Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. május 4. 14:40 Élet

Eljöhet a plexifalak közötti napozás korszaka

Az utazás és az idegenforgalom az egyik legjelentősebb ágazat a világon. Minden tizedik ember ezekben a szektorokban dolgozik, amelyek a világ összesített GDP-jének tizedét teszik ki. A járvány miatt azonban – Magyarországhoz hasonlóan – szinte mindenhol a világban összeomlott a szállodák, az utazási ügynökségek és a légitársaságok forgalma.

Egy nyaralás nyilvánvalóan segíthet a mentális egészség megőrzésében, tágítja a világképet, de ahogy a fenti számok mutatják, a probléma jóval túlmutat azon, hogy kimerült emberek relaxáló körülmények nélkül maradnak néhány hónapig. Ezt mutatja az is, hogy az Európai Unió is azon dolgozik, hogy megmentse a közelgő nyaralószezont.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA turizmus Európa legszennyezőbb országává tette IzlandotKözel ötszörösére nőtt a turizmus hét év alatt Izlandon, csak egy ország előzi meg a világon egy főre nézve. Izland példája rámutat az olcsó fapadosok átkára.

Szigorú intézkedésekkel nyilván lehet csökkenteni a járvány terjedését utazás közben, de ezek pontos követésével talán éppen a nyaralás esszenciája, a felhőtlenség veszne el. A BBC azt a disztópikusnak ható képet igyekezett lefesteni, hogy milyen lenne egy világjárvány idején reprodukálni a charterjáratos tengerparti nyaralást.

A repülőút a mostani életünkhöz képest kevés újdonságot tartogatna: mind a repülőtereket, mind a repülőket most is rendszeresen fertőtlenítik, ugyanúgy elvárt a maszkok hordása és az egy-két méteres távolság tartása, mint bármilyen közösségben. Számos repülőtársaság már most is üres középső székekkel repül. (Bár lehet, hogy ez csak marketingfogás, és amint van megfelelő mértékű kereslet, máris feltöltik a középső sort is.) A fertőtlenítési kultúra viszont fokozatosan változik, a hongkongi repülőtéren már egy olyan fertőtlenítő doboz is működik, amelybe belépve 40 másodperc alatt fertőtlenítik az embert.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMit mérlegeljünk egy utazásnál, ha tenni akarunk a klímaváltozás ellen?Tényleg ennyire káros repülni? A vonat mindennél környezetbarátabb? Mikor érdemes autóba ülni? Néhány szempont az utazáshoz a klímát féltőknek.

Maga a nyaralás is hasonlóan korlátozott mederben folyhat, bár távolságot tartani egy tengerparton két hónapja talán még szürrálisabbnak hatott, mint egy repülőn. Olaszországban azonban komolyan gondolkodnak azon, hogy plexivel válasszák el egymástól a tengerparton napozókat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMaszkban ülő vendégek félig üres éttermekben, ez az újraindulás vár a vendéglősökreAz éttermek vagy elbarikádozzák egymástól a vendégeket, vagy félházzal kell kigazdálkodni a költségeiket, legalábbis erre utalnak a járvány szempontjából jóval előttünk járó ázsiai országok példái.

A szálláshelyeken, éttermekben is az lenne a cél, hogy minél kevésbé érintkezzenek egymással az emberek. Ennek megfelelően szellősebben elhelyezett asztalokra és a közösségi helyek korlátozására kell számítani. A svédasztalos étkezések, a szállodai medencék vagy bárok is komoly kockázatot jelentenek. Az egyik forgatókönyv szerint csak minden második hotelben vagy szállodai szobában fogadhatnak vendégeket.

A BBC cikke szerint a távoli utazások helyett inkább országon belül fognak utazni a legtöbben, mivel az emberek értelemszerűen jóval kevesebben és kevesebbet költenének arra, hogy folyamatos fertőtlenítések mellett, plexilapok között napozzanak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet járvány koronavírus turizmus utazás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.