Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. május 27. 16:28 Élet

A járvány után idén az infláció tépázhatja meg az önfeledt nyaralást

A vendéglátók idén nyáron is jókora kihívások elé néznek, hiába szűntek meg jórészt a korlátozások és fokozódott rendkívüli mértékben az utazási kedv. Az iparág szinte minden szegmensét érintik az ellátási és toborzási nehézségek, miközben elszabadult az infláció. Mindez mégsem jelenti az utak elmaradását, hanem inkább az elvárások változnak:

az utazók egyre inkább a rugalmas lehetőségeket keresik

a Bloomberg cikke szerint.

Ez például abban is megnyilvánul, hogy sokan még az útcéljukban sem biztosak, csak abban, hogy valahova utazni szeretnének – a lap a Skyscanner stasztitkiáját idézi, miszerint az amerikai utazók 75 százaléka nyitott az úticél megváltoztatására. Igaz, egy tavaszi felmérés szerint a nyaralni tervezők körében gyakran felmerül az utazások számának csökkentése is.

Reáladatok még nem állnak rendelkezésre, az viszont már látszik, hogy az autósok ingerküszöbét súrolják a benzinárak az Egyesült Államokban. A május közepén regisztrált üzemanyag-fogyasztás 2013 óta nem tapasztalt szintre süllyedt a Wall Street Journal (WSJ) beszámolója szerint (persze a rendkívüli lezárásokkal sújtott 2020-as év nem szerepel az összehasonlításban), miután 51 százalékkal drágult a benzin tavaly májushoz képest.

A mostani átlagosan 4,6 dolláros gallononkénti ár – ez nagyjából 450 forintos literenkénti árat jelent – ráadásul várhatóan tovább emelkedik, a JPMorgan augusztusra 6,2 dolláros átlagárat prognosztizál. Ugyanakkor a WSJ is kiemeli a páratlan erősségű utazási kedvet, illetve a háztartásoknál az elmúlt években felgyülemlett megtakarításokat és a kedvező foglalkoztatási körülményeket, amelyek kompenzálhatják az emelkedő útiköltségeket – ez azonban még egyáltalán nem lefutott meccs. 

Egy, a lapnak nyilatkozó energiapiaci elemző elmondta továbbá, hogy a helyzet a 2008-as válság bekövetkeztekor súlyosabb volt: egyrészt az akkori árak inflációval korrigálva meghaladják a mostaniakat, másrészt a gazdasági körülmények is rosszabbak voltak. Így bár sokan elkezdhették kisebb-nagyobb mértékben racionalizálni a gépkocsi-használatukat, az autózás feladása egyelőre még nem válik tömegjelenséggé.

Élet infláció nyaralás turizmus utazás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Forint Ferenc
2022. december 3. 07:25 Élet, Támogatói tartalom

Lakáshitel: vége felé közeledhet a kamatemelkedés?

Végre megcsillan a fény az alagút végén, ugyanis a hitelkamatokat befolyásoló egyes pénzpiaci mutatók már csökkenésnek indultak.

Katona Hajnalka
2022. november 27. 14:51 Élet

Férfiakat hoz hátrányba, ha átgondolatlanul lépnek fel az esélyegyenlőtlenség ellen

Ha csak egy szempont mentén határozzák meg, hogy kiknek segítenek, az könnyen visszafelé is elsülhet.

Halácsy Péter
2022. november 25. 16:37 Élet, Közélet

Miért nem tudja az iskola a vállalkozói gondolkodásmódot fejleszteni?

A gyerekeknek olyan szemléletet érdemes átadni, hogy merjenek hibázni, és a sikertelenségre ne végérvényes kudarcként, hanem kihívásként tekintsenek - írja a Prezi társalapítója.

Fontos

Bucsky Péter
2022. december 4. 04:34 Közélet

A tanárok gyorséttermi bért, a sportolók havi 1,6 milliós fizetést kapnak, a magyar edzők brit szinten keresnek

Az 50 év alatti általános iskolai tanárok és óvodapedagógusok kevesebbet keresnek, mint a titkárok és titkárnők, de a legtöbb gépkezelő is jobban keres.

Hajdu Miklós
2022. december 2. 12:11 Világ

Fagyhalálra ítélné Putyin az ukrán városlakókat, folyamatos tűz alatt tartják az oroszok a civilek energiaellátását

Fél évbe is beletelhet, mire sikerül helyreállítani az ukrán energetikai infrastruktúrát, ami folyamatos orosz támadás alatt áll.

Bucsky Péter Buzder Gábor
2022. december 2. 09:57 Pénz, Támogatói tartalom

Felével csökkenhet a ház vagy lakás rezsije energetikai felújítással

Kevesen döntenek az energetikai korszerűsítés mellett, pedig akár 60-80 százalékos energiamegtakarítást is el lehet érni vele.