Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. szeptember 20. 19:41 Közélet, Vállalat

Nem emelheti kedve szerint az új autó árát a kereskedő, amíg a vevő vár a szállításra

Pert nyert a Pest Vármegyei Főügyészség egy gépjármű-kereskedő ellen, amely a megrendelés és a szállítás között felmerülő áremelkedést teljes egészében és feltétel nélkül a vásárlóra hárította.

Miért fontos ez? Mivel az ügyészség közérdekű pert nyert meg jogerősen, ez azt jelenti, hogy ezentúl sehol sem lehet feltétel nélkül az autóvásárlókra hárítani minden piaci kockázatot.

Előzmények:

  • A koronavírus-járvány szétzilálta az autóipari ellátási láncokat, az újraindulás rengeteg logisztikai nehézséggel járt, amit a krónikus csiphiány tetőzött be.
  • Az autóipar már korábban teljesen az igény szerinti termelésre állt rá, vagyis hatékonysági okokból az importőrök és a kereskedők is csak kis készleteket tartanak raktáron.
  • Idővel Magyarországon az is tetézte a gondokat, hogy az elszabadult infláció és a magas hitelkamatok miatt a kereslet visszaesett.
  • Az új autók szállítási határideje nagyon hosszú lett, ma is általános jelenség, hogy legalább egy évet várni kell az átvételig.
  • Az autókereskedők jelentős része úgy szerződött, hogy a megrendelés és az átvétel között kiszámíthatatlanul változó körülményekhez igazíthatta az árat, és ezt a vevőnek előre el kellett fogadnia, a vásárlástól nem léphetett vissza.

Számokban:

  • Idén augusztusig összesen 73,8 ezer új személyautót adtak el Magyarországon.
  • A fenti szám azt mutatja, hogy piac továbbra is zsugorodik, ezúttal éves szinten 3,3 százalékos volt a csökkenés.
  • 2022-ben összesen 110 ezer új autó fogyott, ez közel 30 százalékos zuhanás a járvány előtti utolsó évhez, 2019-hez képest.

Az eladási listát döntően az olcsónak számító modellek vezetik, az élen a Suzuki S Cross, a Toyota Yaris Cross és a Dacia Jogger áll.

Mi történt? Az ügyészség azt mondta ki, hogy a szerződésekben tisztességtelen

  • a közterhek növekedését is ráterhelni a vevőkre,
  • és tiltani, hogy a vevő felmondja a megállapodást.

Alulnézet: Az új autót vásárlóknak az ítélet után ugyan kisebb kockázatot kell majd futniuk (a kereskedőknek pedig nagyobbat), de az általános bizonytalanság továbbra is megmarad, mert a szállítási idők nagyon hosszúak, a pénzügyi környezet pedig sokkal változékonyabb, mint korábban.

  • Aki használt autó beszámítással és/vagy hitellel vásárol, az további kockázatot is vállal, hiszen hosszabb szállításnál nem lehet garantálni-kiszámítani a beszámítás értékét, illetve a hitelkamatok változását is nehéz előre megjósolni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Vállalat autó autókereskedő autóvásárlás per tisztességtelen ügyészsség új autó Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.