Hírlevél feliratkozás
Budapest, 2023. március 23. Magisztrális kalapban és talárban a Budapesti Corvinus Egyetem Turizmus-Vendéglátás, Gazdasági és Vidékfejlesztési Agrármérnök, valamint az Emberi Erőforrások szakainak végzős hallgatói a diploma átvételi ünnepségen, az egyetem Fővám tér 8. szám alatt lévő E-épületének aulájában.
Pálos Máté
2024. január 9. 11:48 Közélet

Egy évvel a magyar kutatók és diákok kizárása után Navracsics a tárgyalások megrekedéséről beszél

Egy lengyel hírügynökségnek adott nyilatkozat szerint megrekedtek az Európai Bizottság (EB) és a magyar kormány között a tárgyalások, és éppen egy évvel az ügy kipattanása után most látótávolságban sincs az a megegyezés, ami feloldaná az alapítványi egyetemek kutatóinak és diákjainak kizárását az EU-s tanulmányi és kutatási programok finanszírozásából.

Mi történt? Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a korábbi, számos optimista hangvételű nyilatkozataival szemben hétfőn azt mondta, az Erasmus diákcsere- és a Horizont Európa tudományos kutatási programban való magyar részvételről szóló tárgyalások késő ősz óta megrekedtek.

  • A magyar egyetemek kiszorulása a programból beláthatatlan károkkal jár a magyar tudományos kutatások nemzetközi kapcsolati rendszerére és beágyazottságára. Árulkodó, hogy a nem EU-tag Egyesült Királyság éppen tavaly szeptemberre navigálta magát vissza a Horizontba – azzal a feltétellel, hogy évi 2,6 milliárd eurót fizetnek be uniós tudományos alapokba.
  • Tavaly júniusban írtunk arról részletesen, hogy már több millió eurós kár érte a magyar tudományos kutatást, és ez még csak a kezdet lehet.
   

Tágabb perspektíva: A jelentős összegeket mozgató, EU-s finanszírozású felsőoktatási-tudományos programokból bő egy évvel ezelőtt zárták ki a magyar alapítványi fenntartású egyetemeket, ugyanis az EU a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványi (KEKVA) konstrukcióban – lényegében álmagánosított, kiszervezett – formában működtetett egyetemek esetében nem látta biztosítottnak a pénz útjának átláthatóságát, ellenőrizhetőségét, az érdekütközések kizárását.

  • Az összeférhetetlenségi kritikák miatt az ilyen alapítványok kuratóriumaiból miniszterek, kormánytagok léptek ki, de az EB ezek után is törvényi garanciákat várt az alapítványokat fenntartó kuratóriumok sajátos túlhatalmával szemben. Ilyen például a tagság kritériumainak, a jelölés és kinevezés folyamatának rögzítése.
  • A Portfolio forrásai szerint a magyar kormány egyszerűen megjelölné a tagokat, akiknek jelentkezését az Állami Számvevőszék vizsgálná. Ez azonban az EB-nek nem felelt meg.

Előzmények: Navracsis az Erasmus-ügy kipattanása után nem sokkal azt nyilatkozta, lemond, ha miatta nem sikerül márciusig megegyezni. Aztán májusban, fél évvel a kizárás után éppen úgy látta, hogy az ügyben közel járnak a megállapodáshoz. Szeptemberben azt nyilatkozta, felgyorsítják a tárgyalásokat, és ősz végére megállapodás születhet, sőt: ősz végére meg kell állapodni. Ehhez képest novemberben a kormány további türelmi időt kért, ugyanis 23-án lejárt az új egyetemközi Erasmus-szerződések megkötési határideje.

  • December végén a kormány Pannónia néven mintegy tízmilliárdos nemzetközi csereprogramot hirdetett a KEKVA-egyetemeknek. A területért felelős államtitkár nyilatkozata szerint ezt nem Erasmus-pótléknak szánja a kormány. 

Mindeközben Navracsics Tibor tárca nélküli területfejlesztési miniszterből az új közigazgatási és területfejlesztési minisztérium vezetője lett, átkerült alá a miniszterelnökségtől a közigazgatás, illetve a belügyminisztériumtól az önkormányzati terület. 

Alulnézet: Egy, a Corvinus kötelékében dolgozó kutató korábban azt mondta a G7-nek a források 2022 végi befagyasztásáról: “Bizonyíthatatlan, de létező jelenség a magyar kutatók mellőzése az új pályázatokban. Nyolc sikeres nemzetközi pályázat van mögöttem, a legutóbbit még az előző Horizont-programja támogatta: 7 ország működött együtt és nagyon jó értékelést kapott a projekt. Ha lezárul egy-egy projekt, elkezdünk dolgozni az új pályázatokon – most azonban nincs felkérésem, bár eddigi külföldi kutató partnereim már fejlesztik új kutatási terveiket.” 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTöbb millió eurós kár érte a magyar tudományos kutatást, és ez még csak a kezdet lehetBizonyíthatatlan, de létező jelenség a magyar kutatók mellőzése az új pályázatokban, mondta a G7-nek egy érintett. Ráadásul a kapuk bezárulása a kutatói utánpótlást is elvághatja.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Erasmus horizont kutatás Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.