Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2021. június 2. 05:45 Közélet

Százmilliókkal gazdagította a járvány a vírusszkeptikus Dr. Lenkeit, nagyot szakítottak Dr. Gődénnyel is

A magyarországi járványkezelés egyik sajátos eszköze volt, hogy a kórházak valós helyzetét igyekeztek elzárni a nyilvánosságtól. Az orvosok, kórházi dolgozók elvétve szólalhattak meg nyilvánosan, a lakosság így nem kaphatott valós képet a kórházban dolgozók erőfeszítéseiről és munkakörülményeiről.

Az egészségügyi dolgozók erőn felüli munkájával szemben nagyobb publicitást kaptak a járványszkeptikus orvos-celebek. A koronavírus-járványt bagatellizáló, összeesküvés-elméleteket propagáló Lenkei Gábort vagy Gődény Györgyöt százezrek követhették a közösségi oldalakon, és a korlátozott oltási hajlandóságban is szerepük lehet.

Nemcsak a láthatóságban van éles különbség a járványszkeptikus véleményvezérek és a kórházi dolgozók között. Amellett, hogy az ápolók a járvány alatt kerültek alacsonyabb jogi státuszba – megfosztották őket például közalkalmazotti jogviszonyuktól -, sokaknak a fizetése is csökkent.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért fogadták el csendben az ápolók, hogy az orvosok helyzete javult, miközben az övék még romlott is?Hosszú távon a magyar betegek érdeke is az, hogy az egészségügyi reformból kihagyott ápolók összefogjanak a helyzetük javításáért - Szabó Imrével és Fabók Bálinttal erről beszélgettünk az e heti G7 Podcastban.

Velük szemben az orvos-celebek tevékenysége milliárdos forgalomnövekedést generált. Közéjük tartozik Lenkei Gábor, aki a járvány tavalyi megjelenésekor többek között azt mondta több mint kétszázezer követőjének a Facebookon, hogy “belefeküdhetek egy kád koronavírusba, akkor sem lesz semmi bajom”. A tízezerszámra megosztott posztjaiban az állt, hogy csak a média hazugsága, hogy a vírusok veszélyesek. Szerinte a nagy dózisban felvett különböző vitaminok simán megvédenek a vírustól.

Dr. Lenkeinek anyagi érdeke is fűződik az ilyen állításokhoz, ugyanis egy vitaminokat forgalmazó cégcsoport tulajdonosa. A cégcsoport forgalma a járvány előtt is jelentős volt, jobbára meghaladta az évi kétmilliárd forintot. Tavaly azonban jelentősen, mintegy 60 százalékkal nőtt a Lenkei-érdekeltségek forgalma, összesen közel 3,5 milliárd forint árbevételt értek el.

A cégcsoport profitja ennél is nagyobb mértékben, több mint 2,5-szeresére nőtt. 2019-ben a 147 millió forintos összesített profit után tavaly 387 millió forint nyereséget értek el Lenkei érdekeltségei, és mintegy 400 millió forint osztalékot vett fel belőlük a tulajdonos.

Lenkei nyilvános megszólalásaiban “koronavírus-átverésként” hivatkozott a világjárványra, a koronavírust “aktuális celebnek” nevezve. Ezzel szemben egyik céges beszámolójában egyenesen a “Covid-19 koronavírus világjárványt” nevezik meg az üzlet felfutása mögött.

Termékeink iránt megnőtt a kereslet, így jelentősen nőtt az árbevételünk, ezzel kapcsolatban az eladott áruk beszerzési értéke is jelentősen emelkedett

– írták a világjárvány hatásáról.

Lenkei Facebook oldalát szeptemberben elérhetetlenné tette a Facebook, de Youtube csatornája továbbra is működik. Ezzel együtt nemcsak Lenkei járványügyi állításai problémásak, hanem bizonyítottan a vitaminjai is azok voltak.

Az ÁNTSZ 2008-ban 18 Lenkei-féle vitaminterméket tiltott be egészségkárosító hatásuk miatt (az egyik bevizsgált készítményében lévő B és E vitamin szintje hétszeresen lépte át az engedélyezettet). Mivel Lenkeiék továbbra is forgalmazták ezeket a szereket, a GVH több alkalommal is megbírságolta, több mint 100 millió forint értékben. Lenkeit kerestem cégén keresztül, de nem reagált. 

Egy másik ismert vírusszkeptikus, Gődény György szerepvállalása is milliárdos árbevétel-növekedéshez segített egy étrend-kiegészítőket forgalmazó céget. Gődény a Partizán által feltárt, az államot százmilliókkal megkárosító kamupárt-üzlet egyik főszereplője volt.


A Partizán videója Gődény György és a Nutriversum reklámjairól.

Gődény később a Nutriversum nevű, étrendkiegészítő- és vitaminüzletben utazó cég szakértőjeként és reklámarcaként tűnt fel, több százezres, akár milliós nézettségű YouTube-videókban. A Nutriversum árbevétele a járvány előtti évben, 2019-ben 600 millió forint volt, tavaly azonban közel háromszorosára, 1,77 milliárd forintra nőtt (94 milliós adózott eredmény mellett).

A Nutriversum Gődény szereplésével készült reklámjai miatt ősszel indított vizsgálatot a GVH, mivel azok alkalmasak lehetnek a fogyasztók megtévesztésére (a videók már nem elérhetőek a YouTube-on). A Nutriversum többségi tulajdonosa a leginkább kakaóporairól ismert Bedeco.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet gyógyszeripar járvány koronavírus vitaminok Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.