Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. december 17. 13:04 Közélet

Magyarország adottságai alapján akár 16-szor ambiciózusabbak is lehetnének a kormány szélenergiás tervei

Körvonalazódnak a szélerőművek telepítésének egyszerűsítésére vonatkozó kormányzati tervek, de egy friss tanulmány szerint az eddig megismert irányhoz képest jóval nagyobb potenciál lenne a hazai szélenergia kiaknázásában.

Mi történt? A kormány jelentősen egyszerűsíti a szélkerekek telepítésének szabályozását. Az Energiaügyi Minisztérium pénteki közleménye szerint előkészületben van egy jogszabály-módosítás, amely alapján:

  • 700 méterre csökkenne a jelenlegi 12 kilométerről az a távolság, amely belül lakott területek körül nem épülhetne szélerőmű.
  • Hatályon kívül kerülnek a szélerőművekre kiadható hatósági engedélyek számára és az engedélyezhető összes teljesítményre vonatkozó korlátozások.
  • Könnyített térségeket jelölhetne ki a kormány ott, ahol a szél energiaintenzitása 150 méteres magasságban meghaladja a négyzetméterenkénti 500 wattot.
  • Ezekre legfeljebb 50 napos ügyintézésű határidejű gyorsított engedélyezés vonatkozna.

Előzmények: a kormány 2016-ban nagyon szigorú szabályozással ellehetetlenítette a szélenergia hazai fejlesztését. A 2022-ben elfogadott uniós helyreállítási tervben viszont vállalta a szabályozás lazítását. Lantos Csaba energiaügyi miniszter november végén elmondta, hogy:

  • 2029 előtt nem várhatóak új szélerőmű-kapacitások a hálózati csatlakozások szűkössége miatt.
  • Az állam nem akarja pénzzel támogatni ezeket a beruházásokat.
  • 1-1,5 gigawatt: a minisztérium szerint ennyi új kapacitást lehetne üzletileg megtérülő módon működtetni az országban.

Kékkel a legkisebb, vörössel a legnagyobb szélenergia-potenciálú területek. Forrás: REKK

Igen, de: a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont (REKK) friss kutatása szerint (amelynek összefoglalója a Másfélfok.hu-n olvasható):

  • ha csak a technológiai korlátokat nézzük, akár 100 gigawattnyi kapacitás telepítése is lehetséges lenne itthon, de ha a gazdaságosság is szempont, 16 gigawatt telepítése elképzelhető, ami még mindig többszöröse a kormányzati tervekben szereplő kapacitásnak.
  • Ahogy a fenti térképen is látszik, az északnyugati országrészben van a legnagyobb potenciál, de a középső és keleti országrészekben is vannak kedvező területek (a vörössel és sárgával jelölt részeken lehet gazdaságosan szélerőműveket működtetni).
  • Már 2026-ban be tudnának lépni a piacra az új szélerőművek.
  • A hálózati csatlakozással kapcsolatos aggodalmak pedig alaptalanok, mert a szeles és napelemes termelés jól kiegészíti egymást, és földrajzilag is máshova koncentrálódnak ezek az erőművek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKét legyet ütnénk egy csapásra a szélenergia hazai fejlesztésévelG7 Podcast! A klímacélokhoz és gáztól való függetlenedéshez is közelebb vinne a szélenergia hazai felfuttatása Balogh Ádám energia-infrastruktúra szakértő szerint.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTényleg jöhetnek a szélerőművek, mégse lesz külön törvény vendégmunkásokra - a kormányinfó legfontosabb bejelentéseiA kormány arra számít, hogy akár már az októberi inflációs adat is egyszámjegyű lehet. Összeszedtük és elmagyaráztuk a kormányinfó legfontosabb bejelentéseit.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem csak Magyarországon verte keresztül Brüsszel a szélerőművek bővítésétAz Európai Bizottság Magyar- és Lengyelországra is rákényszeríti a szárazföldi szélerőművek telepítésének ismételt lehetővé tételét. Az adatok azt mutatják, hogy a tiltás eddig sem volt indokolt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Energiaügyi Minisztérium szélenergia szélerőmű Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.