Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. május 3. 15:05 Közélet, Tech

Lassan és késve, de elindul a napelemes betápláláshoz szükséges fejlesztés Magyarországon

Az Energiaügyi Minisztérium kiírt egy pályázatot, amellyel azt szeretné elérni, hogy két év múlva a jelenleginek a kétszeresére növekedjen a villamosenergia hálózat tárolókapacitása.

Miért fontos ez? A magyar villamosenergia hálózat jelenleg nem bírja rugalmasan kezelni azt az energiamennyiséget, amelyet a lakossági és céges napelemes rendszerek termelnek. Olyannyira nem, hogy tavaly ősszel átmenetileg be is tiltották a betáplálást.

Mi a probléma? Amikor süt a nap, a napelemes rendszerek országszerte jóval több áramot termelnek, mint amennyi a tulajdonosaik épp elhasználnak, a fölösleget pedig mindenki igyekszik feltölteni a közműhálózatra. Amikor nem süt a nap, de nagy igény van fogyasztásra, akkor épp ellenkező a helyzet. A megoldás az, hogy a feleslegben keletkező energiát el kell tárolni addig, amíg fel nem használják.

Mi következik most? A minisztérium 58 milliárd forintos keretösszegből két év alatt 146 MWh tárolókapacitást (gyakorlatban: akkumulátort) akar kiépíteni a hálózatüzemeltetőknél. Mivel a támogatáshoz nem kell önerő, lényegében állami beruházásról van szó – teljes mértékben uniós forrásból. Más intézkedések mellett ettől várják azt, hogy a megújuló energiaforrásokból származó mennyiséget a magyar hálózat 2025 közepére kezelni tudja.

Elkésett és lassú a fejlesztés, amellett, hogy a célja egyértelműen a modernizáció. A kormány ugyanis nagyon régóta tudta, hogy az időjárásfüggő megújuló energiás termelésre a hálózatot fel kell készíteni, ám ezt mégsem tette meg, amíg baj nem lett belőle. Sok más mellett ezt a pályázatot is évekkel ezelőtt kellett volna elindítani ahhoz, hogy ne kelljen megtenni azt a drasztikus és váratlan tavaly őszi lépést, amely felforgatta a teljes magyar napelemes piacot.

Most látszik, hogy a tárolókapacitások kiépítése éveket vesz igénybe, önmagában csak a támogatási felhívás megjelenéséig fél évnek kellett eltelnie azóta, hogy a betáplálási lehetőséget (az új rendszerekre vonatkozóan) betiltották. Mivel a fejlesztés teljes mértékben uniós forrásból valósul meg, a pénz lehívásához teljesíteni kell minden olyan feltételt, amely az úgynevezett Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközhöz való hozzáférést biztosítja.

Várható, hogy a tavaly október végi stop után beadott napelemtelepítési kérelmeknél a betáplálás tiltását csak lassan és fokozatosan, a tárolókapacitások kiépülésével összhangban szüntetik majd meg, esetleg területi alapon, erre még akár éveket is várni kell.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar napelemek már Paksot is lepipáljákSzinte a semmiből nőttek ki pár év alatt naperőművek Magyarországon. Ma már egy napsütéses napon a déli órákban több áramot termelnek, mint a paksi atomerőmű. De a gyors növekedés nehézségeket is okoz.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPolitikai érdekei miatt csinálta ki a kormány a lakossági napelempiacotA napelemstop tökéletesen megmutatja, hogy mi történik, ha a döntéshozók a napi politikai céljaiknak rendelik alá az energia-szakpolitikai kérdéseket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFinomhangolja a kormány a napelemes tiltást, párhuzamosan működhet a két paksi erőműElképzelhető, hogy újra épülhetnek szélerőművek is Magyarországon, legalábbis a kormány napirenden tartja a témát - rövid interjú Steiner Attila energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkárral.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Tech áram Energiaügyi Minisztérium napelem pályázat tárolókapacitás Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Hajdu Miklós
2024. február 25. 15:58 Közélet

A bevándorlás már a 2000-es években is terítéken volt a magyar politikában

A kétezres években is jellemző volt a munkaerőhiány a magyar gazdaságban, a mostanihoz hasonló reakciókat kiváltva az akkori Orbán-kormányból.

Holtzer Péter
2024. február 24. 04:34 Közélet

Más szakmából átképzett tanárok – megoldás vagy álmegoldás a tanárhiányra?

Sokéves vegyipari múlttal vált kezdő tanárrá Fridez Dóra, aki most két határmenti kistelepülés iskolájában tanít.

Hajdu Miklós
2024. február 23. 15:42 Közélet

Az akkugyárak után erőmű is érkezik a Távol-Keletről

Kínai befektetők által telepített naperőművekkel oldódna meg az akkumulátorgyárak energiaellátása.

Fontos

Váczi István
2024. február 26. 14:31 Világ

Minden eddiginél többet tudunk az orosz és az ukrán hadsereg veszteségeiről

Új veszteségadatok jelentek meg az Ukrajnában szemben álló hadseregekről az utóbbi napokban.

Váczi István
2024. február 26. 09:34 Adat

Váratlanul sokkal rosszabbul érzik magukat a magyar vásárlók, hogy lesz ebből növekedés?

Jelentősen romlottak a lakossági fogyasztói kilátások, pedig a kormány a fogyasztás felpörgésétől reméli a gazdasági növekedés újraindulását.

Mészáros R. Tamás
2024. február 26. 04:32 Világ

Amerika egyre kevésbé képes úrrá lenni a világ válságain

Joe Biden elnök számára egyre nehezebb az ukrajnai, izraeli és közel-keleti helyzet kézben tartása.