Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. január 6. 11:19 Tech, Világ

Nem csak Magyarországon verte keresztül Brüsszel a szélerőművek bővítését

Szerdán a viharos időjárásnak köszönhetően csúcsra futott a szélerőművek által előállított energiamennyiség Lengyelországban. A 7,6 gigawattos mennyiség az ország áramigénye 30-35 százalékának fedezésére elegendő.

Ez a pillanatnyi termelés volt, de az egyórás sem sokkal maradt el ettől, amely 7576 megawatt volt szerdán este hat és hét óra között. A korábbi rekordot tavaly április 5. tartotta 7205 megawatt pillanatnyi, illetve 7185 megawatt órás termeléssel – írja a money.pl. (Összehasonításként, a paksi atomerőmű maximális teljesítménye mintegy 2 gigawatt, azaz 2000 megawatt; de persze egy atomerőmű sokkal egyenletesebben termel, mint egy szélerőmű.)

A rekorddöntés részben azért érdekes, mert hazánkhoz hasonlóan korábban Lengyelországban is lényegében ellehetetlenítették szárazföldi szélerőművek létesítését (tengeri projektek pedig csak az utóbbi egy-két évben indultak, miután 2021 elején elfogadták az ezt lehetővé tévő törvényt). A 2016-ban bevezetett szabályozás szerint egy szélerőmű és egy lakóház közötti minimális távolság az előbbi magasságának tízszerese (vagyis egy 100 méter magas szélkerék esetén egy kilométer).

Bár ez jóval kevésbé hangzik szigorúnak, mint a Magyarországon sokáig érvényben lévő 12 kilométeres szabály a településektől – amely teljesen megakadályozta a fejlesztéseket -, de Lengyelország területének nagy része ezáltal is kiesett a potenciális helyszínek közül.

Ennek a módosítása ugyanúgy bekerült az uniós pénzek felszabadításának feltételei közé, mint hazánk esetében – ahol még a módosítás után is túl korlátozó lesz a telepítési szabály az Energiaklub szerint. Bár nem kifejezetten a szélerőművek miatt, de az uniós feltételek teljesítése egyébként ugyanúgy nem ígérkezik könnyűnek Lengyelországban, mint idehaza.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA szélerőművek már a spájzban vannakAkár támogatások nélkül is telepítenének szélerőműveket az iparági szereplők ma Magyarországon, mert ezek a beruházások piaci alapon is gyorsan megtérülnének: a napenergia mellett a szélenergiára alapozott áramtermelés a legolcsóbb megoldás a mai technológiákkal.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz EU-s megállapodás önmagában egy forintot nem jelent, erre Lengyelország a legjobb bizonyítékAkár új feltételek is bekerülhetnek még a Brüsszel által megkövetelt szupermérföldkövek közé.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKétszer annyit adna Brüsszel a tanári béremelésre, mint idáig mondták, a turizmusfejlesztéstől vennének elBrüsszel nem hogy akadályozza a tanárok béremelését, egyenesen az ő felajánlásuk volt, hogy a tanárbérekre is lehessen uniós pénzt költeni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech Világ Lengyelország szélerőmű uniós források uniós pénzek Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.