Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2019. február 11. 11:48 Közélet

Orbán előre menekülne a gazdaság pörgetésével

Mivel egyelőre kevés részletet tudunk Orbán Viktor vasárnap bejelentett családtámogatási programjáról, nehéz megmondani, hogy mekkora lesz a hatása akár a költségvetésre, akár a gazdaságra. Az viszont jól látszik, hogy a gyerekvállalás támogatása mellett a program másik központi elve a gazdaság serkentése.

“Mivel attól tartanak, hogy a nemzetközi gazdasági környezet egyre kedvezőtlenebbé válik, próbálnak gazdasági stimulust adni” – mondta nekünk Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője. A csomag pontjai alapvetően a belső kereslet növelését ösztönzik, leginkább kedvezményes hitelek vagy akár vissza nem térítendő támogatások révén.  A lassuló világgazdaságról és az erre való felkészülésről Varga Mihály pénzügyminiszter is beszélt két hete.

Hasonló állami eszközökkel a gazdaságot leginkább a gazdaság visszaesésekor érdemes ösztönözni. Németh ezért elvi szinten kicsit elhamarkodottnak érzi az állami stimulálást, az “idei évben nem gondolom, hogy szükség lenne rá”, mivel még van lendülete a fogyasztásnak és a beruházásoknak. Szerinte 2020 és 2021 nehezebb éveknek tűnnek a magyar gazdaság számára, de mivel még homályosak Orbán programjának részletei, elképzelhető, hogy pont 2020-ra időzítik a felpörgetését.

Ezt igazolhatja, hogy beszélgetésünk után jelentette be Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, hogy a csomag több pontja 2020-tól lép hatályba. Novák azt mondta, hogy a négy vagy több gyermekes anyák szja kedvezménye és a nagyszülői gyed is várhatóan 2020-tól indul, tehát még a konkrét időpontjuk sem végleges. 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA gyermekvállalást nem ösztönzi, de a jól szituált nagycsaládoknál egy csomó pénzt hagy a családi adókedvezményNem tűnik túl igazságosnak a kormány legfontosabb családtámogatási és népesedéspolitikai eszköze. Cserébe nem is hatékony.

Virovácz Péter, az ING elemzője szerint bár a gazdaság stimulálásának szándéka is meghúzódik a bejelentés mögött, de ez nem egy tipikusan gazdaságélénkítő program, mivel sokkal inkább áttételes, indirekt hatásai vannak, mint például egy adócsökkentésnek. Viszonylag szűk kört érint – az elmúlt években évi 50 ezer körüli házasságkötés volt -, és leginkább az ingatlanpiacra korlátozódik.

Bár a részletek miatt nehéz lenne tippelni a program költségére, Virovácz szerint nem fogja rövidtávon rombolni az ország fiskális egyensúlyát. “Tavaly csak a gazdaságfehéredés közel 400 milliárdos többletet hozott a költségvetésnek, tehát van mozgástér, ez a puffer benne van a rendszerben” – mondta.

Szerinte ez a program pont azt mutatja, hogy nem ész nélkül költekezünk rövidtávon, mivel a hatásai fokozatosan érvényesülnek az indirektségéből fakadóan . “A kormányzat a realitások talaján maradt, nem vállalt fenntarthatatlan adósságpályát” – mondta. A beszélgetésünk után Novák Katalin bejelentette, hogy a kormány 2020-ban 150 milliárd forintos költséggel számol az intézkedésekre.

Virovácz szerint ekkora születésserkentő program példa nélküli az Európai Unióban. A megkeresett elemzők szerint a születésszámon eddig nem látszódnak számottevően az elmúlt 4-5 év családpolitikai döntései, de egy hasonló intézkedéssorozat hatásait csak évtizedek múlva lehet megítélni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA családpolitika nem fogja megállítani a népességfogyást, akkor sem, ha ezt ígérikAz egészségben várható élettartam növelése ugyanolyan fontos lenne, mint a családok támogatása. És az sem ártana, ha lenne a ki- és a bevándorlásra fókuszáló szakpolitika is.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet családtámogatás gyerekvállalás Orbán Viktor Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.