Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2024. január 17. 13:46 Élet

Ezrével pusztítja a magyarokat a szennyezett levegő minden évben, de ennek ellenére sem foglalkoznak vele rendesen

Múlt héten Magyarországon volt az egyik legrosszabb a levegő minősége Európában a légminőség-index adatok szerint. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ adati szerint a Sajó völgyében, Nyíregyházán és Kaposváron veszélyes volt a levegő a szálló por tartalma miatt, de máshol is mértek az egészségtelen kategóriába tartozó adatokat. Mostanra javult a helyzet, de a rossz levegő hosszú távon jelentős egészségügyi probléma Magyarországon.

Számokban: A levegőben lévő szálló por és ózon Magyarországon a halálok 7 százalékáért tehető felelőssé, ez szignifikánsan magasabb, majdnem duplája az EU-átlagnak, ami 4 százalék, olvasható a magyarok egészségi állapotáról szóló 2023-as OECD-jelentésben. A rossz levegő egészségkárosító hatása a dohányzáséval mérhető össze.

  • A rossz levegő az EU-ban 2019-ben a becslések szerint mintegy 307 ezer ember halálát okozhatta. A halálozási ráták Közép- és Kelet-Európában, például Lengyelorzságban, Magyarországon, Romániában és Bulgáriában a legmagasabbak. Az értékek Írországban, Finnországban, Svédországban és Norvégiában a legalacsonyabbak. 
  • Magyarországon egyes becslések szerint évente több mint 6 ezer, más számítások szerint évente több mint 15 ezer ember halálát okozhatja a rossz levegő. 
  • Általában a Sajó völgyében és Csongrád megyében mérik a legrosszabb értékeket, ugyanakkor a mérési helyek csekély száma miatt nincsenek részletes, megbízható települési szintű adatok. 

Tágabb perspektíva: A téli rossz levegő egyik legjelentősebb oka a szilárd tüzeléses fűtés, a régi, rossz hatékonyságú kályhák, és a nem megfelelő tüzelőanyagok használata. Jelentős az autók, erőművek, hulladékégetők hozzájárulása is.

  • 2021-ben az uniós bíróság elmarasztalta Magyarországot, ugyanis 2005 és 2017 között rendszeresen és tartósan rossz volt a levegő az ország több pontján: a magyar kormányok a bíróság figyelmeztetése után sem cselekedtek.

Mit mond a szakértő? A Budapesti Műszaki Egyetem docense, Pálvölgyi Tamás a Szabad Európának korábban azt mondta: “Az elsődleges egészségkárosító a légszennyezésben a tíz mikrométernél kisebb szálló por. Elsődleges forrásai azok a háztartások, amelyek tűzifával és illegális tüzelőanyaggal fűtenek. Ez a legnagyobb fenntarthatósági probléma ma Magyarországon.”

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHamarosan eldőlhet, milyen lesz Európa levegője a következő évtizedekbenAz Európai Bizottság tervei szerint 2030-ra a jelenleginél szigorúbb határértékeket kell betartani, és hatékonyabb lesz a szabályok végrehajtása is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA rossz levegő olyan ártalmas, mint a dohányzás és az alkoholfogyasztásA tüdőrák kockázatának mérsékléséhez nem csak a dohányzást kellene mellőzni, hanem a rossz levegőjű környezetet is el kellene kerülni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet fűtés légszennyezettség Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.