Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. augusztus 8. 18:16 Közélet

Az ingyenes jogosítványt kell bevetni, hogy a tanulók ne csak a KRESZ-ig jussanak

A szakképző és gimnáziumi intézményekben tanulóknak “az állam ingyenesen biztosítja a B kategóriás közúti járművezetői engedély megszerzéséhez a közlekedési alapismeretek és a gyakorlati vizsga letételéhez szükséges ismerete elsajátítását”, legalábbi egy hvg.hu által kiszúrt törvénytervezet szerint.

Miért fontos? Az intézkedés jelentősen növelné a fiatalok jogosítványszerzésének állami támogatását, és többszörösére emelné ezen a soron a költségvetési kiadásokat. Évente ez több tízezer fiatalt érinthet.

Számokban: Szakképző iskolában és gimnáziumban összesen mintegy 310 ezer diák tanul, közülük az elméleti képzésre a legalább 15 és fél évesek, a KRESZ-vizsgára a legalább 15 és háromnegyed évesek, a gyakorlati vizsgára a 16. életévüket betöltöttek jelentkezhetnek.

  • 2018-ban már megtámogatta a kormány a KRESZ-tanfolyamot elvégzők költségeit, az akkori becslések szerint 20 évnél fiatalabbak évente mintegy 30 ezren teljesítenek sikeres KRESZ-vizsgát. 
  • Eddig azonban az állami hozzájárulás maximális értékhatára 25 ezer forint volt, ezt a bemutatott számlák után lehetett megkapni az Államkincstáron keresztül. A teljes folyamat költségéhez képest ez nem volt jelentős összeg. 
  • 2018 nyara óta 163 ezer kérelmezőnek adott a kormány hozzájárulást, évente átlagosan mintegy 33 ezernek. 

Elszálló költségek: A teljes tanfolyam ugyanis 2022 végére a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint átlagosan 305 ezer forintba került összesen. Két évvel ezelőtt ugyanez még 216 ezer, 2017-ben pedig mintegy 160 ezer forint volt. 

  • A drágulás hátterében az infláció mellett az üzemanyagár emelkedése, a gyakorlati órák iránti nagy kereslet, és a járványlezárások bevételeinek pótlása állt.
  • Általánosan elmondható, hogy a fővárosban magasabbak a jogsiszerzés költségei.
  • Egyes esetekben a költség a félmillió forintot is elérheti, ugyanis a Magyarországon igen magas, 29 előirt gyakorlati óra sok esetben nem elég a tanulóknak.
  • A 24.hu-nak a Magyar Autóközlekedési Tanintézetek Országos Szövetségének elnöke májusban azt mondta: a tanulók számában 30-40 százalékos visszaesést tapasztaltak egy év alatt. Az állami támogatás miatt a KRESZ-vizsgát még letették, a gyakorlatot viszont inkább halasztották.

Autók száma: Európai összehasonlításban Magyarországon relatíve alacsony az egy főre jutó gépjárművek száma: Szlovéniában, Szlovákiában, Romániában, és jóformán Nyugat-Európában mindenhol nagyobb ez a szám. 

  • A személygépkocsi-állomány ugyanakkor bővül, a KSH szerint 2022-ben az már majdnem elérte a 4,1 millió autót, míg öt évvel ezelőtt a 3,5 milliót sem érte. 

Jobbról előzés: Azt a javaslatot, hogy a 20 év alattiaknak legyen ingyenes a jogosítvány megszerzése, a Mi Hazánk honlapján találtuk meg. A párt áprilisi közleménye szerint a megdrágult jogosítványszerzés a nagycsaládosokra kifejezetten nagy terhet ró. Igaz, a szélsőjobboldali párt javaslata szerint az ingyenesség minden 20 év alatti, legalább általános iskolai végzettséggel rendelkező fiatalnak járt volna.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet állami támogatás autóforgalom jogosítvány Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.