Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. november 15. 11:41 Élet

Aldi-Lidl méretű választékot tartó bio/öko élelmiszerbolt nyílt Varsóban, és még csak nem is drága

Kelet-Európában is elkezdődött a bioélelmiszerek tömegcikké válása. Úgy tűnik, hogy lassan mi is elkezdhetünk felkészülni arra, hogy a bio-, öko-, illetve glutén- és laktózmentes választék a jövőben nem csak a kis szakboltoké lesz, mert a nagy piaci szereplők is egészen komolyan belépnek ebbe a piaci szegmensbe.

A Carrefour a hazai, azaz francia bevezetés, illetve Spanyolország és Belgium után rögtön a lengyel piacon dobbantott: megnyitott Varsóban egy bioboltot, amelynek választéka 2500 cikkből áll. Összehasonlításképp: az Aldi például azt írja a magyar honlapján, hogy az állandó választéka 1800 darabos, ezt egészíti ki a változó akciós kínálat, azaz gyakorlatilag a boltok középső sorai.

A 2500-as szortiment azért lehet áttörés, mert ha jól van összeválogatva, akkor képes lehet teljesen kiváltani a hagyományos bolti bevásárlást, eltüntetve ezzel azt a piaci rést, amit a kis szakboltok jelenleg még jól ki tudnak használni.

Ráadásul amikor egy Carrefour méretű szereplő megjelenik a piacon, olyan beszerzési tárgyalási pozíciót hoz magával, amely egy kis sarki bolt számára elérhetetlen, így végső soron alacsonyabb árakat tud kiharcolni a vevőknek. Ez természetesen további rossz hír a kisboltosoknak.

A varsói Bio Carrefour alapterülete kisebb, mint egy diszkont áruházé, de a 180 négyzetméter nem nevezhető kevésnek. Tegnap, a nyitás napján a lengyel sajtó alaposan tesztelte a boltot, és a beszámolók szerint az áruválaszték eléri azt a szintet, hogy majdnem mindent be lehessen szerezni egy szokásos bevásárláshoz. Kozmetikai cikkek és háztartási vegyi áruk is szerepelnek a választékban, de még kutya- és macsakeledelt is lehet venni.

A beszámolókban azt is írják, hogy a Bio Carrefour árszintje csak kis mértékben magasabb, mint a nem bio szupermarketeké, de jóval a sarki bioboltokban megszokott magas szint alatt marad.

A fianse.wp.pl több fotót is készített az üzletben, és bár akad méregdrága csipsz is, az alábbi képek inkább azt mutatják, hogy az árak nincsenek teljesen elszállva. Húsz deka biobulgur például 3 zlotyba, azaz 235 forintba kerül, mi most egy gyors kereséssel nem találtunk a magyar boltokban 179 forintnál olcsóbbat (ugyancsak 20 dekára, de nem bio termékre vonatkozóan).

Fotó: finanse.wp.pl

A hamarosan lejáró élelmiszereknek külön polca van a boltban, és 30 százalékos kedvezménnyel lehet belőlük vásárolni, ez már tényleg a sima boltok árszintjén van.

Fotó: finanse.wp.pl

Az üzlet a beszámolók szerint elég jól megküzd a felesleges műanyagokkal is, a vásárlók használhatják a saját szatyraikat, és még a padlót is sikerült 50 százalékban újrahasznosított anyaggal borítani. Az egyetlen nagy buktát a péksüteményeknél látták az újságírók, azokat itt is műanyag zacskókba kell tenni.

Fotó: finanse.wp.pl

Önkiszolgáló kasszák nincsenek, mert a Carrefour azt mondja, hogy a vevőkkel tartott személyes kontaktust fontosnak tartja, arról nem akar lemondani. Az üzletet egy kisebb szendvicsbár és kávézó egészíti ki.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA nagy drogériák is elkezdték csomagolás nélkül árulni a sampont és a tusfürdőt CsehországbanA dm hasonló tesztje után a másik nagy lánc is lépett, a vásárlóknak csak egyszer kell megvenniük a flakont, amit újratölthetnek egy automatából.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet bio biobolt bolt Carrefour élelmiszer ökológiai gazdálkodás Varsó Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.