Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2024. március 26. 09:13 Adat

200-250 ezer főre becsli a jegybank a munkaerőpiac hazai tartalékait

A demográfiai helyzet egyre jelentősebb korlátja lesz itthon a foglalkoztatásbővítésnek, de azért jelentős tartalékok vannak még a magyar munkaerőpiacban.

Mi történt? Megjelent a jegybank friss munkaerőpiaci elemzése, amely szerint az alacsonyan és közepesen képzett fiatalok és az 55-74 éves nők körében vannak a magyar munkaerőpiac rejtett tartalékai.

  • A foglalkoztatásbővítés kilátásait ugyanakkor nehezíti, hogy 2030-ig 300 ezer fővel csökkenhet a hazai munkaképes korú népesség.

Előzmények: 2010-ben a magyar foglalkoztatási ráta majdnem az összes korcsoportban elmaradt az EU-átlagtól, a fiatalok és idősebbek körében sereghajtó volt az ország.

  • 2023-ra minden korosztályban közel került az ország az EU-átlaghoz, sőt, a 30-59 éves korosztályokban az EU élmezőnyében volt a foglalkoztatottság.
 

Felülnézet: ha minden korcsoportban az EU öt legmagasabb foglalkoztatási rátájával rendelkező országa közé kerülnénk, 510 ezer fővel emelkedhetne a foglalkoztatottak száma.

  • A munkaerő-tartalékban és a munkaképes korosztályban viszont várhatóan 2030-ig közel 300 ezer fővel csökken a népesség.
  • Így a következő hat évben reálisan mintegy 200-250 ezer fő bevonható a munkaerőpiacra a jegybank szerint.

Alulnézet: a potenciális munkaerő-tartalék legnagyobb része a fiatalok (314 ezer fő), 55 év feletti középfokon végzett férfiak (43 ezer fő) és az 55-74 éves középfokú végzettséggel rendelkező nők (66 ezer fő) körében összpontosul.

  • A nők foglalkoztatottsági rátája a 60-64 éves korcsoportban érdemben elmarad a férfiakétól.
  • A munkából és oktatásból is kimaradó fiatalok aránya Magyarországon az Európai Unió átlagát meghaladó mértékű.
  • És a részmunkaidős foglalkoztatás növelése is emelhetné a foglalkoztatási rátát.

Mi várható? Habár a foglalkoztatottság még 2023 végén is nőtt, vannak arra utaló jelek, hogy csökken a munkaerőhiány.

  • A ledolgozott munkaórák száma csökkent, a munkakereslet megítélése pedig ellentmondásos a statisztikákban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsaknem egy évtizede terelgeti a munkavállalás felé a kallódó fiatalokat a kormány, de a neheze csak most jönÁprilistól 200 milliárd forintos kerettel indít programot a kormány a fiatalok aktivizálására. A program előzménye sikeres volt a jobb helyzetű álláskeresők segítésében, a folytatásnak viszont nagy kihívásokra kell válaszokat találnia.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkValóban fontos összetevőnek tűnik a Fidesz sikerességében a munkaalapú társadalomAdatok is azt mutatják, hogy van összefüggés a foglalkoztatási ráta növekedése és a Fideszre való szavazási hajlandóság között.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLakhatási támogatással és munkásszállókkal próbálja enyhíteni a munkaerőhiányt a kormányKét intézkedést is bejelentettek az elmúlt időszakban, a cél a belső munkaerőtartalékok hatékonyabb kiaknázása.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat mnb munkaerő-tartalék munkaerőpiac Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.