Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. szeptember 15. 16:05 Élet

Csak mítosz, hogy drága az egészséges étel

A címben szereplő állítást Charlie Middleton, a Dundee Egyetem tanára szögezi le, majd indokolja meg a Conversationben megjelent írásában. Véleménye szerint ugyanis a témában megjelent eddigi kutatások jelentős része téves megközelítést használ, vagy nem veszi figyelembe a teljes képet.

Middleton is abból indul ki, hogy a közvélekedés szerint az egészséges étkezés egyértelműen drága, mert manapság sok forrásból lehet olcsó, de egészségesnek kevésbé nevezhető ételekhez jutni.

Az írás nem határozza meg egyértelműen, hogy ebben az összehasonlításban mi nevezhető egészséges ételnek, a hivatkozott tanulmányok alapján azonban egyértelmű, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) meghatározását érti alatta. Ezek szerint a nagy energiatartalmú (köznapi elnevezéssel magas kalóriatartalmú), de kevésbé tápláló, zsírban, cukorban és/vagy sóban gazdag készítményeket zárják ki egyértelműen ebből a körből.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA 99 forintos ebéded, és ami mögötte vanÜzleti szempontból zseniális termék a japán instant tésztaleves, mert alacsony áron is magas haszonnal lehet eladni.

Nem mindegy azonban, hogy a termékek árát mihez viszonyítjuk – érvel a kutató. Ha például két csokoládés desszertet hasonlítunk össze, és az egyikben kevesebb a zsírtartalom, mint a másikban, az áruk pedig hasonló, akkor a light verzióban többet kell fizetni egy kalória ételért. A probléma azonban az, hogy az emberek döntő többsége nem a kalóriát, hanem az étel adagját, vagyis a tömegét veszi automatikus összehasonlítási alapnak, amikor vásárol.

Márpedig 20 dekagramm csicseriborsó sokkal olcsóbb, mint 20 deka szalonna, tehát ha így gondolkodunk, akkor a definíció szerinti egészségesebb étel kerül kevesebbe. Ezzel a számolással igaz, hogy 

még egy sajtburger árához képest is lehet sokkal olcsóbban és egészségesebben étkezni.

A köztudatban lévő drágaság nagyrészt a húsok, a halas készítmények és a tejtermékek viszonylag magas árának, illetve az organikus és az úgynevezett szuperélelmiszerek egyre nagyobb népszerűségének a következménye.

A probléma központi eleme azonban nem az étel ára, hanem az étkezéssel kapcsolatos tudás, az ételek elkészítése és az ehhez szükséges idő megléte. Vagy éppenséggel a hiánya. Egy dolgos hétköznap után hazatérve talán a főzés az utolsó dolog, amihez kedvet kap az ember.

Ezzel párhuzamos jelenség, hogy minél szegényebb körülmények között él valaki, annál inkább hajlamos (túl) kalóriagazdag ételeket enni például gyümölcs helyett, mert az előbbiek nagyobb mértékben okozzák a jóllakottság érzetét. Egy sajtburger ebből a szempontból sokkal hatékonyabbnak tűnik, mint egy alma.

Hiába próbálkoznak még a sztárszakácsok is, mint például Jamie Oliver a gyorsan és könnyen elkészíthető, olcsó, ám mégis egészséges ételek készítésének oktatásával, a szokásokat nehéz megváltoztatni. Az asztalra kerülő étel a személyiségünk központi eleme, és az ilyen átnevelő programok ezt csak a legritkább esetben veszik figyelembe.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkJamie Oliver már nem menő, ezért zárnak be az éttermeiA Pucér szakács néven ismertté vált séf-üzletember túltolta a saját bizniszét. Halmozza a veszteséget és a London központjában lévő étterme csődben van.

Middleton általános tanácsai az olcsóbb és egészségesebb étkezéshez az alábbiak:

  • A húsok és azon belül a halak általában sokkal drágább fehérjeforrások, mint a növényi eredetű ételek, ezért az utóbbiak felé fordulva csökkenthető a költség. A hüvelyesek (bab, borsó, lencse) például táplálóak és olcsók.
  • A szuperélelmiszerek trendjének nem kell bedőlni, egyelőre nincs is egyértelmű meghatározása ennek a divatos vonalnak, egészséges voltuk pedig nagy vita tárgya.
  • A zöldségek és gyümölcsök mennyiségének növelése az étrenden belül bizonyítottan kedvező hatású. A fagyasztott, konzerv vagy szárított gyümölcsök és zöldségek általában olcsóbbak.
  • Az előre elkészített ételeket mindenképpen érdemes kerülni, sok esetben jobb minőséget lehet elérni olcsóbban az otthoni főzéssel.

Élet drága egészség étel olcsó Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2018. november 18. 21:45 Élet

Annyira pokoli lett egy egyszerű gázkazán-csere, hogy az emberek inkább áttérnek fafűtésre

Azért szigorította az EU a kazáncsere-szabályokat, hogy csökkenjen a környezetszennyezés. Magyarországon ebből olyan drágulás és bürokrácia-túltengés lett, hogy az emberek inkább a fa- vagy villanyfűtést választják.

Torontáli Zoltán
2018. november 18. 13:36 Élet, Világ

Az almák Ferrarija finom, piros, drága, és hihetetlenül erős marketing van mögötte

Átalakítja a gyümölcstermesztés mögötti üzleti modellt a Pink Lady és a nyomában meginduló klub almák serege, de ennek megvannak a veszélyei is. Magyarország kimarad az új almahullámból.

Rigó Anita
2018. november 18. 07:29 Élet

Az általánost végzettek és a tizenévesek körében beindult a baby-boom Magyarországon

Harminc fölött és húsz alatt vállalnak több gyermeket a magyar nők. Több a gyereknélküli vagy a sokgyerekes család, kevesebb a kétgyerekes család.

Fontos

Jandó Zoltán
2018. november 17. 07:22 Pénz, Piac

Háromszáz milliárdnyi Mészáros-vagyon vált láthatóvá

Hiába estek a Mészáros-részvények, a felcsúti milliárdos nem lett szegényebb. Közel 120 milliárd forintra értékelték az állami megrendelésekkel kipárnázott építőipari cégeit, a Mészáros és Mészáros Kft-t és az R-Kordot.

Wiedemann Tamás
2018. november 16. 17:50 Állam, Piac

A gazdálkodók két százaléka használja a magyar termőföldek kétharmadát

Az Orbán-kormány sem csökkentette érdemben a nagybirtokok arányát. Közben két évtized alatt egymillió ember felhagyott a földműveléssel.

Rigó Anita
2018. november 16. 12:06 Világ

Az erdőtüzek felgyorsíthatják a klímaváltozást, miközben a klímaváltozás miatt több az erdőtűz

Kutatók aggódnak, hogy az erdőtüzekből származó szén-dioxid kibocsátás nem várt mértékben tovább gyorsíthatja a globális felmelegedést.