Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. május 3. 15:05 Közélet, Tech

Lassan és késve, de elindul a napelemes betápláláshoz szükséges fejlesztés Magyarországon

Az Energiaügyi Minisztérium kiírt egy pályázatot, amellyel azt szeretné elérni, hogy két év múlva a jelenleginek a kétszeresére növekedjen a villamosenergia hálózat tárolókapacitása.

Miért fontos ez? A magyar villamosenergia hálózat jelenleg nem bírja rugalmasan kezelni azt az energiamennyiséget, amelyet a lakossági és céges napelemes rendszerek termelnek. Olyannyira nem, hogy tavaly ősszel átmenetileg be is tiltották a betáplálást.

Mi a probléma? Amikor süt a nap, a napelemes rendszerek országszerte jóval több áramot termelnek, mint amennyi a tulajdonosaik épp elhasználnak, a fölösleget pedig mindenki igyekszik feltölteni a közműhálózatra. Amikor nem süt a nap, de nagy igény van fogyasztásra, akkor épp ellenkező a helyzet. A megoldás az, hogy a feleslegben keletkező energiát el kell tárolni addig, amíg fel nem használják.

Mi következik most? A minisztérium 58 milliárd forintos keretösszegből két év alatt 146 MWh tárolókapacitást (gyakorlatban: akkumulátort) akar kiépíteni a hálózatüzemeltetőknél. Mivel a támogatáshoz nem kell önerő, lényegében állami beruházásról van szó – teljes mértékben uniós forrásból. Más intézkedések mellett ettől várják azt, hogy a megújuló energiaforrásokból származó mennyiséget a magyar hálózat 2025 közepére kezelni tudja.

Elkésett és lassú a fejlesztés, amellett, hogy a célja egyértelműen a modernizáció. A kormány ugyanis nagyon régóta tudta, hogy az időjárásfüggő megújuló energiás termelésre a hálózatot fel kell készíteni, ám ezt mégsem tette meg, amíg baj nem lett belőle. Sok más mellett ezt a pályázatot is évekkel ezelőtt kellett volna elindítani ahhoz, hogy ne kelljen megtenni azt a drasztikus és váratlan tavaly őszi lépést, amely felforgatta a teljes magyar napelemes piacot.

Most látszik, hogy a tárolókapacitások kiépítése éveket vesz igénybe, önmagában csak a támogatási felhívás megjelenéséig fél évnek kellett eltelnie azóta, hogy a betáplálási lehetőséget (az új rendszerekre vonatkozóan) betiltották. Mivel a fejlesztés teljes mértékben uniós forrásból valósul meg, a pénz lehívásához teljesíteni kell minden olyan feltételt, amely az úgynevezett Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközhöz való hozzáférést biztosítja.

Várható, hogy a tavaly október végi stop után beadott napelemtelepítési kérelmeknél a betáplálás tiltását csak lassan és fokozatosan, a tárolókapacitások kiépülésével összhangban szüntetik majd meg, esetleg területi alapon, erre még akár éveket is várni kell.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar napelemek már Paksot is lepipáljákSzinte a semmiből nőttek ki pár év alatt naperőművek Magyarországon. Ma már egy napsütéses napon a déli órákban több áramot termelnek, mint a paksi atomerőmű. De a gyors növekedés nehézségeket is okoz.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPolitikai érdekei miatt csinálta ki a kormány a lakossági napelempiacotA napelemstop tökéletesen megmutatja, hogy mi történik, ha a döntéshozók a napi politikai céljaiknak rendelik alá az energia-szakpolitikai kérdéseket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFinomhangolja a kormány a napelemes tiltást, párhuzamosan működhet a két paksi erőműElképzelhető, hogy újra épülhetnek szélerőművek is Magyarországon, legalábbis a kormány napirenden tartja a témát - rövid interjú Steiner Attila energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkárral.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Tech áram Energiaügyi Minisztérium napelem pályázat tárolókapacitás Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Jandó Zoltán
2024. július 22. 04:50 Közélet, Világ

A földgáznál már lazán kiválthatná a kormány az orosz szállításokat

Az orosz gáz nagy részét már akkor is nélkülözni lehetne, ha a külügyminiszter tárgyalásain lebeszélt ügyleteknek csak a fele valósul meg.

Váczi István
2024. július 18. 11:39 Közélet

Nem baj, hogy olyan drága, mint egy metró, 113 milliárdot ad a Déli körvasútra az EU

290 millió euró, azaz mintegy 113 milliárd forint uniós támogatást kap a Déli körvasút fejlesztése az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközből.

Mészáros R. Tamás
2024. július 16. 05:03 Közélet, Világ

A korrupciónál is nagyobb probléma van az uniós pénzekkel

Az uniós költségvetés harmadát felemésztő kohéziós politika hatása nem csak a források elosztásáról döntő tagállami kormányok inkompetenciája vagy korruptsága miatt marad mérsékelt.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 11:54 Adat, Vállalat

Magyar olajellátás: „ha Al Caponéval üzletelsz, legyen B-terved”

Nagyobb a füstje, mint a lángja a Lukoil-ügynek: nem valószínű, hogy az orosz olajipari cég ukrajnai szankcionálása komoly gondokat okozna a hazai energiaellátásban.

Jandó Zoltán
2024. július 21. 08:45 Adat

Rekord drága a Forma-1 Magyarországnak, mi lesz a nézőszámmal?

A hétvégén tartják a Forma-1-es Magyar Nagydíjat, amely megrendezésének lehetőségéért ezúttal közel 20 milliárd forintot fizethet az állam.