Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. október 24. 20:53 Közélet

Évente több ezer ember hal meg kórházi fertőzésekben, és ez csak látszólag jobb adat az uniós átlagnál

Kórházi fertőzések miatt emberek ezrei halnak meg szörnyű betegségekben Magyarországon, a problémával azonban a kormány csak ígéretek szintjén foglalkozik, több energiát öl az adatok eltitkolásába – állítja a Direkt36 kedden megjelent tényfeltáró cikke, amely szerint folyamatosan nőnek az esetszámok, 2021-ben 8-10 ezer halálban játszhattak szerepet a fertőzések. 

Számokban: a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) adatai szerint 2015 és 2021 között a kórházi fertőzések gyakorisága 10 ezer kibocsátott betegre és 100 ezer ápolási napra vetítve is jelentősen növekedett, 2019 és 2021 között drasztikusan, durván a duplájára. 

  • Egy 2017-es európai összehasonlító elemzés szerint a kórházba kerülő emberek 3,5 százaléka fertőzést kap Magyarországon. Ez némileg jobb az uniós átlagnál, de a cikk szerint a valós szám ennél rosszabb lehet, mivel például nálunk a legalacsonyabb a laborvizsgálat-arány, és ahol kevesebbet vizsgálódnak, ott sok fertőzés rejtve marad.
 

Igen, de: a részletesebb, kórházakra bontott adatokért indított pert első és másodfokon is megnyerte az oknyomozó portál, de az adatokat az NNGYK még mindig nem adta ki. A per során arra hivatkozott az adatgazda, hogy az információ nyilvánosságra hozása veszélyeket hordoz magában és félrevezetheti a lakosságot. 

  • Nemrég egy szakmai konferencián az Országos Kórházi Főigazgatóság szakreferense azt mondta, “a kórházak 14 százaléka egyáltalán nem jelent be kórházi fertőzést”, továbbá kozmetikázzák a lejelentett adatokat is. 

Tágabb kontextus: a magyar helyzetnek számos strukturális oka van, ami olyan alapvető adatokkal függ össze, mint a magyar társadalom egészségügyi állapota, a fekvőbeteg-ellátási arány és a kórházban töltött napok számának alakulása. Ezek közé tartozik, hogy

  • Magyarországon az ezer lakosra jutó kórházi ágyak száma a legmagasabbak közé tartozik az EU-ban. Viszont az ágyaknak csak 1,4 százaléka van egyágyas kórteremben, ami a legalacsonyabb arány az EU-ban. Az egyágyas kórtermek aránya az egyik leghangsúlyosabb tényező a kórházi fertőzések számának alakulásában. 
  • arányaiban kevés laborvizsgálatot végeznek a magyar kórházakban, európai összehasonlításban a sereghajtók között vagyunk. Emiatt sok fertőzés rejtve marad.
  • Magyarországon 1000 ápolási napra vetítve 7,4 liter alkoholos kézfertőtlenítőt használtak a kórházakban, míg az EU-átlag 20 liter. 
  • 100 kórházi ágyra Magyarországon 43 nővér jut, ez szintén a legrosszabb adat az EU-ban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet egészségügy fertőzés Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Stubnya Bence
2023. december 7. 12:41 Közélet, Vállalat

Olyan magasra került a léc idén, hogy jövőre már nehezen jut a húzóágazatok közé a magyar agrárium

25 százalékkal nőtt idén a magyar mezőgazdaság termelése, a növénytermesztésé pedig ezen belül csaknem 50 százalékkal.

Stubnya Bence
2023. december 7. 04:34 Közélet

Parragh és Orbán szövetsége is hozzájárulhatott ahhoz, hogy a régió egyik legalacsonyabb minimálbére legyen a magyar

Idén a lengyel minimálbér vásárlóereje már akkora, mintha itthon 154 ezer helyett 240 ezer forint lenne a legalacsonyabb bérek nettója.

Torontáli Zoltán
2023. december 6. 12:07 Közélet, Világ

Extrém módon túl sok Covid-oltást rendeltünk, vagy ránk tukmálta az EU, de kifizetni nem akarjuk

Magyarország azt állítja, az ukrán-háború miatt nem tud 23 milliárd forintot kifizetni arra a hárommillió Pfizer vakcinára, amit valamilyen formában feleslegesen rendelt meg.

Fontos

Hajdu Miklós
2023. december 8. 12:18 Élet

2050-re véget vetne a gázfűtésnek az Európai Unió

Gázkazánok és -bojlerek helyett megújuló energiaforrásokból előállított elektromosságot használó fűtőberendezésekre kell átállniuk a háztartásoknak.

Bucsky Péter
2023. december 8. 10:04 Támogatói tartalom

Budapesti tudásközpont segíti a multikat a karbonlábnyom csökkentésében

A bizonyíthatóan fenntartható beszállítók az új európai uniós szabályozás miatt előnybe kerülhetnek az ökológiai lábnyommal kevésbé törődő versenytásaikhoz képest.

Torontáli Zoltán
2023. december 7. 18:14 Adat, Élet

Régen stabilan 17 ezer forintba került a nagy bevásárlásunk, most stabilan 24 ezer lett

A közepesnek tekinthető nyugdíjnak egy hónapban több mint a felét alapvető élelmiszerekre kell költeni.