Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. május 27. 16:28 Élet

A járvány után idén az infláció tépázhatja meg az önfeledt nyaralást

A vendéglátók idén nyáron is jókora kihívások elé néznek, hiába szűntek meg jórészt a korlátozások és fokozódott rendkívüli mértékben az utazási kedv. Az iparág szinte minden szegmensét érintik az ellátási és toborzási nehézségek, miközben elszabadult az infláció. Mindez mégsem jelenti az utak elmaradását, hanem inkább az elvárások változnak:

az utazók egyre inkább a rugalmas lehetőségeket keresik

a Bloomberg cikke szerint.

Ez például abban is megnyilvánul, hogy sokan még az útcéljukban sem biztosak, csak abban, hogy valahova utazni szeretnének – a lap a Skyscanner stasztitkiáját idézi, miszerint az amerikai utazók 75 százaléka nyitott az úticél megváltoztatására. Igaz, egy tavaszi felmérés szerint a nyaralni tervezők körében gyakran felmerül az utazások számának csökkentése is.

Reáladatok még nem állnak rendelkezésre, az viszont már látszik, hogy az autósok ingerküszöbét súrolják a benzinárak az Egyesült Államokban. A május közepén regisztrált üzemanyag-fogyasztás 2013 óta nem tapasztalt szintre süllyedt a Wall Street Journal (WSJ) beszámolója szerint (persze a rendkívüli lezárásokkal sújtott 2020-as év nem szerepel az összehasonlításban), miután 51 százalékkal drágult a benzin tavaly májushoz képest.

A mostani átlagosan 4,6 dolláros gallononkénti ár – ez nagyjából 450 forintos literenkénti árat jelent – ráadásul várhatóan tovább emelkedik, a JPMorgan augusztusra 6,2 dolláros átlagárat prognosztizál. Ugyanakkor a WSJ is kiemeli a páratlan erősségű utazási kedvet, illetve a háztartásoknál az elmúlt években felgyülemlett megtakarításokat és a kedvező foglalkoztatási körülményeket, amelyek kompenzálhatják az emelkedő útiköltségeket – ez azonban még egyáltalán nem lefutott meccs. 

Egy, a lapnak nyilatkozó energiapiaci elemző elmondta továbbá, hogy a helyzet a 2008-as válság bekövetkeztekor súlyosabb volt: egyrészt az akkori árak inflációval korrigálva meghaladják a mostaniakat, másrészt a gazdasági körülmények is rosszabbak voltak. Így bár sokan elkezdhették kisebb-nagyobb mértékben racionalizálni a gépkocsi-használatukat, az autózás feladása egyelőre még nem válik tömegjelenséggé.

Élet infláció nyaralás turizmus utazás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Vágó Erika
2022. június 27. 18:03 Élet, Világ

Egyik legjobban fizető piacát veszítette el a magyar turizmus a háború miatt

Ha az orosz piac hosszabb időre elveszik, a bevétel mellett nagyon sok szakértelem és képzett munkaerő is eltűnhet idehaza az ágazatból.

Fazekas Dóra Hartvig Áron
2022. június 27. 04:34 Élet, Világ

Nem a civilizációnk omlik össze, csak a jelenlegi, fenntarthatatlan életformánk

Megpróbáljuk bemutatni, hogy a technológiai fejlődés, a szabályozói környezet és a tudatos fogyasztói magatartás segítségével hogyan kerülhetjük el az armageddont.

Katona Hajnalka
2022. június 26. 04:34 Élet

Fontos szerepe van a nőknek a klímaváltozás megállításában

Ahol több a női menedzser, azok a cégek inkább tudják csökkenteni a karbonkibocsátásukat.

Fontos

Bucsky Péter
2022. június 29. 04:34 Világ

Nem az ukránokon múlik, de kilátástalan, hogy nyugat felé elszállítsák az összes gabonájukat

Hiába van elég vasúti kocsijuk, ha az uniós országokban hiányzik a kapacitás a sok millió tonnányi gabona fogadására, kezelésére és továbbítására.

Jandó Zoltán
2022. június 28. 15:07 Közélet, Vállalat

Újra jön Magyarországra az orosz gáz déli irányból

Egyelőre úgy tűnik, hogy alaptalanok voltak azok a félelmek, miszerint az oroszok ezen a vezetéken sem indítják újra a szállításokat a korábbi mennyiségben.

Török Zoltán
2022. június 28. 13:09 Pénz

Nem várható erősebb forint, és ez tovább fűti az inflációt

Sokkal rosszabbul teljesít idén a forint, mint a cseh korona és a lengyel złoty, az ezt okozó tényezőkben pedig egyelőre nem várható pozitív fordulat.