Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. január 6. 11:19 Tech, Világ

Nem csak Magyarországon verte keresztül Brüsszel a szélerőművek bővítését

Szerdán a viharos időjárásnak köszönhetően csúcsra futott a szélerőművek által előállított energiamennyiség Lengyelországban. A 7,6 gigawattos mennyiség az ország áramigénye 30-35 százalékának fedezésére elegendő.

Ez a pillanatnyi termelés volt, de az egyórás sem sokkal maradt el ettől, amely 7576 megawatt volt szerdán este hat és hét óra között. A korábbi rekordot tavaly április 5. tartotta 7205 megawatt pillanatnyi, illetve 7185 megawatt órás termeléssel – írja a money.pl. (Összehasonításként, a paksi atomerőmű maximális teljesítménye mintegy 2 gigawatt, azaz 2000 megawatt; de persze egy atomerőmű sokkal egyenletesebben termel, mint egy szélerőmű.)

A rekorddöntés részben azért érdekes, mert hazánkhoz hasonlóan korábban Lengyelországban is lényegében ellehetetlenítették szárazföldi szélerőművek létesítését (tengeri projektek pedig csak az utóbbi egy-két évben indultak, miután 2021 elején elfogadták az ezt lehetővé tévő törvényt). A 2016-ban bevezetett szabályozás szerint egy szélerőmű és egy lakóház közötti minimális távolság az előbbi magasságának tízszerese (vagyis egy 100 méter magas szélkerék esetén egy kilométer).

Bár ez jóval kevésbé hangzik szigorúnak, mint a Magyarországon sokáig érvényben lévő 12 kilométeres szabály a településektől – amely teljesen megakadályozta a fejlesztéseket -, de Lengyelország területének nagy része ezáltal is kiesett a potenciális helyszínek közül.

Ennek a módosítása ugyanúgy bekerült az uniós pénzek felszabadításának feltételei közé, mint hazánk esetében – ahol még a módosítás után is túl korlátozó lesz a telepítési szabály az Energiaklub szerint. Bár nem kifejezetten a szélerőművek miatt, de az uniós feltételek teljesítése egyébként ugyanúgy nem ígérkezik könnyűnek Lengyelországban, mint idehaza.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA szélerőművek már a spájzban vannakAkár támogatások nélkül is telepítenének szélerőműveket az iparági szereplők ma Magyarországon, mert ezek a beruházások piaci alapon is gyorsan megtérülnének: a napenergia mellett a szélenergiára alapozott áramtermelés a legolcsóbb megoldás a mai technológiákkal.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz EU-s megállapodás önmagában egy forintot nem jelent, erre Lengyelország a legjobb bizonyítékAkár új feltételek is bekerülhetnek még a Brüsszel által megkövetelt szupermérföldkövek közé.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKétszer annyit adna Brüsszel a tanári béremelésre, mint idáig mondták, a turizmusfejlesztéstől vennének elBrüsszel nem hogy akadályozza a tanárok béremelését, egyenesen az ő felajánlásuk volt, hogy a tanárbérekre is lehessen uniós pénzt költeni.

Tech Világ Lengyelország szélerőmű uniós források uniós pénzek Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Hajdu Miklós
2023. március 26. 15:47 Tech

Azok a technikusok is aggódhatnak a ChatGPT miatt, akiket a robotok hoztak jó munkaerőpiaci helyzetbe

Sőt, a legújabb fejlesztések már nem csak a rutinszerű feladatok gépesítésére alkalmasak, hanem a kreativitást igénylő tevékenységek elvégzéséből is kivehetik a részüket.

Stubnya Bence
2023. március 25. 04:34 Podcast, Tech

Csak kapkodni fogjuk a fejünket, hogy mi történik – a ChatGPT gazdasági jelentőségét szinte még felbecsülni sem tudjuk

Technológiai forradalom zajlik, de a lehető legjobbkor. Kállai Gábor és Pintér Róbert a G7 Podcast vendégei.

Nagy Zsolt
2023. március 23. 11:39 Tech

Túl gyorsan fejlődik a ChatGPT, a szabályozás csak fut utána

Geopolitikai dilemmák és etikai aggályok sora övezi az utóbbi évek legizgalmasabb technológiai újításának előretörését.

Fontos

Magyarics Tamás
2023. március 27. 17:07 Világ

Az Orbán-kormány azokat a határokat feszegeti, amelyekre Amerika érzékeny

Az Egyesült Államok nem nézi jó szemmel, ha egy szövetségese túl közel kerül Oroszországhoz és Kínához.

Fabók Bálint
2023. március 27. 04:34 Élet

Balatoni nyaralás 2023: még húzósabbnak ígérkezik a lángos ára az idei szezonban

Minden büfés a szomszédját lesi, hogy mennyiért adja majd a terméket. Az idei nyár sokaknak lesz vízválasztó.

Torontáli Zoltán
2023. március 26. 04:34 Adat, Világ

Tényleg kell nekünk ennyi élelmiszerbolt?

Európai összehasonlításban viszonylag sok dolgozóval érünk el viszonylag kis forgalmat, esélyes, hogy a magyar boltosok szétaprózzák a piacot.