Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. április 8. 11:04 Adat

Budapesten jobban tisztult a levegő a veszélyhelyzet kihirdetése után, mint karácsonykor szokott

A koronavírus kevés pozitív hatásainak egyike a levegőszennyezés drasztikus mérséklődése, amit az utóbbi hetekben már Magyarországon is megtapasztalhattunk. Az otthonmaradás a forgalom csökkenésével jár, így a kipufogógázok az elmúlt hetekben jóval kevésbé terhelték a környezetet, mint a járvány előtti időszakban.

Mindez a légszennyezéssel kapcsolatos adatokon is jól látszik: a leginkább a közlekedéstől függő nitrogén-oxid-koncentráció március végére az ország több városában jócskán lecsökkent.

 

Amellett, hogy a kormány március 11-én veszélyhelyzetet hirdetett, és több intézkedéssel igyekszik otthonmaradásra bírni a lakosságot, számos más tényező is befolyásolja a levegőszennyezés alakulását, amelyek többnyire az időjárással állnak kapcsolatban: hidegebb napokon például kénytelenek vagyunk jobban befűteni, ami nagyobb károsanyag-kibocsátással jár. Ráadásul a gazdaság is másként működik az év különböző időszakaiban, ahogy az sem közömbös a levegő minőségének szempontjából, hogy a hét melyik napjait hasonlítjuk össze egymással.

Ha pontosabb becslést szeretnénk kapni arról, hogy a veszélyhelyzettel járó korlátozások nyomán mennyire csökkent a levegő szennyezettsége, érdemes tehát egymáshoz hasonló napokat összehasonlítani a járvány előtti és utáni időszakból. A következőkben a 2020. március 12. és 31. közötti napok adatait vetjük össze az utóbbi 12 év márciusi méréseivel. Az áprilisi adatokat a hónap elteltével lesz érdemes vizsgálni, már csak azért is, mert időközben újabb fontos változás következett be a levegő minőségének szempontjából: hétfő óta sehol sem kell fizetni a közterületi parkolásért az országban, ami a jelek szerint az autóforgalom növekedését okozza.

A számítás során figyelembe véve, hogy a hét mely napjáról van szó, illetve amennyire lehet, az időjárás – hőmérséklet és csapadék – szempontjából hasonló napok levegőminőségi adatait összehasonlítva*Lineáris regressziós eljárással tettük ezt meg. megállapítható, hogy márciusban

a nitrogén-oxidok szintje a veszélyhelyzet kihirdetésének nyomán átlagosan 36 mikrogramm/köbméterrel csökkent

a budapesti Erzsébet tér és Széna tér mérőállomásain*A számításkor a két mérőállomáson rögzített adatok átlagait vettük figyelembe..

Néhány vidéki várost adatait vizsgálva is hasonló következtetésekre juthatunk, igaz, a csökkenés mértéke ezek esetében messze alulmúlja a fővárosi szintet.

 

 

Összehasonlításképp érdemes megemlíteni, hogy a decemberi hónapokban a karácsonyi időszak bekövetkeztével*Vagyis a december 24-ével kezdődő időszakban. a fővárosban átlagosan 21 mikrogramm/köbméteres visszaesést mutatott a nitrogén-oxidok koncentrációja az elmúlt 12 évben, tehát

Budapesten a karácsonyi leállásnál is markánsabb hatással voltak a levegő minőségére a veszélyhelyzet következményei.

Ugyanez a megállapítás a vizsgált vidéki városok esetében már nem áll meg: Debrecen és Pécs esetében az ünnepek jelentősen kisebb környezetszennyezéssel járnak, míg Salgótarján és Székesfehérvár eseteiben elhanyagolható mértékben különbözik csak a karácsonyi időszakban és a járvány idején tapasztalt levegőtisztulás mértéke.

Messzemenő következtetések levonásához persze még jóval több adatra van szükség. Mire a veszélyhelyzet tényleges környezeti hatásai megmutatkoztak, az időjárási körülmények miatt több napnak is el kellett telnie, és nehezíti az összehasonlítást, hogy a járványügyi intézkedések is változnak. Ráadásul a most figyelembe vett körülmények korántsem fedik le a levegőszennyezettséget befolyásoló hatások mindegyikét*A veszélyhelyzettel kapcsolatos modellek magyarázóereje 16-28 százalék között mozog.. Megbízható napi szintű adat azonban csak meglehetősen kevés tényező esetében áll az elemzők rendelkezésére.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzokatlanul kék az ég az egyébként folyton szmogban úszó kínai nagyvárosok felettA 2008-as olimpia alatt volt hasonlóra példa, de sanghaji városlakók például arról számoltak be, hogy sose volt még ilyen kék az ég télen a városban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat koronavírus légszennyezés légszennyezettség nitrogén-oxidok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Fontos

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.