Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. augusztus 8. 18:16 Közélet

Az ingyenes jogosítványt kell bevetni, hogy a tanulók ne csak a KRESZ-ig jussanak

A szakképző és gimnáziumi intézményekben tanulóknak “az állam ingyenesen biztosítja a B kategóriás közúti járművezetői engedély megszerzéséhez a közlekedési alapismeretek és a gyakorlati vizsga letételéhez szükséges ismerete elsajátítását”, legalábbi egy hvg.hu által kiszúrt törvénytervezet szerint.

Miért fontos? Az intézkedés jelentősen növelné a fiatalok jogosítványszerzésének állami támogatását, és többszörösére emelné ezen a soron a költségvetési kiadásokat. Évente ez több tízezer fiatalt érinthet.

Számokban: Szakképző iskolában és gimnáziumban összesen mintegy 310 ezer diák tanul, közülük az elméleti képzésre a legalább 15 és fél évesek, a KRESZ-vizsgára a legalább 15 és háromnegyed évesek, a gyakorlati vizsgára a 16. életévüket betöltöttek jelentkezhetnek.

  • 2018-ban már megtámogatta a kormány a KRESZ-tanfolyamot elvégzők költségeit, az akkori becslések szerint 20 évnél fiatalabbak évente mintegy 30 ezren teljesítenek sikeres KRESZ-vizsgát. 
  • Eddig azonban az állami hozzájárulás maximális értékhatára 25 ezer forint volt, ezt a bemutatott számlák után lehetett megkapni az Államkincstáron keresztül. A teljes folyamat költségéhez képest ez nem volt jelentős összeg. 
  • 2018 nyara óta 163 ezer kérelmezőnek adott a kormány hozzájárulást, évente átlagosan mintegy 33 ezernek. 

Elszálló költségek: A teljes tanfolyam ugyanis 2022 végére a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint átlagosan 305 ezer forintba került összesen. Két évvel ezelőtt ugyanez még 216 ezer, 2017-ben pedig mintegy 160 ezer forint volt. 

  • A drágulás hátterében az infláció mellett az üzemanyagár emelkedése, a gyakorlati órák iránti nagy kereslet, és a járványlezárások bevételeinek pótlása állt.
  • Általánosan elmondható, hogy a fővárosban magasabbak a jogsiszerzés költségei.
  • Egyes esetekben a költség a félmillió forintot is elérheti, ugyanis a Magyarországon igen magas, 29 előirt gyakorlati óra sok esetben nem elég a tanulóknak.
  • A 24.hu-nak a Magyar Autóközlekedési Tanintézetek Országos Szövetségének elnöke májusban azt mondta: a tanulók számában 30-40 százalékos visszaesést tapasztaltak egy év alatt. Az állami támogatás miatt a KRESZ-vizsgát még letették, a gyakorlatot viszont inkább halasztották.

Autók száma: Európai összehasonlításban Magyarországon relatíve alacsony az egy főre jutó gépjárművek száma: Szlovéniában, Szlovákiában, Romániában, és jóformán Nyugat-Európában mindenhol nagyobb ez a szám. 

  • A személygépkocsi-állomány ugyanakkor bővül, a KSH szerint 2022-ben az már majdnem elérte a 4,1 millió autót, míg öt évvel ezelőtt a 3,5 milliót sem érte. 

Jobbról előzés: Azt a javaslatot, hogy a 20 év alattiaknak legyen ingyenes a jogosítvány megszerzése, a Mi Hazánk honlapján találtuk meg. A párt áprilisi közleménye szerint a megdrágult jogosítványszerzés a nagycsaládosokra kifejezetten nagy terhet ró. Igaz, a szélsőjobboldali párt javaslata szerint az ingyenesség minden 20 év alatti, legalább általános iskolai végzettséggel rendelkező fiatalnak járt volna.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet állami támogatás autóforgalom jogosítvány Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 04:50 Közélet, Világ

A földgáznál már lazán kiválthatná a kormány az orosz szállításokat

Az orosz gáz nagy részét már akkor is nélkülözni lehetne, ha a külügyminiszter tárgyalásain lebeszélt ügyleteknek csak a fele valósul meg.

Váczi István
2024. július 18. 11:39 Közélet

Nem baj, hogy olyan drága, mint egy metró, 113 milliárdot ad a Déli körvasútra az EU

290 millió euró, azaz mintegy 113 milliárd forint uniós támogatást kap a Déli körvasút fejlesztése az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközből.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.