Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. február 20. 11:51 Élet, Vállalat

Jamie Oliver már nem menő, ezért zárnak be az éttermei

Összeomlott Jamie Oliver két vendéglőből álló minilánca, a Barbecoa. Londonban az egyik központi egységnek hétfőn be kellett zárnia, a vállalkozás pedig csődben van. A Pucér szakácsot ugyan nem kell félteni, mert étterem-birodalma sok lábon áll, a számok és a szakmai vélemények azonban egyaránt arra utalnak, hogy üzletileg nincs rendben a vállalkozása.

Jamie Oliver az ezredforduló környékén vált világhírűvé, miután egy tévéstáb felfedezte a benne rejlő celeb lehetőségét egy londoni étteremben. A Naked chef néven futó brit sorozat jól lovagolta meg a tévés gasztrománia felfutását, és Jamie Oliverből gyorsan nagyon értékes világmárkát épített.

A marketing kezdetben tökéletes volt, Oliver számos szimpatikus projektbe vágott bele, olyan éttermet nyitott például, ahol fiatal munkanélkülieket vezetett vissza a munka világába, és főzőiskolája is rendhagyó módon az egyszerűbb, otthon is könnyebben megvalósítható receptekből indult ki.

A Financial Review-nak nyilatkozó szakértők szerint azonban az olasz étteremláncával túllőtt a célon, mert azt nem építették fel rendesen, szellemisége kevésbé illett az addigi marketing fő vonalába. Jamie Oliver és tanácsadói azt hitték, olyan erős a személyes márka, hogy bármit megtehetnek, bármihez nyúlhatnak, úgyis arany lesz belőle. Nem így lett.

Az olasz éttermek világpiacán olyan zsúfoltság van, hogy oda még Jamie Olivernek is nehéz volt betörnie, annál is inkább, mert a jelek szerint nem állt a hadjárat mögött megfelelő tőke. Amióta megnyíltak az éttermek, egyszer sem frissítették az étlapot, és az étterembelsőket sem, egyszerűen csak kiírták a bejárat fölé a Jamie Oliver nevet, és arra számítottak, hogy az elég lesz. Nem lett elég, ezért 13 éttermet be kell zárni, 11 helyen pedig le kellene alkudni a bérleti díjakból, mert a lánc 70 millió angol font adósságot halmozott már fel.

Oliver éttermei nem tudták kitermelni az időközben elszálló bérleti díjakat, ennek pedig elsősorban az lehet az oka, hogy Oliver az utóbbi időben már kevesebbet szerepel a médiában. Márpedig a celebséghez kötött üzleti modell csak akkor működik, ha a celeb iránti nagy érdeklődés folyamatos. Ha ez nem marad fenn, akkor a sztár egyszerűen kimegy a divatból.

Az olasz éttermek és a Barbecoa mélyrepülésével szemben azonban a szakács cégbirodalmának művészeti és kiadói ága, a Jamie Oliver Limited nem áll rosszul, a szakácskönyveket még mindig sokan vásárolják világszerte. Ez a társaság nagy haszonnal dolgozik, 2016-ban 15,3 millió font bevétel mellett egészen magas, 3,9 millió font nyereséget ért el.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Vállalat csőd étterem Jamie Oliver olasz étterem pucér szakács Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. december 10. 13:32 Élet, Közélet

Nehezen találnak gazdára az energetikai ingyenmilliók, és ez mindannyiunknak sokba kerül

Már nem rohannak a háztartások úgy a támogatásokért, mint régebben.

Jandó Zoltán
2024. december 4. 04:34 Élet, Közélet

Egy erős érve van Orbánnak és Karácsonynak az olimpia mellett, de az nem igaz

Budapesten a szükséges sportinfrastruktúra nagy része megépült, ám ebből nem következik, hogy nem kellene még ilyenekre rengeteg pénzt elkölteni.

Torontáli Zoltán
2024. december 2. 06:06 Élet

Újra lehet napelemet telepíteni állami támogatással, akkumulátor nélkül?

A jövőre induló Vidéki Otthonfelújítási Programban benne van a napelem, elég furcsa módon mindenféle kötöttség nélkül.

Fontos

Trippon Mariann
2024. december 10. 15:50 Pénz

Meddig gyengül még az euró a dollárral szemben?

Az euróövezetben gyorsabban csökkenhet az alapkamat, mint az Egyesült Államokban, ennek ellenére valószínűleg nem sokat erősödik már a dollár.

Jandó Zoltán
2024. december 10. 06:02 Pénz, Vállalat

Kiszűrhetné az ezermilliárdos csalásokat a kormány, de nem akarja

Könnyen el lehetne érni, hogy ne történjenek a brazil kötvényes cégek sztorijához hasonló ügyek, de a kormány nem ebbe az irányba indult el.

Jandó Zoltán
2024. december 9. 13:26 Adat

Külföldre megy a gáz a magyar tárolókból, ezért apad rohamosan a készletszint

Bár a tavalyinál és a tavaly előttinél kedvezőtlenebb időjárás is szerepet játszik abban, hogy gyorsan fogy a gáz a magyar tárolókból, messze nem ez a fő ok.