Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. május 4. 14:40 Élet

Eljöhet a plexifalak közötti napozás korszaka

Az utazás és az idegenforgalom az egyik legjelentősebb ágazat a világon. Minden tizedik ember ezekben a szektorokban dolgozik, amelyek a világ összesített GDP-jének tizedét teszik ki. A járvány miatt azonban – Magyarországhoz hasonlóan – szinte mindenhol a világban összeomlott a szállodák, az utazási ügynökségek és a légitársaságok forgalma.

Egy nyaralás nyilvánvalóan segíthet a mentális egészség megőrzésében, tágítja a világképet, de ahogy a fenti számok mutatják, a probléma jóval túlmutat azon, hogy kimerült emberek relaxáló körülmények nélkül maradnak néhány hónapig. Ezt mutatja az is, hogy az Európai Unió is azon dolgozik, hogy megmentse a közelgő nyaralószezont.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA turizmus Európa legszennyezőbb országává tette IzlandotKözel ötszörösére nőtt a turizmus hét év alatt Izlandon, csak egy ország előzi meg a világon egy főre nézve. Izland példája rámutat az olcsó fapadosok átkára.

Szigorú intézkedésekkel nyilván lehet csökkenteni a járvány terjedését utazás közben, de ezek pontos követésével talán éppen a nyaralás esszenciája, a felhőtlenség veszne el. A BBC azt a disztópikusnak ható képet igyekezett lefesteni, hogy milyen lenne egy világjárvány idején reprodukálni a charterjáratos tengerparti nyaralást.

A repülőút a mostani életünkhöz képest kevés újdonságot tartogatna: mind a repülőtereket, mind a repülőket most is rendszeresen fertőtlenítik, ugyanúgy elvárt a maszkok hordása és az egy-két méteres távolság tartása, mint bármilyen közösségben. Számos repülőtársaság már most is üres középső székekkel repül. (Bár lehet, hogy ez csak marketingfogás, és amint van megfelelő mértékű kereslet, máris feltöltik a középső sort is.) A fertőtlenítési kultúra viszont fokozatosan változik, a hongkongi repülőtéren már egy olyan fertőtlenítő doboz is működik, amelybe belépve 40 másodperc alatt fertőtlenítik az embert.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMit mérlegeljünk egy utazásnál, ha tenni akarunk a klímaváltozás ellen?Tényleg ennyire káros repülni? A vonat mindennél környezetbarátabb? Mikor érdemes autóba ülni? Néhány szempont az utazáshoz a klímát féltőknek.

Maga a nyaralás is hasonlóan korlátozott mederben folyhat, bár távolságot tartani egy tengerparton két hónapja talán még szürrálisabbnak hatott, mint egy repülőn. Olaszországban azonban komolyan gondolkodnak azon, hogy plexivel válasszák el egymástól a tengerparton napozókat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMaszkban ülő vendégek félig üres éttermekben, ez az újraindulás vár a vendéglősökreAz éttermek vagy elbarikádozzák egymástól a vendégeket, vagy félházzal kell kigazdálkodni a költségeiket, legalábbis erre utalnak a járvány szempontjából jóval előttünk járó ázsiai országok példái.

A szálláshelyeken, éttermekben is az lenne a cél, hogy minél kevésbé érintkezzenek egymással az emberek. Ennek megfelelően szellősebben elhelyezett asztalokra és a közösségi helyek korlátozására kell számítani. A svédasztalos étkezések, a szállodai medencék vagy bárok is komoly kockázatot jelentenek. Az egyik forgatókönyv szerint csak minden második hotelben vagy szállodai szobában fogadhatnak vendégeket.

A BBC cikke szerint a távoli utazások helyett inkább országon belül fognak utazni a legtöbben, mivel az emberek értelemszerűen jóval kevesebben és kevesebbet költenének arra, hogy folyamatos fertőtlenítések mellett, plexilapok között napozzanak.

Élet járvány koronavírus turizmus utazás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Váczi István
2020. augusztus 14. 10:26 Élet

Átalakulnak a strandok és a szállodák a tömegturizmus szülőhelyén

Spanyol szállodások úgy gondolják, hogy a turisták egy jó ideig nagyobb személyes teret igényelnek maguk körül, mint a járvány előtt.

Váczi István
2020. augusztus 12. 11:28 Élet

Az óceánjárók még elhagyatottan is vonzzák a turistákat

Amikor egy élelmes angol vállalkozó a szinte üres monstrumokhoz hirdetett meg hajókirándulást, két óra alatt elfogytak a jegyek.

Fabók Bálint
2020. augusztus 9. 07:12 Élet

Megszabadulnál a szemeted harmadától ingyen? Segítünk

Minimális ráfordítással sokat tehetünk környezetünkért a komposztálással. Összegyűjtöttük, hogyan támogatják a komposztálást a megyei jogú városok Békéscsabától Zalaegerszegig.

Fontos

Kasnyik Márton
2020. augusztus 14. 12:02 Adat

Történelmi léptékben dobta hanyatt a magyar gazdaságot a covid

Nem kell kétségbeesni a borzasztó szám láttán, de rossz jel, hogy a szegényebb uniós tagországok közül Magyarországon zuhant a legnagyobbat a GDP.

Fabók Bálint
2020. augusztus 13. 17:40 Világ

Egészen felemelő, ahogy a belarusz tüntetők szembenéznek a brutális erőszakkal

Az embereket elrabló vagy nyíltan kínzó karhatalom tehetetlen a tüntetéseket immár domináló, virágokat osztogató fehér ruhás nőkkel szemben, akikhez egyre többen csatlakoznak.

Bucsky Péter
2020. augusztus 13. 06:50 Közélet

Kétmilliárdos profitot pumpálhatott Szlovéniába a magyar lélegeztetőgép-vásárlás

A beszerzés nem volt se gyors, se minőségi, viszont a pénz egy olyan céghez került, amely nagyon kedves a Fidesz szövetségesének.