Hírlevél feliratkozás
Budapest, 2023. március 23. Magisztrális kalapban és talárban a Budapesti Corvinus Egyetem Turizmus-Vendéglátás, Gazdasági és Vidékfejlesztési Agrármérnök, valamint az Emberi Erőforrások szakainak végzős hallgatói a diploma átvételi ünnepségen, az egyetem Fővám tér 8. szám alatt lévő E-épületének aulájában.
Pálos Máté
2024. január 9. 11:48 Közélet

Egy évvel a magyar kutatók és diákok kizárása után Navracsics a tárgyalások megrekedéséről beszél

Egy lengyel hírügynökségnek adott nyilatkozat szerint megrekedtek az Európai Bizottság (EB) és a magyar kormány között a tárgyalások, és éppen egy évvel az ügy kipattanása után most látótávolságban sincs az a megegyezés, ami feloldaná az alapítványi egyetemek kutatóinak és diákjainak kizárását az EU-s tanulmányi és kutatási programok finanszírozásából.

Mi történt? Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a korábbi, számos optimista hangvételű nyilatkozataival szemben hétfőn azt mondta, az Erasmus diákcsere- és a Horizont Európa tudományos kutatási programban való magyar részvételről szóló tárgyalások késő ősz óta megrekedtek.

  • A magyar egyetemek kiszorulása a programból beláthatatlan károkkal jár a magyar tudományos kutatások nemzetközi kapcsolati rendszerére és beágyazottságára. Árulkodó, hogy a nem EU-tag Egyesült Királyság éppen tavaly szeptemberre navigálta magát vissza a Horizontba – azzal a feltétellel, hogy évi 2,6 milliárd eurót fizetnek be uniós tudományos alapokba.
  • Tavaly júniusban írtunk arról részletesen, hogy már több millió eurós kár érte a magyar tudományos kutatást, és ez még csak a kezdet lehet.
   

Tágabb perspektíva: A jelentős összegeket mozgató, EU-s finanszírozású felsőoktatási-tudományos programokból bő egy évvel ezelőtt zárták ki a magyar alapítványi fenntartású egyetemeket, ugyanis az EU a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványi (KEKVA) konstrukcióban – lényegében álmagánosított, kiszervezett – formában működtetett egyetemek esetében nem látta biztosítottnak a pénz útjának átláthatóságát, ellenőrizhetőségét, az érdekütközések kizárását.

  • Az összeférhetetlenségi kritikák miatt az ilyen alapítványok kuratóriumaiból miniszterek, kormánytagok léptek ki, de az EB ezek után is törvényi garanciákat várt az alapítványokat fenntartó kuratóriumok sajátos túlhatalmával szemben. Ilyen például a tagság kritériumainak, a jelölés és kinevezés folyamatának rögzítése.
  • A Portfolio forrásai szerint a magyar kormány egyszerűen megjelölné a tagokat, akiknek jelentkezését az Állami Számvevőszék vizsgálná. Ez azonban az EB-nek nem felelt meg.

Előzmények: Navracsis az Erasmus-ügy kipattanása után nem sokkal azt nyilatkozta, lemond, ha miatta nem sikerül márciusig megegyezni. Aztán májusban, fél évvel a kizárás után éppen úgy látta, hogy az ügyben közel járnak a megállapodáshoz. Szeptemberben azt nyilatkozta, felgyorsítják a tárgyalásokat, és ősz végére megállapodás születhet, sőt: ősz végére meg kell állapodni. Ehhez képest novemberben a kormány további türelmi időt kért, ugyanis 23-án lejárt az új egyetemközi Erasmus-szerződések megkötési határideje.

  • December végén a kormány Pannónia néven mintegy tízmilliárdos nemzetközi csereprogramot hirdetett a KEKVA-egyetemeknek. A területért felelős államtitkár nyilatkozata szerint ezt nem Erasmus-pótléknak szánja a kormány. 

Mindeközben Navracsics Tibor tárca nélküli területfejlesztési miniszterből az új közigazgatási és területfejlesztési minisztérium vezetője lett, átkerült alá a miniszterelnökségtől a közigazgatás, illetve a belügyminisztériumtól az önkormányzati terület. 

Alulnézet: Egy, a Corvinus kötelékében dolgozó kutató korábban azt mondta a G7-nek a források 2022 végi befagyasztásáról: “Bizonyíthatatlan, de létező jelenség a magyar kutatók mellőzése az új pályázatokban. Nyolc sikeres nemzetközi pályázat van mögöttem, a legutóbbit még az előző Horizont-programja támogatta: 7 ország működött együtt és nagyon jó értékelést kapott a projekt. Ha lezárul egy-egy projekt, elkezdünk dolgozni az új pályázatokon – most azonban nincs felkérésem, bár eddigi külföldi kutató partnereim már fejlesztik új kutatási terveiket.” 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTöbb millió eurós kár érte a magyar tudományos kutatást, és ez még csak a kezdet lehetBizonyíthatatlan, de létező jelenség a magyar kutatók mellőzése az új pályázatokban, mondta a G7-nek egy érintett. Ráadásul a kapuk bezárulása a kutatói utánpótlást is elvághatja.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Erasmus horizont kutatás Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 04:50 Közélet, Világ

A földgáznál már lazán kiválthatná a kormány az orosz szállításokat

Az orosz gáz nagy részét már akkor is nélkülözni lehetne, ha a külügyminiszter tárgyalásain lebeszélt ügyleteknek csak a fele valósul meg.

Váczi István
2024. július 18. 11:39 Közélet

Nem baj, hogy olyan drága, mint egy metró, 113 milliárdot ad a Déli körvasútra az EU

290 millió euró, azaz mintegy 113 milliárd forint uniós támogatást kap a Déli körvasút fejlesztése az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközből.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.