Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2021. szeptember 3. 17:34 Élet

A férfi-női bérszakadék jelentős részét magyarázhatja, hogy ki kivel tölti a cigiszüneteket

A nemek közti bérszakadék jelentős részét magyarázhatja, hogy a munkahelyeken a férfi főnökök többet barátkoznak férfi beosztottjaikkal, akiket így nagyobb arányban is léptetnek elő. 

Egy nemrég közzétett közgazdaságtani műhelytanulmány egy ázsiai multinacionális kereskedelmi bank csaknem 15 ezer munkavállalójára vonatkozó, 2015 és 2018 közötti adatait vizsgálta. Többek között például azt, hogy mennyit kerestek, ki volt a felettesük, és milyen teljesítményt nyújtottak. Emellett a kutatók azt is felmérték, hogy szoktak-e a felettesükkel együtt szünetet tartani, és hogy dohányoznak-e. A cégnél a beosztottak háromnegyede volt nő, de a középvezetők körében az arányuk már csak 61, a felsővezetők körében pedig 25 százalék volt. Az igazgatótanácsnak nem volt női tagja.

Kihasználva, hogy a nagyvállalatnál a menedzsereket rotálják a különböző szervezeti egységek között, Zoë B. Cullen és Ricardo Perez-Truglia azt vizsgálta meg, hogy mennyivel töltenek több időt egymással a dohányzó menedzserek és szintén dohányzó beosztottjaik, mint a nem dohányzó kollégáik. Az derült ki, hogy ha egy menedzser és beosztottja is dohányzik, akkor több mint 50 százalékkal több időt töltenek el együtt, ez pedig pedig átlagosan 18 százalékos bérelőnyt eredményez a menedzserekkel dohányzó alkalmazottaknak. 

A tanulmány szerint a cigarettaszünetek alatt az alkalmazottak hasznos információkhoz jutnak azzal kapcsolatban, hogy mi járulhat hozzá az előléptetésükhöz, a menedzserek pedig többet megtudnak a beosztottaik erősségeiről, teljesítményéről és a bennük rejlő potenciálról.

Hogyan járul mindez hozzá a nemek közti bérszakadékhoz? Úgy, hogy a férfiak sokkal nagyobb arányban töltik együtt a szüneteket a felettesükkel. A nők ezzel szemben nagyjából ugyanolyan arányban töltik a főnökükkel a szüneteket, függetlenül az illető nemétől. A férfiak egész pontosan harmadával több szünetet töltenek a főnökükkel, ha női helyett férfi felettest kapnak. Ebből a tanulmány szerint az következik, hogy a férfiakat többször léptetik elő, ami egy 10 hónapos időszakban átlagosan 14,6 százalékos bérelőnyt eredményez a férfiaknak a nőkhöz képest.

A szerzők számítása alapján önmagában 40 százalékkal csökkentené a bérszakadákot, ha a férfiak nem dohányoznának többet a főnökeikkel. 

A kutatók a tanulmányban mind a dohányzó és nem dohányzó, mind pedig a nők és férfiak közötti különbségek esetén kiszűrték az alkalmazottak teljesítménye közti különbségeket. Ezért a bérkülönbségeket már kifejezetten csak az magyarázza, hogy valaki dohányzik-e, és hogy férfi-e vagy nő.

Zoë B. Cullen a tanulmányról a Forbesnak nyilatkozva megjegyezte, hogy a távmunka elmúlt időszakban berobbanó terjedése szerinte hozzájárulhat a tanulmányban bemutatott jelenség visszaszorulásához, ami a nemek közti munkahelyi egyenlőség növekedését eredményezheti.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKönnyebben lépnek elő a férfiak, ha férfi főnöknek dolgoznakGyorsabban halad előre a karrierjük, mert munkán kívül könnyebben megtalálják a közös hangot.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet bér bérszakadék előléptetés nemek közötti egyenlőség vállalat Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.