Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2024. március 26. 09:13 Adat

200-250 ezer főre becsli a jegybank a munkaerőpiac hazai tartalékait

A demográfiai helyzet egyre jelentősebb korlátja lesz itthon a foglalkoztatásbővítésnek, de azért jelentős tartalékok vannak még a magyar munkaerőpiacban.

Mi történt? Megjelent a jegybank friss munkaerőpiaci elemzése, amely szerint az alacsonyan és közepesen képzett fiatalok és az 55-74 éves nők körében vannak a magyar munkaerőpiac rejtett tartalékai.

  • A foglalkoztatásbővítés kilátásait ugyanakkor nehezíti, hogy 2030-ig 300 ezer fővel csökkenhet a hazai munkaképes korú népesség.

Előzmények: 2010-ben a magyar foglalkoztatási ráta majdnem az összes korcsoportban elmaradt az EU-átlagtól, a fiatalok és idősebbek körében sereghajtó volt az ország.

  • 2023-ra minden korosztályban közel került az ország az EU-átlaghoz, sőt, a 30-59 éves korosztályokban az EU élmezőnyében volt a foglalkoztatottság.
 

Felülnézet: ha minden korcsoportban az EU öt legmagasabb foglalkoztatási rátájával rendelkező országa közé kerülnénk, 510 ezer fővel emelkedhetne a foglalkoztatottak száma.

  • A munkaerő-tartalékban és a munkaképes korosztályban viszont várhatóan 2030-ig közel 300 ezer fővel csökken a népesség.
  • Így a következő hat évben reálisan mintegy 200-250 ezer fő bevonható a munkaerőpiacra a jegybank szerint.

Alulnézet: a potenciális munkaerő-tartalék legnagyobb része a fiatalok (314 ezer fő), 55 év feletti középfokon végzett férfiak (43 ezer fő) és az 55-74 éves középfokú végzettséggel rendelkező nők (66 ezer fő) körében összpontosul.

  • A nők foglalkoztatottsági rátája a 60-64 éves korcsoportban érdemben elmarad a férfiakétól.
  • A munkából és oktatásból is kimaradó fiatalok aránya Magyarországon az Európai Unió átlagát meghaladó mértékű.
  • És a részmunkaidős foglalkoztatás növelése is emelhetné a foglalkoztatási rátát.

Mi várható? Habár a foglalkoztatottság még 2023 végén is nőtt, vannak arra utaló jelek, hogy csökken a munkaerőhiány.

  • A ledolgozott munkaórák száma csökkent, a munkakereslet megítélése pedig ellentmondásos a statisztikákban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsaknem egy évtizede terelgeti a munkavállalás felé a kallódó fiatalokat a kormány, de a neheze csak most jönÁprilistól 200 milliárd forintos kerettel indít programot a kormány a fiatalok aktivizálására. A program előzménye sikeres volt a jobb helyzetű álláskeresők segítésében, a folytatásnak viszont nagy kihívásokra kell válaszokat találnia.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkValóban fontos összetevőnek tűnik a Fidesz sikerességében a munkaalapú társadalomAdatok is azt mutatják, hogy van összefüggés a foglalkoztatási ráta növekedése és a Fideszre való szavazási hajlandóság között.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLakhatási támogatással és munkásszállókkal próbálja enyhíteni a munkaerőhiányt a kormányKét intézkedést is bejelentettek az elmúlt időszakban, a cél a belső munkaerőtartalékok hatékonyabb kiaknázása.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat mnb munkaerő-tartalék munkaerőpiac Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2024. július 18. 14:13 Adat

Pörgetjük a légkondikat, azok pedig rekordokat döntve zabálják az áramot

Kedden 144,5 gigawattóra áramot használtunk, aminél nyáron csak egyszer, 2021 júniusában mértek magasabb fogyasztást. Akkor is hőhullám volt.

Jandó Zoltán
2024. július 17. 05:46 Adat

Sosem volt még ilyen durva hőhullám Magyarországon

Volt már az előzőnél melegebb hét Magyarországon, de csak egyszer, 2007-ben, akkor pedig tíz nap után enyhült a kánikula. A mostani hőhullám hosszúsága és intenzítása is rekordot dönthet.

Torontáli Zoltán
2024. július 16. 12:47 Adat, Élet

Sokkal jobban drágulnak most az albérletek, mint az eladó lakások

Nagyon mennek fel az albérleti díjak, pedig még ki sem hirdették a felvételi ponthatárokat.

Fontos

Váczi István
2024. július 19. 14:47 Világ

Sokkal drágábban épülhet új atomerőmű Csehországban, mint Pakson

A dél-koreai KHNP építheti meg Csehország új atomerőművét a jelenleg is működő Dukovany atomerőmű telephelyén; 43 százalékkal lehet drágább, mint Paks 2.

Váczi István
2024. július 19. 11:22 Élet

Tavaly a mezőgazdaság mentette meg a magyar gazdaságot, idén viszont lehúzhatja

A forróság és a szárazság egyre inkább veszélyezteti a kukorica és a napraforgó termését, ami negatívan befolyásolhatja az ország gazdasági teljesítményét.

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.