Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2020. május 4. 14:40 Élet

Eljöhet a plexifalak közötti napozás korszaka

Az utazás és az idegenforgalom az egyik legjelentősebb ágazat a világon. Minden tizedik ember ezekben a szektorokban dolgozik, amelyek a világ összesített GDP-jének tizedét teszik ki. A járvány miatt azonban – Magyarországhoz hasonlóan – szinte mindenhol a világban összeomlott a szállodák, az utazási ügynökségek és a légitársaságok forgalma.

Egy nyaralás nyilvánvalóan segíthet a mentális egészség megőrzésében, tágítja a világképet, de ahogy a fenti számok mutatják, a probléma jóval túlmutat azon, hogy kimerült emberek relaxáló körülmények nélkül maradnak néhány hónapig. Ezt mutatja az is, hogy az Európai Unió is azon dolgozik, hogy megmentse a közelgő nyaralószezont.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA turizmus Európa legszennyezőbb országává tette IzlandotKözel ötszörösére nőtt a turizmus hét év alatt Izlandon, csak egy ország előzi meg a világon egy főre nézve. Izland példája rámutat az olcsó fapadosok átkára.

Szigorú intézkedésekkel nyilván lehet csökkenteni a járvány terjedését utazás közben, de ezek pontos követésével talán éppen a nyaralás esszenciája, a felhőtlenség veszne el. A BBC azt a disztópikusnak ható képet igyekezett lefesteni, hogy milyen lenne egy világjárvány idején reprodukálni a charterjáratos tengerparti nyaralást.

A repülőút a mostani életünkhöz képest kevés újdonságot tartogatna: mind a repülőtereket, mind a repülőket most is rendszeresen fertőtlenítik, ugyanúgy elvárt a maszkok hordása és az egy-két méteres távolság tartása, mint bármilyen közösségben. Számos repülőtársaság már most is üres középső székekkel repül. (Bár lehet, hogy ez csak marketingfogás, és amint van megfelelő mértékű kereslet, máris feltöltik a középső sort is.) A fertőtlenítési kultúra viszont fokozatosan változik, a hongkongi repülőtéren már egy olyan fertőtlenítő doboz is működik, amelybe belépve 40 másodperc alatt fertőtlenítik az embert.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMit mérlegeljünk egy utazásnál, ha tenni akarunk a klímaváltozás ellen?Tényleg ennyire káros repülni? A vonat mindennél környezetbarátabb? Mikor érdemes autóba ülni? Néhány szempont az utazáshoz a klímát féltőknek.

Maga a nyaralás is hasonlóan korlátozott mederben folyhat, bár távolságot tartani egy tengerparton két hónapja talán még szürrálisabbnak hatott, mint egy repülőn. Olaszországban azonban komolyan gondolkodnak azon, hogy plexivel válasszák el egymástól a tengerparton napozókat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMaszkban ülő vendégek félig üres éttermekben, ez az újraindulás vár a vendéglősökreAz éttermek vagy elbarikádozzák egymástól a vendégeket, vagy félházzal kell kigazdálkodni a költségeiket, legalábbis erre utalnak a járvány szempontjából jóval előttünk járó ázsiai országok példái.

A szálláshelyeken, éttermekben is az lenne a cél, hogy minél kevésbé érintkezzenek egymással az emberek. Ennek megfelelően szellősebben elhelyezett asztalokra és a közösségi helyek korlátozására kell számítani. A svédasztalos étkezések, a szállodai medencék vagy bárok is komoly kockázatot jelentenek. Az egyik forgatókönyv szerint csak minden második hotelben vagy szállodai szobában fogadhatnak vendégeket.

A BBC cikke szerint a távoli utazások helyett inkább országon belül fognak utazni a legtöbben, mivel az emberek értelemszerűen jóval kevesebben és kevesebbet költenének arra, hogy folyamatos fertőtlenítések mellett, plexilapok között napozzanak.

Élet járvány koronavírus turizmus utazás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Fabók Bálint
2020. október 26. 06:26 Élet

Hajléktalanságból az albérletbe, szégyenből a megbecsülésbe – Tamás története

Egy sors, amely megmutatja, milyen könnyű ma lehetetlen helyzetbe kerülni, milyen nehéz a szociális segítő rendszer munkája, és milyen nagy szükség lenne bizalomra és elfogadásra.

Hajdu Miklós
2020. október 22. 12:17 Élet, Vállalat

Sokkal könnyebb olyan munkahelyre bejutni, ahol már dolgozik egy évfolyam- vagy szaktárs

Az egyetemisták nagyon jól segítik egymást a pályakezdésnél.

Torontáli Zoltán
2020. október 21. 13:47 Élet

A magyar fiatalok gyors ütemben közelítenek Nyugat-Európához

A magyar fiatalok gondolkodása a tipikus élethelyzetekről már csak körülbelül 12 éves csúszásban van Nyugat-Európához képest.

Fontos

Kasnyik Márton
2020. október 29. 17:38 Világ

Trump új főbírója mögött egy ultrakonzervatív mozgalom több évtizedes munkájának végső diadala van

Elérte hosszú ideje forralt célját egy nyilvánosságot kerülő konzervatív érdekcsoport. De olyan eszközökkel, amelyek az egész intézményt bedönthetik.

Fabók Bálint Jandó Zoltán
2020. október 29. 06:40 Közélet

Ismerőseinek és saját érdekeltségeinek játszott át közpénzt az úszó vb-s cég körözött vezetője

A Bp2017 kiperelt szerződéslistája betekintést enged abba, hogy az adófizetői pénzek hogyan gazdagítanak egy állami vezetőt és környezetét.

Bucsky Péter
2020. október 28. 06:45 Adat

Az autózás lett a koronavírus nyertese Magyarországon

Míg a közösségi közlekedésben az utasok harmada eltűnt, a közúti járműforgalom már a járvány előtti szinten van - sose közlekedtünk még olyan szennyezően, mint most.