Hírlevél feliratkozás
Katona Hajnalka
2022. szeptember 11. 12:22 Élet

A gyorsított műszakcsere is sokat segítene az egyenlő esélyek megteremtésében

Sok helyen továbbra sem egyenlőek az esélyei egy nőnek és egy férfinak a munkaerőpiacon. Ez halmozottan igaz azokra csoportokra, akik alacsonyabb végzettséggel rendelkeznek, és így kevésbé jól fizető pozíciókban dolgoznak.

Egy átfogó tanulmány brit, dél-afrikai, spanyol és francia nők helyzetét elemezte, és ez alapján állt elő olyan ötletekkel, amikkel az állam vagy a munkaadók segíthetik ezeknek a nőknek az előmenetelét.

Természetesen az egyik legnagyobb akadály az, hogy tradicionálisan a nőkre hárul a házimunka terhe. Ez halmozottan igaz a gyerek születése után, sokszor még a legegyenrangúbb pároknál is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHiába osztjuk el egyenlően a házimunkát, ha megszületik a gyerek, mégis a nőkre hárul a nagy részeAzt már sikerült elérni, hogy egyenlő időt töltsenek házimunkával a nők és a férfiak, ha nincs gyerek, de a szülővé válás terhei végül főleg a nőket érintik. A férfiak mindig túloznak.

Erre egy kézenfekvő megoldás az apák bátorítása arra, hogy ők is elmenjenek apasági szabadságra. Az első lépés természetesen az, hogy elérhető legyen a fizetett apasági szabadság. Ez sok országban már opció, mégse választják túl sokan.

Ennek egyik oka, hogy a férfiak félnek, hogy férfi kollégáik elítélik majd őket, amiért ők maradnak otthon a gyerekkel. A képzelt társadalmi elvárások így visszatartó erőként hatnak. Egy randomizált kísérlet azonban megmutatta, hogy

a férfiak nem gondolnak rosszakat azokról az apákról, akik egy darabig otthon maradnak a gyerekkel.

Ennek az információnak a terjesztésével könnyedén motiválni lehetne a férfiakat, hogy levegyenek valamennyi terhet a nők válláról.

A másik probléma, hogy sokszor a nőknek kell otthon maradni a gyerekkel, ha beteg vagy nem elérhető senki se, aki vigyázna rá, ami miatt sokszor rövid határidőn belül kell elkéredzkedni a munkahelyről. Az alacsony végzettségű nők ráadásul nehezebben találnak megfelelő felügyeletet.

Ezért azok a munkahelyek a legmegfelelőbbek ezeknek a nőknek, ahol egyszerűen és röviddel a műszak kezdete előtt is lehetővé teszik a műszakcserét. Egy kísérletben, ahol egy appon keresztül, könnyedén tudtak bolti eladók műszakot cserélni, a dolgozók kétharmada vette ezt igénybe. Emellett

5 százalékkal nőtt az eladások mértéke és a munkaerő hatékonysága, így a munkaadónak is megéri a rugalmasság lehetővé tétele.

Ráadásul egy másik kutatás eredménye azt is megmutatta, hogy a rugalmasabb munkahelyeken kisebb a fluktuáció, ami szintén kedvez a munkaadónak.

Amikor előremenetelről van szó, szintén sokszor hátrányban vannak az alacsony végzettségű nők. Azt már sok kutatás megmutatta, hogy az anonim önéletrajzok segítik az egyenlőbb megítélést. Ezen kívül a strukturált interjúk – amikor minden jelentkezőnek ugyanazokat a kérdéseket teszik fel – szintén hatékonyak a nők esélyegyenlőségének növelésében. Végül, ha az önéletrajzban nem évszámokkal jelölik a szakmai tapasztalatot, hanem munkahelyen eltöltött évekkel, akkor is kevésbé érvényesülnek a gyerekes anyukákkal szembeni negatív folyamatok. De az is kiderült, hogy ha mégis évszámokat várnak a önéletrajzban, akkor inkább jobb nem megmagyarázni a foglalkoztatásban lévő szüneteket, mint megmondani, hogy a gyerekkel voltak otthon.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem mindegy, mit írunk az önéletrajzunkba pár év kihagyás utánHa gyereknevelés miatt marad otthon valaki, kisebb eséllyel hívják vissza, mint ha munkanélküliség miatt nem dolgozik egy ideig.

Végül az is fontos, hogy az állam támogassa a vállalatokat, hogy törekedjenek a nemek közötti esélyegyenlőségre. Dél-Afrikában az állam egytől százig pontozza a cégeket a működésük alapján, aminek 20 százalékát az teszi ki, hogy megfelelő arányban alkalmaznak-e feketéket. Ez a módszer alkalmazható lenne a nők arányára is.

Az Egyesült Királyságban az önfoglalkoztatott nők nagyobb eséllyel alacsony végzettségűek. Egy állami szabályozás szerint ezért az éves büdzsé 5 százalékát kifejezetten csak olyan vállalkozásoknál költhetik el, amit nők működtetettnek. Ezzel hasonló szintre növelték az ilyen vállalkozások sikerességi rátáját, mint amilyen a férfiak által tulajdonolt vállalkozásoké.

A legtöbb felsorolt megoldás nem hoz jelentős változást az állam, a cégek vagy a munkavállalók életében, mégis sokat segíthet az esélyegyenlőség elősegítésében és így abban is, hogy a munkaadók torzításmentesen, a képességeket figyelembe véve a legjobb munkavállalót találják meg a pozíciókra.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem a hagyományos női szerepek, hanem a jobb munkaerőpiaci lehetőségek növelik a születésszámotBár a régebbi elméletek a dolgozó nőktől féltették a születésszámot, az elmúlt húsz évben a fejlett világban már ott született több gyerek, ahol magasabb a nők munkaerő-piaci részvétele.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA férfi-női bérszakadék jelentős részét magyarázhatja, hogy ki kivel tölti a cigiszüneteketEgy új kutatásban egy ázsiai nagyvállalatnál azt figyelték meg, hogy a férfi főnökökkel együtt dohányzó férfiakat gyakrabban léptetik elő.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA hosszabb apasági szabadság mindkét szülő jóllétét növeliBár nem egyértelmű, hogy milyen hatással van a nők munkaerőpiaci helyzetére az apasági szabadság, az egész család boldogságát növeli.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet alacsony keresetűek Dél-Afrika Egyesült Királyság foglalkoztatás Franciaország kísérleti közgazdaságtan nemek közötti egyenlőség Spanyolország viselkedési közgazdaságtan Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.