Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. január 6. 11:19 Tech, Világ

Nem csak Magyarországon verte keresztül Brüsszel a szélerőművek bővítését

Szerdán a viharos időjárásnak köszönhetően csúcsra futott a szélerőművek által előállított energiamennyiség Lengyelországban. A 7,6 gigawattos mennyiség az ország áramigénye 30-35 százalékának fedezésére elegendő.

Ez a pillanatnyi termelés volt, de az egyórás sem sokkal maradt el ettől, amely 7576 megawatt volt szerdán este hat és hét óra között. A korábbi rekordot tavaly április 5. tartotta 7205 megawatt pillanatnyi, illetve 7185 megawatt órás termeléssel – írja a money.pl. (Összehasonításként, a paksi atomerőmű maximális teljesítménye mintegy 2 gigawatt, azaz 2000 megawatt; de persze egy atomerőmű sokkal egyenletesebben termel, mint egy szélerőmű.)

A rekorddöntés részben azért érdekes, mert hazánkhoz hasonlóan korábban Lengyelországban is lényegében ellehetetlenítették szárazföldi szélerőművek létesítését (tengeri projektek pedig csak az utóbbi egy-két évben indultak, miután 2021 elején elfogadták az ezt lehetővé tévő törvényt). A 2016-ban bevezetett szabályozás szerint egy szélerőmű és egy lakóház közötti minimális távolság az előbbi magasságának tízszerese (vagyis egy 100 méter magas szélkerék esetén egy kilométer).

Bár ez jóval kevésbé hangzik szigorúnak, mint a Magyarországon sokáig érvényben lévő 12 kilométeres szabály a településektől – amely teljesen megakadályozta a fejlesztéseket -, de Lengyelország területének nagy része ezáltal is kiesett a potenciális helyszínek közül.

Ennek a módosítása ugyanúgy bekerült az uniós pénzek felszabadításának feltételei közé, mint hazánk esetében – ahol még a módosítás után is túl korlátozó lesz a telepítési szabály az Energiaklub szerint. Bár nem kifejezetten a szélerőművek miatt, de az uniós feltételek teljesítése egyébként ugyanúgy nem ígérkezik könnyűnek Lengyelországban, mint idehaza.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA szélerőművek már a spájzban vannakAkár támogatások nélkül is telepítenének szélerőműveket az iparági szereplők ma Magyarországon, mert ezek a beruházások piaci alapon is gyorsan megtérülnének: a napenergia mellett a szélenergiára alapozott áramtermelés a legolcsóbb megoldás a mai technológiákkal.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz EU-s megállapodás önmagában egy forintot nem jelent, erre Lengyelország a legjobb bizonyítékAkár új feltételek is bekerülhetnek még a Brüsszel által megkövetelt szupermérföldkövek közé.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKétszer annyit adna Brüsszel a tanári béremelésre, mint idáig mondták, a turizmusfejlesztéstől vennének elBrüsszel nem hogy akadályozza a tanárok béremelését, egyenesen az ő felajánlásuk volt, hogy a tanárbérekre is lehessen uniós pénzt költeni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech Világ Lengyelország szélerőmű uniós források uniós pénzek Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Torontáli Zoltán
2023. szeptember 24. 04:34 Élet, Tech

Alig van Magyarországon hidrogén, mégis tudjuk, hogyan kellene átállni rá

A jelenlegi ipari termelés nagyon kevés és nem is zöld, de ennek ellenére is látszik már, hogyan fog elterjedni ez a technológia a közlekedésben.

Avatar
2023. szeptember 23. 15:43 Élet, Tech

Van megoldás arra, hogy mindenki jól járjon a háztartási napelemekkel

A nyári napenergiás plusztermelés téli eltárolása irreális, ám a hálózatba kötött otthoni akkumulátorok a lakosságnak és az országnak is rengeteg hasznot hozhatnak.

Mészáros R. Tamás
2023. szeptember 19. 04:34 Tech, Világ

Akkora lesz a világ akkuigénye, hogy 28 Magyarország kellene a kielégítéséhez

A kínai cégek ma még messze az élen járnak, de a nyugati fogyasztói szokások és a konkurencia által ígért technológiai áttörések is átrendezhetik a piacot.

Fontos

Kolozsi Ádám
2023. szeptember 28. 09:27 Világ

Kilométeres sorokban menekülnek a szülőföldjükről: az örmény exodus tragédiája

Karabah némileg hasonló helyet foglal el az örmény tudatban, mint a magyarban Erdély, vagy a szerbek számára Koszovó.

Avatar
2023. szeptember 27. 16:59 Közélet, Pénz

Összezárt az olló, de hogyan megy tovább az MNB?

A 13 százalékos irányadó ráta még nem jelenti az út végét, sőt a neheze még csak most jön a döntéshozók számára.

Fabók Bálint
2023. szeptember 27. 15:15 Adat

Budai kerületekben a 60 százalékot is meghaladja a diplomások aránya, 300 településen az 5 százalékot sem éri el

A magyar települések 40 százalékában 10 százaléknál kevesebb a diplomások aránya, a II. és a XII. kerületben viszont 66 százalék ez a mutató.