Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. április 24. 17:01 Élet, Vállalat

Maszkban ülő vendégek félig üres éttermekben, ez az újraindulás vár a vendéglősökre

Ha újranyitnak az éttermek, könnyen lehet, hogy a vendégeket a bejáratnál egy alkalmazott fogja várni. „Mielőtt belép, kérem olvassa el és írja alá az alábbi nyilatkozatot” – mondja majd az alkalmazott, és az alábbi szöveget teszi elénk:

Alulírott jogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy ennek a nyomtatványnak a kitöltése előtti 14 napban nem volt pozitív koronavírus-tesztem, nem észleltem magamon a koronavírusra utaló tünetek egyikét sem, nem jártam Magyarországon kívül, és nem voltam közvetlen kapcsolatban olyan személlyel, aki tudomásom szerint koronavírussal fertőzött, illetve Magyarországon kívül tartózkodott az elmúlt 14 napban.

Ezután az éttermi alkalmazott, aki magától értetődően maszkban áll a bejáratnál, megméri a testhőmérsékletünket, arra kér, hogy fertőtlenítőszerrel mossunk kezet, esetleg a teljes ruházatunkat is lefertőtleníti, és ha nincs nálunk maszk, akkor ad egyet, mert azt kötelező viselni a beltérben. Ez lehet a belépés szokványos menete a poszt-koronavírus időszakban.

A koronavírus-járvány (első?) csúcsán túljutott ázsiai országokban az ehhez hasonló protokollon ma már senki nem lepődik meg.

David Chang, a Momofuku vendéglátóipari csoport alapítója, ismert amerikai tévés celeb a múlt héten Twitter-bejegyzésben kért segítséget az ázsiai kollégáitól, mert nem tudta pontosan elképzelni, milyen szabályok várnak a szektorra, ha a járvány ugyan még nem múlt el, de megnyithatnak az éttermek.

A válaszokból kiderül, hogy Kínában, Hongkongban és Tajvanon általában helyi szabályokat hoznak, és ezek olykor elég eltérőek, de nagyjából az alábbi közös vonásokkal jellemezhetőek:

A vendégek egészségi állapotát a belépés előtt ellenőrizik, a lázmérőzés szinte mindenhol kötelező, de a tünetekre irányuló kikérdezés is gyakori.

Belépés előtti ellenőrzés Hongkongban. Fotó: Twitter

A személyzet tagjainak és a vendégeknek is mindig maszkot kell viselniük, a vendégek csak addig vehetik le, amíg esznek.

Általában senki sem ülhet-állhat egymástól 1,5 méternél közelebb.

Az asztaloknál többnyire legfeljebb négy fő ülhet egyszerre.

Sok helyen csak minden második székre engedik ülni az embereket, vagyis közvetlenül egymás mellé nem, ahol pedig mégis megengedik ezt, ott plasztik vagy akár átláthatatlan elválasztókkal különítik el a vendégeket.

Plasztiklappal elválasztott ülőhelyek egy kínai étteremben. Fotó: Twitter

Távozás után az asztalokat már nemcsak szokásos módon letörölgetik, hanem mindig alaposan fertőtlenítik.

Ezek az általános szabályok, amelyeket az egyes éttermek a saját, gyakran még szigorúbb intézkedéseikkel egészítik ki.

Az alábbi felvételen például az látszik, hogy a pincér a vendég asztalánál, a vendég szeme láttára fertőtleníti a tányérokat és az evőeszközöket.

Van olyan gyorsétterem, amely azt kéri a vendégeitől, hogy a belépés után először foglaljanak helyet, és a mobiljukon keresztül rendeljenek ételt, vagyis ne álljanak sorba.

Az Asus vállalati menzája. Fotó: Twitter

Néhány étterem eldobható papírzacskókat tart az asztaloknál, amelyekbe a vendégek elhelyezhetik a maszkjaikat, amíg esznek.

Maszktartó eldobható papírzacskó a Black Sheep étteremláncnál. Fotó: Twitter

Az étteremtulajdonosok elég nehéz helyzetbe kerülnek. Ha lezárják a székek felét, akkor azt a bravúrt kellene végrehajtaniuk, hogy a korábbi kapacitás felével működnek, gyakorlatilag vátozatlan főbb fix költségek (bérleti díj, fajlagos alapanyag- és rezsiköltség, bérek) mellett.

Ha viszont szeretnék megtartani a járvány előtti éttermi kapacitást, akkor legjobb esetben is plexivel elválasztott kisebb boxokba kell terelni a vendégeiket, és ez lehet, hogy nem lesz népszerű megoldás.

Élet Vállalat ebédlő étterem járvány koronavírus távolságtartás újraindulás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Katona Hajnalka
2022. november 27. 14:51 Élet

Férfiakat hoz hátrányba, ha átgondolatlanul lépnek fel az esélyegyenlőtlenség ellen

Ha csak egy szempont mentén határozzák meg, hogy kiknek segítenek, az könnyen visszafelé is elsülhet.

Halácsy Péter
2022. november 25. 16:37 Élet, Közélet

Miért nem tudja az iskola a vállalkozói gondolkodásmódot fejleszteni?

A gyerekeknek olyan szemléletet érdemes átadni, hogy merjenek hibázni, és a sikertelenségre ne végérvényes kudarcként, hanem kihívásként tekintsenek - írja a Prezi társalapítója.

Katona Hajnalka
2022. november 24. 10:24 Élet, Világ

Nem reménytelen a születések számának növelése, ha javul a dolgozó nők helyzete

A szülési turizmus megszűnt, de a biztonság és rugalmasság jót tett a gyermekvállalási kedvnek az Egyesült Államokban a járvány alatt.

Fontos

Stubnya Bence
2022. november 30. 06:51 Pénz

Az osztrákok megmutatták, mire képes egy jól szervezett vasutassztrájk, amit a magyar vasutasok több próbálkozásra sem tudtak összehozni

A vasutasokat képviselő szakszervezet szeretné elérni, hogy a rosszabbul keresőknek ne csökkenjen a reálbére, az állami vállalat vezetője szerint viszont más iparágban nem adnak ilyen jó bérajánlatot.

Kolozsi Ádám
2022. november 29. 06:56 Pénz, Világ

Egy tradicionális iparág szép csendben rommá keresi magát az energiaválságon

A fűtéskimaradás és az áramellátás bizonytalanságának rémképe jól meglökte az eladási statisztikákat.

Hajdu Miklós
2022. november 28. 18:28 Vállalat

Egyre több jel utal arra, hogy a kínai CATL akkumulátorgyár és a BMW együttműködik Debrecenben

A BMW nyáron letette debreceni gyárának alapkövét, majd kisvártatva a kínai CATL hatalmas beruházást jelentett be. A napokban ismét a BMW lépett, a bajor vállalat ugyanis akkumulátorok összeszerelésére alkalmas üzemmel egészíti ki debreceni beruházását.