Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2024. március 19. 04:34 Adat, Közélet

Valóban fontos összetevőnek tűnik a Fidesz sikerességében a munkaalapú társadalom

A megyei jogú városok közül Salgótarjánban dolgozott arányaiban a legkevesebb ember a 2010-es évek elején. Azóta azonban számos beruházás érkezett a városba: több gyárat bővítettek, onkológiai és természettudományos központ nyílt meg, vagy éppen új áruházak jelentek meg.

Ennek köszönhetően a foglalkoztatottság Salgótarjánban nőtt az egyik legnagyobb mértékben a nagyobb magyar városok közül, közel 40 százalékkal (bár ebben az is benne van, hogy Salgótarján lakossága csökkent leginkább 2010 óta).

Salgótarjánban nemcsak a foglalkoztatottság volt a legalacsonyabb a megyei jogú városok között, hanem a Fidesz támogatottsága is 2010-ben. Ebben pedig még jelentősebb változás állt be: 2022-re a Fidesz támogatottsága 9 százalékponttal, 49 százalékra nőtt. Ezzel a legkevésbé fideszes megyei jogú városból az egyik leginkább fideszessé vált.

Bár Salgótarján esete szélsőséges – például a szintén hasonló foglalkoztatottsági növekedést produkáló Egerben és Békéscsabán csökkent a Fidesz támogatottsága -, az alábbi ábra alapján mégis körvonalazódik összefüggés a Fideszre való szavazási hajlam és foglalkoztatottság felpörgése között. A trendvonal azt mutatja, hogy minél többen kezdtek el dolgozni a Fidesz hatalomra jutása óta egy adott városban, annál nagyobb az esélye annak, hogy bővült a Fidesz szavazótábora.

Ez a trend nemcsak a nagyobb városoknál látszódik. Pár hete hosszú riportban írtunk a cigándi járásról, ahol a legnagyobb arányban nőtt a foglalkoztatottság az elmúlt bő tíz évben.

A cigándi járásban ezzel párhuzamosan rendkívül megerősödött a Fidesz: míg 2010-ben a 174 járás között a cigándi a 104. volt a leginkább fideszes járások rangsorában, 2022-re már a nyolcadik. A fenti és az alábbi térképre ránézve szabad szemmel is látható bizonyos fokú átfedés: a Fidesz támogatottsága és a foglalkoztatottság is a legkevésbé fejlett, keleti-északkeleti területeken nőtt leginkább.

Egy ábrába sűrítve a két mutatót – a Fidesz támogatottságát és a foglalkoztatási ráta változását – is összefüggés rajzolódik ki közöttük. A trendvonal szintén azt erősíti, hogy minél nagyobb mértékben bővül a foglalkoztatottság egy járásban, annál nagyobb esélye lehet annak, hogy erős a Fidesz támogatottsága.

Ez az összefüggés természetesen részleges, nyilvánvalóan számos más szempont is közrejátszik abban  – például az iskolázottság vagy az életkor -, hogy ki hogyan szavaz. Ugyanakkor mégis tűnik annyira számottevőnek, hogy árnyalja azokat a leegyszerűsített narratívákat, amelyek leginkább a tájékozatlansággal/propagandával, kiszolgáltatottsággal/függési helyzetekkel vagy választási manipulációval magyarázzák azt, hogy miért éppen a legelmaradottabb vidékeken nőtt leginkább a Fidesz támogatottsága.

A fenti összefüggések annyiban lehetnek újszerűek, hogy a 2022-es népszámlálásnak köszönhetően települési-járási szinten is össze lehet hasonlítani a foglalkoztatottságot az előző, 2011-es népszámlálás adataival*a Nemzetgazdasági Minisztérium közlése szerint sem ők, sem az alájuk tartozó Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat nem rendelkezik ilyen adatokkal, ugyanakkor persze semmi meglepő nincs bennük.

A Fidesz egyik legfontosabb szakpolitikai célkitűzése a munkahelyek növelése, a munkaalapúnak nevezett társadalom építése. A Fidesz eredményességét mutatja, hogy míg 2010-ben Magyarország foglalkoztatási rátája az utolsók között volt az EU-ban, 2022-ben viszont a 8. helyre jött fel. Magyarországnál csak Máltán nőtt nagyobb mértékben a foglalkoztatottak aránya.

Azt szoktam mondani, hogy velünk még az is jól jár, aki nem ránk szavaz. Ezzel totális ellentétei vagyunk a progresszíveknek. Az emberek nem elméleteket akarnak, hanem munkát. Az emberek előre akarnak jutni az életben és jobb életet a gyermekeiknek, mint amilyen nekik jutott. Ha egy jobboldali kormány mindezt nem tudja szállítani, bukásra van ítélve” – idézte Kiss Viktor politológus Mércére írt cikkében a szerinte egyik meghatározó Orbán Viktor-beszéd részletét. 

Kiss az egy évvel ezelőtti cikkben élesen bírálja az ellenzéket azért, mert szerinte az ellenzék képtelen felfogni, hogy a regnáló rezsimmel nem az a baj, hogy nem akar jobb életet a többség számára”, mivel ezt – tehát a munkalehetőség biztosítását – egyenesen fennmaradásának előfeltételeként kezeli.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÉszak-Borsodban válik igazán láthatóvá a Fidesz sikerének egyik fontos összetevőjeAz egyik legszegényebb magyar vidéken mára realitássá vált, hogy havi 600 ezret vigyen haza egy pár, közben pedig elindult a cigányság csendes integrációja.

A cikk elkészítésében közreműködött Hajdu Miklós. 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Közélet Fidesz foglalkoztatás munkaerőpiac Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.