Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. május 4. 14:40 Élet

Eljöhet a plexifalak közötti napozás korszaka

Az utazás és az idegenforgalom az egyik legjelentősebb ágazat a világon. Minden tizedik ember ezekben a szektorokban dolgozik, amelyek a világ összesített GDP-jének tizedét teszik ki. A járvány miatt azonban – Magyarországhoz hasonlóan – szinte mindenhol a világban összeomlott a szállodák, az utazási ügynökségek és a légitársaságok forgalma.

Egy nyaralás nyilvánvalóan segíthet a mentális egészség megőrzésében, tágítja a világképet, de ahogy a fenti számok mutatják, a probléma jóval túlmutat azon, hogy kimerült emberek relaxáló körülmények nélkül maradnak néhány hónapig. Ezt mutatja az is, hogy az Európai Unió is azon dolgozik, hogy megmentse a közelgő nyaralószezont.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA turizmus Európa legszennyezőbb országává tette IzlandotKözel ötszörösére nőtt a turizmus hét év alatt Izlandon, csak egy ország előzi meg a világon egy főre nézve. Izland példája rámutat az olcsó fapadosok átkára.

Szigorú intézkedésekkel nyilván lehet csökkenteni a járvány terjedését utazás közben, de ezek pontos követésével talán éppen a nyaralás esszenciája, a felhőtlenség veszne el. A BBC azt a disztópikusnak ható képet igyekezett lefesteni, hogy milyen lenne egy világjárvány idején reprodukálni a charterjáratos tengerparti nyaralást.

A repülőút a mostani életünkhöz képest kevés újdonságot tartogatna: mind a repülőtereket, mind a repülőket most is rendszeresen fertőtlenítik, ugyanúgy elvárt a maszkok hordása és az egy-két méteres távolság tartása, mint bármilyen közösségben. Számos repülőtársaság már most is üres középső székekkel repül. (Bár lehet, hogy ez csak marketingfogás, és amint van megfelelő mértékű kereslet, máris feltöltik a középső sort is.) A fertőtlenítési kultúra viszont fokozatosan változik, a hongkongi repülőtéren már egy olyan fertőtlenítő doboz is működik, amelybe belépve 40 másodperc alatt fertőtlenítik az embert.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMit mérlegeljünk egy utazásnál, ha tenni akarunk a klímaváltozás ellen?Tényleg ennyire káros repülni? A vonat mindennél környezetbarátabb? Mikor érdemes autóba ülni? Néhány szempont az utazáshoz a klímát féltőknek.

Maga a nyaralás is hasonlóan korlátozott mederben folyhat, bár távolságot tartani egy tengerparton két hónapja talán még szürrálisabbnak hatott, mint egy repülőn. Olaszországban azonban komolyan gondolkodnak azon, hogy plexivel válasszák el egymástól a tengerparton napozókat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMaszkban ülő vendégek félig üres éttermekben, ez az újraindulás vár a vendéglősökreAz éttermek vagy elbarikádozzák egymástól a vendégeket, vagy félházzal kell kigazdálkodni a költségeiket, legalábbis erre utalnak a járvány szempontjából jóval előttünk járó ázsiai országok példái.

A szálláshelyeken, éttermekben is az lenne a cél, hogy minél kevésbé érintkezzenek egymással az emberek. Ennek megfelelően szellősebben elhelyezett asztalokra és a közösségi helyek korlátozására kell számítani. A svédasztalos étkezések, a szállodai medencék vagy bárok is komoly kockázatot jelentenek. Az egyik forgatókönyv szerint csak minden második hotelben vagy szállodai szobában fogadhatnak vendégeket.

A BBC cikke szerint a távoli utazások helyett inkább országon belül fognak utazni a legtöbben, mivel az emberek értelemszerűen jóval kevesebben és kevesebbet költenének arra, hogy folyamatos fertőtlenítések mellett, plexilapok között napozzanak.

Élet járvány koronavírus turizmus utazás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Pálos Máté
2022. január 19. 17:10 Élet

Pedagógus-krízis: harmadannyi pályakezdő, nagy lemorzsolódás, idősödő tanárkar

Akárhogy nézzük a nyilvánosan elérhető számokat, nem áll meg a minisztérium érvelése, amely szerint nincs baj.

Katona Hajnalka
2022. január 17. 17:04 Élet

Ha hiteles az érvelés, még a leginkább elutasító országokban is könnyen lehet növelni a másság elfogadását

Az emberek azonban külön kérdésnek tartják a gazdasági és a társadalmi egyenlőséget.

Hobot Péter
2022. január 14. 11:17 Adat, Élet

Kevesen gondolják, hogy milyen sokba kerül a magyar állam működése

Két hét alatt kétezer olvasónk töltötte ki a szilveszterkor közzétett játékunkat, ahol a költségvetés főbb tételeit lehetett megtippelni azok nagysága alapján.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2022. január 19. 06:35 Adat, Világ

Mindenhol népszerű, de kevés helyen sikeres az újraiparosítás

Alig néhány ország van a világon, amelyet nem ért el a dezindusztrializáció, de Magyarország köztük van.

Török Zoltán
2022. január 18. 15:59 Közélet

Egyre közelebb van, amikor már nem egészségügyi válsághelyzetként tekintünk a járványra

Bizonytalanság és kiszámíthatatlanság – talán ez a két jelző írja le legtalálóbban az elmúlt két évet, és nem lehetünk biztosak benne hogy 2022 mást hoz.

Hajdu Miklós
2022. január 18. 06:19 Adat

Itt az omikron, de Magyarország nem szigorít – kellene?

Megvizsgáltuk az óvintézkedések és az átoltottság összefüggését a járvány erősségével: az oltások számítanak igazán, de a szigorítások sem közömbösek.