Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. október 25. 11:55 Adat

A rossz levegő olyan ártalmas, mint a dohányzás és az alkoholfogyasztás

A légszennyezés egészségkárosító hatása a cigarettázáséval mérhető össze – derül ki Lackó Mária, a KRTK Közgazdaság-tudományi Intézet tudományos főmunkatársának tanulmányából. A közel negyven európai és néhány ázsiai országra kiterjedő elemzés a dohányzás és alkoholfogyasztás, a földrajzi elhelyezkedés és az egészségügyi ráfordítások, illetve a levegő szálló por tartalmának országos halálozási adatokra mért hatását vizsgálja.

Az eredmények szerint a 65 évesnél fiatalabb férfiaknál a légszennyezettség közel hasonló mértékben vezet tüdőrák okozta halálozáshoz, mint a dohányzás, és a halálos keringési betegségek kialakulásának kockázatát is jelentősen növeli.

A szálló por koncentrációja a 65 év alatti nők egészségét is keményen kikezdi, a tüdőrák mellett leginkább daganatos megbetegedések kiváltója. Mindemellett a megelőzhető betegségekhez kötődő országos halálozási rátákat is erősen befolyásolja a légszennyezés, főleg a fiatalabb nőknél. 

A 65 évnél idősebb férfiakra nézve pedig a légszennyezettség még a dohányzásnál és az alkoholfogyasztásnál is komolyabb kockázatot jelent,

amennyiben a halálos kimenetelű tüdőrák nemzetközi mortalitási rátáit nézzük.

A magyar lakosságra nézve különösen aggasztó, hogy a Kárpát-medencében a szálló por gyakran megreked. E regionális jelenséggel ugyan kisebb mértékben, de a végzetes kimenetelű tüdőrákos megbetegedések mellett a keringési betegségek, a szívizombetegségek, az agyi érbetegségek okozta halálozás, és így a teljes mortalitás is összefüggésbe hozható.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy magyar régióban haltak meg a legtöbben rák miatt az EU-n belülNépességarányosan Közép-Dunántúlon volt az egész EU-ban 2016-ban a legtöbb rákos haláleset. Észak-Magyarország a 65 év alattiak rákos halálozásában vezet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBudapesten jobban tisztult a levegő a veszélyhelyzet kihirdetése után, mint karácsonykor szokottA koronavírus megfékezésére vonatkozó igyekezet mellékhatásaként a levegőszennyezést sikerült mérsékelni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat egészség halálozás légszennyezés többlet halálozás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.