Hírlevél feliratkozás
Avatar
2021. augusztus 24. 13:03 Közélet

Bécsben tüntettek az ellen, hogy a magyarok kibetonozzák a Fertő-tavat

Ma délelőtt Bécsben a Greenpeace aktivistái a magyar nagykövetség előtt tüntettek, azt követelve, hogy állítsák meg azt a Fertő-tavi gigaberuházást, amelyet Mészáros Lőrinc cége épít. A tó partján 60 hektáron építenének szállodát, kikötőt és sportkomplexumot, ám az aktivisták szerint ez veszélyezteti a világörökség részét képező tó élővilágát – emlékeztet az eseményekről beszámoló Der Standard. Hiába csak a tó magyarországi partján folyik az építkezés, a környezetvédők szerint a hatások az egész tóra károsak, vagyis az osztrák partot hasonlóan érintik.

A tüntetésen 15 aktivista vett részt, hárman felmásztak a nagykövetség erkélyére, és kitűztek egy lobogót. A rendőrség is kivonult a helyszínre, mert a gyülekezést nem jelentették be.

Az építkezés kivitelezői a magyar oldalon Fertőrákosra egy 100 szobás, négycsillagos szállodát akarnak építeni 880 férőhelyes parkolóval. Ehhez jön a kikötő, amely 850 kishajót lenne képes befogadni. Ez a projekt jelenleg a régió legnagyobb terve, összesen 80 focipályányi területet foglalna el, és 30 milliárd forintból valósulna meg, állami beruházásként.

Herwig Schuster, a Greenpeace osztrák szóvivője szerint a magyar kormány megközelítése teljesen elfogadhatatlan. Szerinte a magyar kormány hiába állítja azt, hogy az építkezés nem lesz hatással Ausztria élővilágára, mert a munka csupán egyetlen kilométerre zajlik az osztrák határtól. A Greenpeace szerint az építkezés túlságosan nagy a természetvédelmi terület tűrőképességéhez képest. A terület növény- és állatvilága, különösen a madarak súlyos károkat szenvedhetnek el a hatalmas építkezés miatt. Az ügy egyébként nemcsak az aktivistákat izgatja, hiszen két hét alatt 20 ezer aláírást kapott az építkezés leállítását követelő petíció.

Eközben az osztrák kormány azt kéri, hogy a magyar hatóságok hozzák nyilvánosságra a tervek pontos részleteit. Annak ellenére ugyanis, hogy az építkezés már hetek óta tart, ezt a tájékoztatást eddig még nem adta meg a magyar fél.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Fertő-tó Greenpeace nagykövetség szálloda tiltakozás Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Jandó Zoltán
2024. május 7. 11:08 Adat, Közélet

Magyar egészségügy 2024: inkasszó, eszközhiány, 100 milliárdos adósság

A magyar tulajdonban lévő egészségügyi beszállító cégek lehetnek a kórházi adósságállomány folyamatos növekedésének vesztesei. Több vállalat is elhagyhatja a piacot.

Bucsky Péter
2024. május 3. 04:31 Adat, Közélet

Átformálta a lakáspiacot a kormány a sok százmilliárdos támogatásokkal

A legalább három gyermeket nevelőknél látványos a lakástulajdonosok arányának növekedése, a falvakban pedig fogyni kezdtek az üresen álló házak.

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. május 6. 14:24 Adat, Vállalat

Most látszik, mennyire megütötte az oroszokat, hogy nem veszik a gázukat Európában

Az európai piac összeomlása miatt lett közel negyed évszázadnyi nyereséges működés után 2023-ban veszteséges a Gazprom orosz gázóriás.

Jandó Zoltán
2024. május 6. 05:32 Pénz, Vállalat

Nem a Gazprommal lesz a politikai haszonszerzés eszköze a Fradi és a magyar labdarúgás

Mert már régen az. A magyar futballban soha nem alakult ki valódi szponzoráció. A Fidesz hatalomra kerülését követően a baráti pénzeket a politikai motiváció váltotta fel.

Torontáli Zoltán
2024. május 5. 05:32 Élet, Világ

Már egészen messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerért

Tényleg megéri 80-100 kilométerről rendszeresen kijárni cigiért, sörért, sajtért és sok minden másért? Egyre többen gondolják úgy, hogy igen.