Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. május 27. 16:28 Élet

A járvány után idén az infláció tépázhatja meg az önfeledt nyaralást

A vendéglátók idén nyáron is jókora kihívások elé néznek, hiába szűntek meg jórészt a korlátozások és fokozódott rendkívüli mértékben az utazási kedv. Az iparág szinte minden szegmensét érintik az ellátási és toborzási nehézségek, miközben elszabadult az infláció. Mindez mégsem jelenti az utak elmaradását, hanem inkább az elvárások változnak:

az utazók egyre inkább a rugalmas lehetőségeket keresik

a Bloomberg cikke szerint.

Ez például abban is megnyilvánul, hogy sokan még az útcéljukban sem biztosak, csak abban, hogy valahova utazni szeretnének – a lap a Skyscanner stasztitkiáját idézi, miszerint az amerikai utazók 75 százaléka nyitott az úticél megváltoztatására. Igaz, egy tavaszi felmérés szerint a nyaralni tervezők körében gyakran felmerül az utazások számának csökkentése is.

Reáladatok még nem állnak rendelkezésre, az viszont már látszik, hogy az autósok ingerküszöbét súrolják a benzinárak az Egyesült Államokban. A május közepén regisztrált üzemanyag-fogyasztás 2013 óta nem tapasztalt szintre süllyedt a Wall Street Journal (WSJ) beszámolója szerint (persze a rendkívüli lezárásokkal sújtott 2020-as év nem szerepel az összehasonlításban), miután 51 százalékkal drágult a benzin tavaly májushoz képest.

A mostani átlagosan 4,6 dolláros gallononkénti ár – ez nagyjából 450 forintos literenkénti árat jelent – ráadásul várhatóan tovább emelkedik, a JPMorgan augusztusra 6,2 dolláros átlagárat prognosztizál. Ugyanakkor a WSJ is kiemeli a páratlan erősségű utazási kedvet, illetve a háztartásoknál az elmúlt években felgyülemlett megtakarításokat és a kedvező foglalkoztatási körülményeket, amelyek kompenzálhatják az emelkedő útiköltségeket – ez azonban még egyáltalán nem lefutott meccs. 

Egy, a lapnak nyilatkozó energiapiaci elemző elmondta továbbá, hogy a helyzet a 2008-as válság bekövetkeztekor súlyosabb volt: egyrészt az akkori árak inflációval korrigálva meghaladják a mostaniakat, másrészt a gazdasági körülmények is rosszabbak voltak. Így bár sokan elkezdhették kisebb-nagyobb mértékben racionalizálni a gépkocsi-használatukat, az autózás feladása egyelőre még nem válik tömegjelenséggé.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet infláció nyaralás turizmus utazás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.