Hírlevél feliratkozás
Katona Hajnalka
2022. március 28. 12:19 Élet

A hosszabb apasági szabadság mindkét szülő jóllétét növeli

Sokan a nemi egyenjogúság egyik fontos alapkövének tartják, hogy a gyerekek születése után a férfiak is maradjanak otthon. Jelenleg többségében a nőkre hárul ez a feladat, ami az egyik oka annak, hogy a munkaerőpiacon hátrányt szenvednek a férfiakkal szemben. Pontus Korsgren és Max Van Lent viszont  új szemszögből közelítik meg ezt a kérdést nemrég publikált tanulmányukban.  

Bár már kiterjedt irodalma van az apai szabadság tanulmányozásának, egyelőre a kutatások vegyes eredményekre jutottak. Nem látszik ugyanis egyértelműen, hogy hatással lenne a nők munkaerőpiaci helyzetére, ha egy ország kötelezővé teszi az apáknak is, hogy otthon maradjanak egy időre a gyerekeikkel (amely idő alatt az anyák természetesen dolgozhatnak).  

Ehhez persze az is hozzátartozik, hogy a kötelező apasági szabadság jelenleg sehol sem olyan hosszú, mint az anya lehetősége. Az Európai Unióban Svédországban a leghosszabb, ott 90-90 napot mindenképpen csak az egyik szülő vehet ki, de ezt beszámítva egyébként ketten összesen 480 napot lehetnek otthon a gyerekkel.  

Érdemes azonban nem arra a rövid időszakra gondolni, amikor a gyerek születése utáni időszakban mindkét szülő, így az apa is otthon marad(hat) a gyerekkel pár napra, hanem sokkal inkább arra, hogy a gyerek pár éves koráig mi történik, vagyis addig, amíg valakinek vigyázni kell rá, jobb esetben otthon kell vele maradni. Az azonban csak kevés országra jellemző, hogy ezt is részben mindenképpen az apának kell megtennie.  

Figyelembe véve, hogy sok anya évekre kiesik a munkaerőpiacról a gyereknevelés miatt, valóban nem meglepő, hogy az első pár hónap sorsa nem változtat jelentősen a nők és a férfiak munkaerőpiaci helyzetén. Viszont hatással lehet más, kevésbé vizsgált mutatókra, amelyek szintén fontosak lehetnek.  

Korsgren és Van Lent annak jártak utána, hogy változik-e a szülők jólléte, az életükkel való elégedettsége abban az esetben, ha az apa is jelentősebb időt tölt otthon a gyerekkel. Az Európai Társadalmak Összehasonlító Vizsgálatának (European Social Survey) eredményeit használták, ahol külön vizsgálták azokat az országokat, ahol van kötelező apai szabadság és ahol nincs.  

Eredményeik szerint, ugyanolyan korú gyereket nevelő párok közül  

sokkal elégedettebbek az életükkel azok, akik olyan országban élnek, ahol az apának is kötelező pár hónapot otthon tölteni a gyerekkel,  

míg az anya dolgozhat, ha úgy látja jónak. A férfiak és a nők jólléte is magasabb ezekben az országokban, de a nők jólléte harminc százalékkal jobban nő, mint a férfiaké.

Érdekes viszont, hogy a kötelező apasági szabadság semmilyen hatással nincs arra, hogy akár a nők, akár a férfiak mennyire érzik kiegyensúlyozottnak a munka és a magánélet egyensúlyát, vagy hogy mennyire elégedettek a munkájukkal.  

Ez valószínűleg azt támasztja alá, hogy

nincs egyértelmű munkaerőpiaci hatása a kötelező apasági szabadságnak, viszont növeli a szülők jóllétét, ezzel valószínűleg növelve a gyerekek jóllétét is.

További kutatások kellenének annak felderítésére, hogy pontosan milyen módon éri el az apasági szabadság ezt a hatást, de a szerzők feltételezései szerint valószínűleg szerepet játszik benne, hogy így egyenlőbben oszlik el a házimunka a szülők között, illetve a gyerekek jobban érzik magukat, ha mindkét szülővel minőségi időt tölthetnek, és ettől a szülők is boldogabbak lesznek. A szerzők szerint mindenesetre az eredmények fényében mindenképp érdemes megfontolni a hosszabb kötelező apasági szabadság bevezetését.

Élet apasági szabadság gyereknevelés nemek közötti egyenlőség Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2022. augusztus 12. 04:34 Élet, Tech

Kapható a boltban, csökkenti a rezsit, de nem használhatod: káosz van az erkélynapelemek körül

Feltehetem? Mi van, ha feljelent a szomszéd? Miért nem engedik Magyarországon, ha máshol egy uniós rendeletre hivatkozva szabad használni?

Debreczeni Anna
2022. augusztus 7. 06:00 Élet, Támogatói tartalom

És akkor Snoop Dogg megszólalt a borospalackon

Magyarországon a boroscímke nagyrészt még kiaknázatlan kommunikációs felület, pedig itt lehet plusz élményt, a borral kapcsolatos tudást közvetíteni a fogyasztók felé - így a termelő még közvetlenebb kapcsolatot alakíthat ki a vevőkkel.

Fabók Bálint
2022. augusztus 3. 10:52 Élet

Miközben egyre nagyobb gond a vízhiány, egyetlen golfklub túlfogyasztása 25 ezer háztartásnak lenne elég

Arizonában akkora üzlet a golf, hogy az sem zavarja a hatóságot, ha a súlyos vízhiány közepette használnak belőle sokkal többet a klubok, mint amennyire engedélyük van.

Fontos

Bőgel György
2022. augusztus 11. 18:03 Vállalat

Rengeteg magyar köszönheti munkahelyét a kiszervezéseknek, de megtörőben a lendület

Számos csapás érte a közelmúltban a nemzetközi gazdasági integrációt, a sokszereplős nemzetközi ellátási láncokat, felhívva a figyelmet a rendszer sebezhetőségére.

Stubnya Bence
2022. augusztus 11. 14:24 Világ

Forradalmi az amerikai klímavédelmi csomag, de az 1,5 fokos célt bukjuk vele

Több amerikai elnök is nekifutott már, de ez az első alkalom, hogy egy klímacsomagot sikerült átnyomni a szenátuson. Ez nagy dolog, még ha sok baj is van a törvénnyel.

Avatar
2022. augusztus 11. 04:34 Világ

Őrültség rakétákkal lőni Európa legnagyobb atomerőművét, de lehet-e Csernobil Zaporizzsjából?

Példa nélküli, hogy egy működő atomerőmű körül harcok dúljanak, a felek egymást vádolják azzal, hogy nukleáris katasztrófát kockáztatnak.