Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2023. augusztus 3. 19:05 Adat

A magyaroknak már tényleg túl drága a Balaton

Miközben országos szinten stagnálás jellemezte a hazai turizmust júniusban, a Balatonnál kifejezetten nagyot esett a szálláshelyek forgalma. A csökkenést a magyar vendégek elmaradása okozta: hiába jött az egy évvel korábbinál több külföldi a Balatonhoz, a belföldi turizmus hanyatlását ez nem tudta ellensúlyozni.

Mi történt? A statisztikai hivatal csütörtökön közzétett adatai szerint 2022 júniusában az egy évvel korábbinál ugyan több vendég szállt meg a hazai turisztikai szálláshelyeken, a vendégéjszakák száma azonban csökkent tavaly júniushoz képest.

  • Az ország egyes régiói között nagyon jelentős eltérések voltak. A fővárosi és a közép-dunántúli szálláshelyek forgalma láthatóan nőtt, a Tisza-tónál és a Dél-Dunántúlon azonban 20 százalékos visszaesést mutatnak az adatok.
  • A vesztesek között volt a balatoni térség is. Itt a májusi stagnálás után a június már érezhető hanyatlást hozott, és egyre inkább úgy tűnik, hogy az előrejelzéseknek megfelelően gyenge lesz a nyári szezon a tónál.

Számokban: A Balatonnál a hatodik hónapban összesen 637 ezer vendégéjszakát töltöttek el a turisták. Ez 55 ezerrel kevesebb, mint tavaly júniusban, és bár a két évvel ezelőtti számokat messze felülmúlja, ám 2021 júniusában még erősen érződött a világjárvány hatása.

  • A belföldi és a külföldi vendégek körében ellentétes trendeket láthattunk. A külföldi turisták 11 ezerrel több vendégéjszakát töltöttek el balatoni szállásokon, mint 2022 hasonló időszakában, a magyarok azonban nyolcadával kevesebbet.
  • Mivel a Balatonnál még mindig hazai turistából van több, a külföldi kereslet növekedése nem tudta kompenzálni a hazai visszaesését, így összességében 8 százalékkal csökkent a tó környéki szálláshelyek forgalma.

Felülnézet: A hazai turizmusban hónapok óta láthatóak azok a változások, amelyeket a lakosság elkölthető jövedelmének csökkenése okoz. A szállodák és panziók helyett olcsóbb szálláshelyeket keresnek a magyar turisták. Júniusban a közösségi szálláshelyek kivételével minden szegmensben visszaesés volt.

  • Szintén látványos trend, hogy csökken az átlagos tartózkodási idő, azaz akik utaznak, azok is rövidebb ideig maradnak, mint a korábbi években*Így fordulhatott elő, hogy hiába nőtt a vendégek száma, a vendégéjszakáké kismértékben még csökkent is.. Ez egyébként nem csak a magyar turistákra jellemző, sőt a külföldi vendégek esetében még nagyobb is a visszaesés.

Mit mondanak ők? A balatoni, sőt úgy általában a vidéki tagszállodáktól már májusban az a visszajelzés érkezett a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségéhez, hogy a nyári előfoglaltság jelentősen elmarad az egy évvel korábbitól – mondta a G7-nek Baldauf Csaba, a szervezet tiszteletbeli elnöke, a Balaton-közeli Kolping Hotel igazgatója.

  • Az azóta eltelt időszak ezt megerősítette: májusban és júniusban is érezhető volt a visszaesés a hoteleknél a belföldi forgalom csökkenése miatt – tette hozzá a szakember.

Mi várható? Bár hivatalos adatok júliusról még nincsenek, az augusztusnál pedig egyelőre csak előrejelzésekre lehet támaszkodni, de egyre inkább úgy fest, hogy a tavalyinál érezhetően gyengébb lesz a szezon.

  • Az Aranyparton egy étteremben a G7 kérdésére július közepén azt mondták, hogy sokkal kevesebb a vendég, mint tavaly, szombat-vasárnap vannak annyian, mint amennyien az előző nyáron hétköznapokon jöttek.
  • A Kolping Hotelben a júniusi visszaesés után júliusban már a tavalyihoz hasonlóan alakultak a számok elsősorban annak köszönhetően, hogy a belföldi vendégek elmaradását sikerült a külföldiek többletforgalmával ellensúlyozni – mondta Baldauf Csaba. Az augusztusi foglaltság azonban egyelőre ismét jó 10 százalékkal gyengébb, mint egy éve ilyenkor.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNekünk a Balaton drága, a németeknek és cseheknek az AdriaEgy gombóc fagyi három euró, egy pizza 18 euró - a turisták panaszkodnak, horvát turisztikai szakemberek pedig óvatosságra intenek az árak megszabásánál.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAkik olcsóbb szállodában nyaraltak, azok mondtak le most a BalatonrólA belföldi vendégek száma csökkent, miközben a külföldieké megnőtt az év elején a Balaton körül is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDugig vannak a hazai szállodák külföldiekkel, miközben egyre több magyarnak már csak kempingezésre futjaA külföldiek jól jártak a forint árfolyamának beborulásával, miközben a reálbérek csökkenése a hazai fogyasztást alaposan visszaveti.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Balaton szálloda turizmus Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Fontos

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.