Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. április 24. 17:01 Élet, Vállalat

Maszkban ülő vendégek félig üres éttermekben, ez az újraindulás vár a vendéglősökre

Ha újranyitnak az éttermek, könnyen lehet, hogy a vendégeket a bejáratnál egy alkalmazott fogja várni. „Mielőtt belép, kérem olvassa el és írja alá az alábbi nyilatkozatot” – mondja majd az alkalmazott, és az alábbi szöveget teszi elénk:

Alulírott jogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy ennek a nyomtatványnak a kitöltése előtti 14 napban nem volt pozitív koronavírus-tesztem, nem észleltem magamon a koronavírusra utaló tünetek egyikét sem, nem jártam Magyarországon kívül, és nem voltam közvetlen kapcsolatban olyan személlyel, aki tudomásom szerint koronavírussal fertőzött, illetve Magyarországon kívül tartózkodott az elmúlt 14 napban.

Ezután az éttermi alkalmazott, aki magától értetődően maszkban áll a bejáratnál, megméri a testhőmérsékletünket, arra kér, hogy fertőtlenítőszerrel mossunk kezet, esetleg a teljes ruházatunkat is lefertőtleníti, és ha nincs nálunk maszk, akkor ad egyet, mert azt kötelező viselni a beltérben. Ez lehet a belépés szokványos menete a poszt-koronavírus időszakban.

A koronavírus-járvány (első?) csúcsán túljutott ázsiai országokban az ehhez hasonló protokollon ma már senki nem lepődik meg.

David Chang, a Momofuku vendéglátóipari csoport alapítója, ismert amerikai tévés celeb a múlt héten Twitter-bejegyzésben kért segítséget az ázsiai kollégáitól, mert nem tudta pontosan elképzelni, milyen szabályok várnak a szektorra, ha a járvány ugyan még nem múlt el, de megnyithatnak az éttermek.

A válaszokból kiderül, hogy Kínában, Hongkongban és Tajvanon általában helyi szabályokat hoznak, és ezek olykor elég eltérőek, de nagyjából az alábbi közös vonásokkal jellemezhetőek:

A vendégek egészségi állapotát a belépés előtt ellenőrizik, a lázmérőzés szinte mindenhol kötelező, de a tünetekre irányuló kikérdezés is gyakori.

Belépés előtti ellenőrzés Hongkongban. Fotó: Twitter

A személyzet tagjainak és a vendégeknek is mindig maszkot kell viselniük, a vendégek csak addig vehetik le, amíg esznek.

Általában senki sem ülhet-állhat egymástól 1,5 méternél közelebb.

Az asztaloknál többnyire legfeljebb négy fő ülhet egyszerre.

Sok helyen csak minden második székre engedik ülni az embereket, vagyis közvetlenül egymás mellé nem, ahol pedig mégis megengedik ezt, ott plasztik vagy akár átláthatatlan elválasztókkal különítik el a vendégeket.

Plasztiklappal elválasztott ülőhelyek egy kínai étteremben. Fotó: Twitter

Távozás után az asztalokat már nemcsak szokásos módon letörölgetik, hanem mindig alaposan fertőtlenítik.

Ezek az általános szabályok, amelyeket az egyes éttermek a saját, gyakran még szigorúbb intézkedéseikkel egészítik ki.

Az alábbi felvételen például az látszik, hogy a pincér a vendég asztalánál, a vendég szeme láttára fertőtleníti a tányérokat és az evőeszközöket.

Van olyan gyorsétterem, amely azt kéri a vendégeitől, hogy a belépés után először foglaljanak helyet, és a mobiljukon keresztül rendeljenek ételt, vagyis ne álljanak sorba.

Az Asus vállalati menzája. Fotó: Twitter

Néhány étterem eldobható papírzacskókat tart az asztaloknál, amelyekbe a vendégek elhelyezhetik a maszkjaikat, amíg esznek.

Maszktartó eldobható papírzacskó a Black Sheep étteremláncnál. Fotó: Twitter

Az étteremtulajdonosok elég nehéz helyzetbe kerülnek. Ha lezárják a székek felét, akkor azt a bravúrt kellene végrehajtaniuk, hogy a korábbi kapacitás felével működnek, gyakorlatilag vátozatlan főbb fix költségek (bérleti díj, fajlagos alapanyag- és rezsiköltség, bérek) mellett.

Ha viszont szeretnék megtartani a járvány előtti éttermi kapacitást, akkor legjobb esetben is plexivel elválasztott kisebb boxokba kell terelni a vendégeiket, és ez lehet, hogy nem lesz népszerű megoldás.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Vállalat ebédlő étterem járvány koronavírus távolságtartás újraindulás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.