Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. május 4. 14:40 Élet

Eljöhet a plexifalak közötti napozás korszaka

Az utazás és az idegenforgalom az egyik legjelentősebb ágazat a világon. Minden tizedik ember ezekben a szektorokban dolgozik, amelyek a világ összesített GDP-jének tizedét teszik ki. A járvány miatt azonban – Magyarországhoz hasonlóan – szinte mindenhol a világban összeomlott a szállodák, az utazási ügynökségek és a légitársaságok forgalma.

Egy nyaralás nyilvánvalóan segíthet a mentális egészség megőrzésében, tágítja a világképet, de ahogy a fenti számok mutatják, a probléma jóval túlmutat azon, hogy kimerült emberek relaxáló körülmények nélkül maradnak néhány hónapig. Ezt mutatja az is, hogy az Európai Unió is azon dolgozik, hogy megmentse a közelgő nyaralószezont.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA turizmus Európa legszennyezőbb országává tette IzlandotKözel ötszörösére nőtt a turizmus hét év alatt Izlandon, csak egy ország előzi meg a világon egy főre nézve. Izland példája rámutat az olcsó fapadosok átkára.

Szigorú intézkedésekkel nyilván lehet csökkenteni a járvány terjedését utazás közben, de ezek pontos követésével talán éppen a nyaralás esszenciája, a felhőtlenség veszne el. A BBC azt a disztópikusnak ható képet igyekezett lefesteni, hogy milyen lenne egy világjárvány idején reprodukálni a charterjáratos tengerparti nyaralást.

A repülőút a mostani életünkhöz képest kevés újdonságot tartogatna: mind a repülőtereket, mind a repülőket most is rendszeresen fertőtlenítik, ugyanúgy elvárt a maszkok hordása és az egy-két méteres távolság tartása, mint bármilyen közösségben. Számos repülőtársaság már most is üres középső székekkel repül. (Bár lehet, hogy ez csak marketingfogás, és amint van megfelelő mértékű kereslet, máris feltöltik a középső sort is.) A fertőtlenítési kultúra viszont fokozatosan változik, a hongkongi repülőtéren már egy olyan fertőtlenítő doboz is működik, amelybe belépve 40 másodperc alatt fertőtlenítik az embert.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMit mérlegeljünk egy utazásnál, ha tenni akarunk a klímaváltozás ellen?Tényleg ennyire káros repülni? A vonat mindennél környezetbarátabb? Mikor érdemes autóba ülni? Néhány szempont az utazáshoz a klímát féltőknek.

Maga a nyaralás is hasonlóan korlátozott mederben folyhat, bár távolságot tartani egy tengerparton két hónapja talán még szürrálisabbnak hatott, mint egy repülőn. Olaszországban azonban komolyan gondolkodnak azon, hogy plexivel válasszák el egymástól a tengerparton napozókat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMaszkban ülő vendégek félig üres éttermekben, ez az újraindulás vár a vendéglősökreAz éttermek vagy elbarikádozzák egymástól a vendégeket, vagy félházzal kell kigazdálkodni a költségeiket, legalábbis erre utalnak a járvány szempontjából jóval előttünk járó ázsiai országok példái.

A szálláshelyeken, éttermekben is az lenne a cél, hogy minél kevésbé érintkezzenek egymással az emberek. Ennek megfelelően szellősebben elhelyezett asztalokra és a közösségi helyek korlátozására kell számítani. A svédasztalos étkezések, a szállodai medencék vagy bárok is komoly kockázatot jelentenek. Az egyik forgatókönyv szerint csak minden második hotelben vagy szállodai szobában fogadhatnak vendégeket.

A BBC cikke szerint a távoli utazások helyett inkább országon belül fognak utazni a legtöbben, mivel az emberek értelemszerűen jóval kevesebben és kevesebbet költenének arra, hogy folyamatos fertőtlenítések mellett, plexilapok között napozzanak.

Élet járvány koronavírus turizmus utazás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2021. február 25. 09:49 Élet, Világ

Elkezdődött a huzavona az egységes európai oltásigazolásról

A görögök, a spanyolok és a légitársaságok nagyon sürgetik, a franciák és a németek nem annyira, és rengeteg a nyitott kérdés.

Torontáli Zoltán
2021. február 24. 11:07 Élet, Világ

A világ összes szennyvizének már fele tisztítókba folyik, de van hova fejlődni

A maradék 50 százalék felhasználása jóval nehezebb feladat, mert a tőkeszegény fejlődő világban keletkezik.

Avatar Avatar
2021. február 23. 09:35 Élet

Elkerülhetetlen a nemzeti gazdaságpolitika visszatérése Európában, de kinek lesz ez jó?

Nagyon nehéz az EU politikai integrációját elképzelni, ezért bizonyos mértékben elkerülhetetlen a gazdaságpolitika visszatérése a nemzeti szintre - mondja Dani Rodrik a Rajk Szakkollégium videóinterjú-sorozatában.

Fontos

Hajdu Miklós
2021. február 24. 16:40 Adat, Közélet

Az új vírusváltozatok ellen nem elegendőek az eddigi intézkedések

A visegrádi országok példái jól mutatják, hogy a brit és az egyéb változatok mennyire átírják a forgatókönyveket.

Avatar
2021. február 24. 15:24 Közélet

Jól szolgálják-e a kormány tervei a COVID által okozott társadalmi és gazdasági károk helyreállítását?

A leginkább sújtott emberek és vállalkozások segítése, az ország ellenállóképességének növelése helyett lobbiérdekeket szolgálhat az új uniós források egy része.

Bucsky Péter
2021. február 24. 06:03 Adat, Vállalat

A multik, és azon belül a németek igen jól jártak a kormány gazdasági akcióprogramjával

A német hátterű vállalkozások a hozzáadott érték 13,5 százalékát adják, de ehhez a támogatások 21,5 százalékát kapták meg.