Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám Fabók Bálint
2023. augusztus 14. 19:26 Közélet, Világ

Ezek a szervezetek a legnagyobb vesztesei Sorosék uniós kivonulásának

A Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF) beszüntetik az európai támogatásaik nagy részét, erről már értesítették a támogatott magyar szervezeteket is. A hírt az OSF szóvivője is megerősítette a G7-nek, eszerint globálisan legalább 40 százalékos leépítést hajtanak végre.

Mi változik? Az OSF átstrukturálja globális működését, ennek esik áldozatul az EU-n belüli programjaik zöme. 

Mit mondanak? Azt átalakulást az OSF szóvivője is megerősítette:

  • A roma programokat és még egy-két témát visznek tovább, de az emberi jogi és demokráciával kapcsolatos programokat főleg csak az EU-n kívül (Nyugat-Balkán, posztszovjet államok) folytatják.
  • Globálisan legalább 40 százalékos leépítést hajtanak végre.

Leépítés: A Budapestről politikai okokból 2018-ban Berlinbe költöző regionális irodában, ahol több magyar munkatárs is dolgozik, 80 százalékos leépítés várható – értesültünk nem hivatalos forrásból.

Miért fontos? Bár a propagandában felnagyított képhez képest a valóságban a Soros György által alapított Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF) csak évi 2-3 milliárd forint körüli támogatást adnak magyarországi programokra, több civil szervezet finanszírozásában így is látható nagyságú lyuk keletkezik a támogatások lezárásával.

Számokban: Az OSF a világ egyik legnagyobb filantróp szervezete, több mint száz országban működnek, harminc év alatt kb. 20 milliárd dollárt támogatást adtak világszerte. Az OSF korábban évi 8-900 millió dollár támogatást adott globálisan, de az utóbbi években ez az összeg másfél milliárd dollár fölé ment. 2021-ben ennek a teljes összeg 13,5 százaléka, 209 millió dollár került európai és közép-ázsiai szervezetekhez.

  • Magyar szervezetek ebből évente néhány millió dollárt kapnak. Az OSF oldalán feltüntetett legfrissebb adat szerint ez 2020-ban 6,8 millió dollár volt (mai árfolyamon 2,4 milliárd forint), ugyanakkor ez azért nem reprezentatív, mert a budapesti önkormányzat kapta meg az összeg felét a Covid elleni védekezésre.
  • Az OSF honlapján nincsenek összesítve a támogatott szervezetek, csak keresni lehet pályázatokat. A lenti grafikon az általunk megtalált, jelentős pénzzel támogatott szervezetek szerepelnek, így a lista nem teljeskörű.

A legnagyobb támogatásban részesülők magyar toplistáját három, országosan kevésbé rivaldafényben lévő szervezet, az Emberség Erejével Alapítvány, az Alternatív Közösségek Egyesülete és a Civil Kollégium Alapítvány vezeti, ők egyenként 2-2,3 millió dollárnyi támogatásban részesültek öt év alatt.

Mögöttük következik a Helsinki, a TASZ, a Political Capital és a Transparency. A Summa Artium a kultúr-TAO megszüntetése után az alternatív  intézményfinanszírozás lebonyolítására, a támogatások folyósítására kapott egyszeri Soros-pénzt. A sajtóból a Nyugat kapta a legnagyobb támogatást, öt év alatt 259 ezer dollárt.

Tágabb kontextus: Az első Soros Alapítvány 1984-ben Magyarországon jött létre, amikor a hedge fundokból meggazdagodó Soros György megalapította első jótékonysági alapítványát.

  • A rendszerváltás után Magyarország mintaország lett a nemzetköziesedő Soros Alapítvány számára. Eleinte főleg a posztszovjet térségre fókuszáltak, de az utóbbi években egyre inkább az Egyesült Államok, Latin-Amerika és Afrika lett a célterület.
  • Soros már 2003 környékén le akarta építeni a magyarországi támogatásokat, arra hivatkozott, hogy már kialakultak a nyílt társadalom feltételei, nincs szükség az ő közvetlen anyagi támogatására. Végül teljesen nem szüntette be ezeket.
  • Politikai presszió: a 2015-ös menekültválság és az Orosz- és Törökországtól Amerikáig érő nemzetközi Soros-ellenes kampányok után az erősödő nyomás (Stop Soros törvénycsomag, a CEU elüldözése) miatt az OSF bezárta budapesti irodáját, a regionális központ ezután költözött Berlinbe.
  • Az OSF vezetésében tavaly decemberben trónutódlás volt, amikor Alex Soros, Soros György fia vette át az alapítványok vezetését. Az alapvető átalakulásról ezután félévvel, most júniusban döntöttek. A találgatások szerint Soros György sem volt már elégedett az OSF működésével, de a reformot már a fiára bízta.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Világ Alex Soros soros györgy Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.