Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2024. január 17. 13:46 Élet

Ezrével pusztítja a magyarokat a szennyezett levegő minden évben, de ennek ellenére sem foglalkoznak vele rendesen

Múlt héten Magyarországon volt az egyik legrosszabb a levegő minősége Európában a légminőség-index adatok szerint. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ adati szerint a Sajó völgyében, Nyíregyházán és Kaposváron veszélyes volt a levegő a szálló por tartalma miatt, de máshol is mértek az egészségtelen kategóriába tartozó adatokat. Mostanra javult a helyzet, de a rossz levegő hosszú távon jelentős egészségügyi probléma Magyarországon.

Számokban: A levegőben lévő szálló por és ózon Magyarországon a halálok 7 százalékáért tehető felelőssé, ez szignifikánsan magasabb, majdnem duplája az EU-átlagnak, ami 4 százalék, olvasható a magyarok egészségi állapotáról szóló 2023-as OECD-jelentésben. A rossz levegő egészségkárosító hatása a dohányzáséval mérhető össze.

  • A rossz levegő az EU-ban 2019-ben a becslések szerint mintegy 307 ezer ember halálát okozhatta. A halálozási ráták Közép- és Kelet-Európában, például Lengyelorzságban, Magyarországon, Romániában és Bulgáriában a legmagasabbak. Az értékek Írországban, Finnországban, Svédországban és Norvégiában a legalacsonyabbak. 
  • Magyarországon egyes becslések szerint évente több mint 6 ezer, más számítások szerint évente több mint 15 ezer ember halálát okozhatja a rossz levegő. 
  • Általában a Sajó völgyében és Csongrád megyében mérik a legrosszabb értékeket, ugyanakkor a mérési helyek csekély száma miatt nincsenek részletes, megbízható települési szintű adatok. 

Tágabb perspektíva: A téli rossz levegő egyik legjelentősebb oka a szilárd tüzeléses fűtés, a régi, rossz hatékonyságú kályhák, és a nem megfelelő tüzelőanyagok használata. Jelentős az autók, erőművek, hulladékégetők hozzájárulása is.

  • 2021-ben az uniós bíróság elmarasztalta Magyarországot, ugyanis 2005 és 2017 között rendszeresen és tartósan rossz volt a levegő az ország több pontján: a magyar kormányok a bíróság figyelmeztetése után sem cselekedtek.

Mit mond a szakértő? A Budapesti Műszaki Egyetem docense, Pálvölgyi Tamás a Szabad Európának korábban azt mondta: “Az elsődleges egészségkárosító a légszennyezésben a tíz mikrométernél kisebb szálló por. Elsődleges forrásai azok a háztartások, amelyek tűzifával és illegális tüzelőanyaggal fűtenek. Ez a legnagyobb fenntarthatósági probléma ma Magyarországon.”

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHamarosan eldőlhet, milyen lesz Európa levegője a következő évtizedekbenAz Európai Bizottság tervei szerint 2030-ra a jelenleginél szigorúbb határértékeket kell betartani, és hatékonyabb lesz a szabályok végrehajtása is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA rossz levegő olyan ártalmas, mint a dohányzás és az alkoholfogyasztásA tüdőrák kockázatának mérsékléséhez nem csak a dohányzást kellene mellőzni, hanem a rossz levegőjű környezetet is el kellene kerülni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet fűtés légszennyezettség Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Váczi István
2024. július 19. 11:22 Élet

Tavaly a mezőgazdaság mentette meg a magyar gazdaságot, idén viszont lehúzhatja

A forróság és a szárazság egyre inkább veszélyezteti a kukorica és a napraforgó termését, ami negatívan befolyásolhatja az ország gazdasági teljesítményét.

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Torontáli Zoltán
2024. július 16. 12:47 Adat, Élet

Sokkal jobban drágulnak most az albérletek, mint az eladó lakások

Nagyon mennek fel az albérleti díjak, pedig még ki sem hirdették a felvételi ponthatárokat.

Fontos

Váczi István
2024. július 19. 14:47 Világ

Sokkal drágábban épülhet új atomerőmű Csehországban, mint Pakson

A dél-koreai KHNP építheti meg Csehország új atomerőművét a jelenleg is működő Dukovany atomerőmű telephelyén; 43 százalékkal lehet drágább, mint Paks 2.

Jandó Zoltán
2024. július 18. 14:13 Adat

Pörgetjük a légkondikat, azok pedig rekordokat döntve zabálják az áramot

Kedden 144,5 gigawattóra áramot használtunk, aminél nyáron csak egyszer, 2021 júniusában mértek magasabb fogyasztást. Akkor is hőhullám volt.

Váczi István
2024. július 18. 11:39 Közélet

Nem baj, hogy olyan drága, mint egy metró, 113 milliárdot ad a Déli körvasútra az EU

290 millió euró, azaz mintegy 113 milliárd forint uniós támogatást kap a Déli körvasút fejlesztése az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközből.