Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. április 27. 12:28 Közélet

125 ezer új piaci munkahely jött létre egy év alatt

Töretlenül tovább nőtt az itthoni elsődleges munkaerőpiacon dolgozók létszáma 2018 első három hónapjában is, ráadásul úgy, hogy közben az összes foglalkoztatott és az aktívak száma is csökkent. Ebből arra következtethetünk, hogy a közmunkások egy része piaci munkát talált.

2018 első negyedévében már 4 millió 180 ezer embernek volt piaci állása a magyarországi elsődleges munkapiacon, ami egy év alatt 125 ezer fős növekedést jelent. Ez még pár ezer fővel nagyobb is, mint a 2016-2017 első negyedévei között megvalósult bővülés.

 

Ám eközben az összes foglalkoztatott száma csak 67 ezer nővel emelkedett a tavalyi első negyedév óta, ami úgy lehetséges, hogy a közmunkások és a külföldre ingázó magyar dolgozók száma csökkent. Egy év alatt a közfoglalkoztatásban dolgozók száma 42 ezer fővel apadt, 159 ezer főre. Ezzel párhuzamosan az itthon élő, de külföldre ingázó magyarok száma 15 ezerrel csökkent, 96 ezer főre.

Ez utóbbi becslés ugyanakkor köztudottan nem megbízható, ugyanis a munkaerő-felmérés legalább harmadával alulbecsüli a magyarországi lakcímmel rendelkező külföldön dolgozók táborát (pont amiatt, mert közülük sokan tartósan külföldön tartózkodnak).

Mindezek alapján valószínű, hogy a közmunkások közül többen találtak piaci munkahelyet. Emellett a munkanélküliek közül is sokan elhelyezkedhettek, az ő táboruk is közel 30 ezer fővel apadt egy év alatt.

Összességében az adatok azt mutatják, hogy

ugyan a teljes munkaerőtábort már csak minimálisan lehet bővíteni, az aktívak közül legalább egyre többen dolgoznak piaci állásban.

Az Európai Bizottság legfrissebb felmérése szerint egyébként valamelyest mérséklődött a feldolgozóipar munkaerőhiánya tavasszal, igaz, még így is a cégek több mint háromnegyedének gond a szakemberhiány.

 

Közélet foglalkoztatottság közfoglalkoztatás KSH munkaerőpiac Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Wiedemann Tamás
2019. február 14. 11:01 Közélet

Titokzatos szoftver dönt a gyanús napelemes pályázatok nyerteseiről az állami tulajdonú MFB Banknál

A bank szerint ezzel a rendszerrel nem lehet visszaélni, mert a szoftver nem korrupt. De a furfangos jogi magyarázat szerint ellenőrizni sem lehet a programot. Így még gyanúsabb lett a tavalyi egynapos naperőmű-pályázat.

Kasnyik Márton
2019. február 13. 13:31 Közélet

A kormány szép csendben bevezeti a családi vagyonkezelő alapítványokat

"Felmerült az igény", de csak 600 milliós vagyon felett. A fejlett világban az elit egyik legnagyobb trükkje, most behozzák Magyarországra is.

Torontáli Zoltán
2019. február 12. 15:48 Közélet

Mi van akkor, ha felveszed Orbán kamatmentes 10 millióját, de nem szülsz gyereket?

Nehéz megmondani, hogy mi lesz, de elég könnyen elképzelhető olyan megoldás, hogy megéri egyszerűen nem megszülni a beígért gyereket.

Fontos

Torontáli Zoltán
2019. február 15. 10:00 Vállalat

A kamionosok után a buszosoknál is kitörhet a kelet-nyugati európai csata

Az Európai Parlament lényegében helybenhagyta azt a javaslatcsomagot, amely alaposan átrendezheti a buszos közlekedést az unióban.

Váczi István
2019. február 13. 16:44 Vállalat

Dupla vagy semmit játszik a Suzuki a botrányos kirúgással

Jogi értelemben valószínűleg bukó helyzetbe hozta magát a Magyar Suzuki, de saját szempontjából ésszerű lépés lehetett: ha nincs szakszervezet, nem lesz sztrájk és „audis” béremelés.

2019. február 12. 08:57 Vállalat

Audi sztrájk: nem mindegy, hogy mi mennyi

Jól hangzik a félmilliós átlagfizetés, de egy betanított munkás alapbére feleennyi lehet. A sztrájk nemcsak a pénzről, hanem a szabadidőről és a kiszámítható munkáról is szólt.