéses napon a déli órákban több áramot termelnek, mint a paksi atomerőmű. De a gyors növekedés nehézségeket is okoz.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPolitikai érdekei miatt csinálta ki a kormány a lakossági napelempiacotA napelemstop tökéletesen megmutatja, hogy mi történik, ha a döntéshozók a napi politikai céljaiknak rendelik alá az energia-szakpolitikai kérdéseket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFinomhangolja a kormány a napelemes tiltást, párhuzamosan működhet a két paksi erőműElképzelhető, hogy újra épülhetnek szélerőművek is Magyarországon, legalábbis a kormány napirenden tartja a témát - rövid interjú Steiner Attila energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkárral.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Tech áram Energiaügyi Minisztérium napelem pályázat tárolókapacitás Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Kolozsi Ádám
2023. június 5. 13:20 Közélet

Gálvölgyi-hatás a mentőknél: több hívást nyilváníthatnak sürgősnek, de ennek veszélyei is lehetnek

Bekövetkezett, amitől tartottak: olyan esetekhez is rohamkocsit küldenek, ahova nem indokolt.

Kolozsi Ádám
2023. június 4. 04:31 Közélet, Világ

Magyar B-terv: kimenekítenék a gyerekeket az állami iskolarendszerből Kárpátalján

Hivatalosan is őshonos kisebbség szeretne lenni a magyarság Ukrajnában, de már gőzerővel dolgoznak a magyar nyelvű oktatás megmentésének egy másik módján.

Kolozsi Ádám
2023. június 3. 13:15 Közélet, Világ

Orbán a jobboldali internacionálé áttörését várja a spanyol radikálisoktól

A magyar kormányfő a spanyol radikálisoktól várja az európai jobboldali fordulatot, a centristák ellenben Spanyolország „melonizációjától” tartanak a Vox előretörése miatt.

Fontos

Kolozsi Ádám
2023. június 5. 04:31 Adat, Élet

Évi 600 milliárddal harcoltunk a hőcsapda ellen, de a felét kidobtuk az ablakon

Pedig egy jól átgondolt felújítási programmal nemcsak a lakók, hanem az állam is jól járna pénzügyileg, és még a klímacélok eléréséhez is közelebb jutnánk.

Hajdu Miklós
2023. június 4. 17:32 Világ

Ki húzza ki a magyar gazdaságot a gödörből? Nem Németország és nem is Kína

Bár itthonról nézve nincsenek súlyos problémáik, a világgazdaság centrumországainak egyikében sem túl fényesek a közeljövőre vonatkozó kilátások.

Fabók Bálint
2023. június 3. 17:33 Világ

„15-szörös áron adták a benzint, de meg kellett vennem, mert az életemről van szó” – menekülés a szudáni polgárháborúból

Aki nem menekült el, lényegében hat hete be van zárkózva Szudán fővárosában, az akár 40 fokos melegben azonban rendszeresen előfordul, hogy nincs áram és víz.