Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2024. március 11. 10:04 Adat

Elektromos autókkal jön vissza a mélypontról a magyar autópiac

Havi rekord dőlt februárban a zöld rendszámos autóflotta gyarapodásában az Energiaügyi Minisztérium pénteki közlése szerint, és az elmúlt hónapban forgalomba helyezett tisztán elektromos meghajtású modellek száma is csúcsot döntött. A személygépkocsik piacán általában véve is viszonylag kedvezően alakult a februári forgalom.

Számokban: mostanra 90 823 gépkocsin található zöld színű hatósági jelzés, továbbá a tisztán elektromos hajtású járművek száma 51 461 darabra nőtt februárban. A zöld rendszámú flotta havi gyarapodása 2594 darab volt (az elektromos autóké 1704 darab), míg összesen 10 735 új személygépkocsi állt forgalomba ebben az időszakban a Datahouse adatai szerint.

  • Ez az érték magasnak számít az elmúlt két év azonos időszakaiban tapasztaltak képest, 2023 februárjában 9728, egy évvel korábban 9448 darab volt a forgalomba helyezett új autók száma. Az idén februárban rendszámozott személygépkocsik közel negyede kapott zöld jelzést, míg két éve még csak 16 százalék volt ez az arány.

Tágabb kontextus: tavaly az Európai Unió autópiaca 13,9 százalékkal bővült 2022-höz képest, 10,5 millió új autó értékesítésével. Az erős fellendülésből csak Magyarország maradt ki, ahol visszaesett az újonnan forgalomba helyezett autók száma.

  • Az uniós újautópiacon a forgalomba állított elektromos gépkocsik száma januárban 28,9 százalékkal növekedett, ami döntően a belgiumi, a hollandiai, a franciaországi és a németországi érdeklődés erősödésének köszönhető.

Mi várható? Február óta pályázhatnak a magyar vállalkozások az elektromos járművek beszerzését segítő kormányzati támogatásért, ami valamelyest lendíthet a zöld rendszámos gépkocsik piacán, ám napirenden van a plug-in hibridek kizárása ebből a körből. A zöld rendszámok 57 százaléka van tisztán elektromos üzemű gépkocsira felszerelve.

  • Az elektromos autók terjedése alulmúlja a korábbi várakozásokat, főleg a magasabb árfekvésű kategóriákban maradt el a korábban előrejelzett kereslet, aminek következtében több beruházást és modell bevezetését halasztották el a közelmúltban a gyártók.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz Apple elfordult attól az ágazattól, amivel egyre inkább összefonódik MagyarországA mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztések fontosabbnak tűnnek a járműiparnál.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat autó autópiac elektromos autó villanyautó Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.