Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. július 20. 09:13 Élet

Nekünk a Balaton drága, a németeknek és cseheknek az Adria

Évtizedek óta fix nyári téma a magyar sajtóban, hogy a balatoni vagy az adriai nyaralás drágább-e, aminek az idén az a vita is sajátos színezetet adott, hogy mennyivel esett vissza a Balaton forgalma, és ebben mekkora szerepet játszanak az elszaladt árak.

Aki azonban ez alapján azt gondolná, hogy Horvátországgal csak jobban járhat, valószínűleg csalódni fog. Legalábbis a német, a cseh, de még a horvát sajtóban is az utóbbi napokban sorra jelennek meg az olyan cikkek, amelyek az ottani nyaralás költségein szörnyülködnek, megszólaltatva olyan üdülőket, akik fogadkoznak, hogy soha többé nem teszik be a lábukat Horvátországba nyaralási céllal.

Valószínűleg nem is csak sporadikus benyomásokról van szó, mert például a Slobodna Dalmacija című horvát lap arról írt pár napja, hogy júniusban remekül kezdődött az idei szezon, a július azonban eddig csalódás: sok szállásadónál egyre több az üres szoba, apartman, és ezeket akciókkal is egyre nehezebb megtölteni.

A német Frankfurter Rundschau a horvát családi szállásadók szövetségének elnökét idézi, aki szerint Horvátország 25 százalékkal drágább a hasonlóan családi és tömegturizmusban utazó konkurenciájához képest, és nemcsak a szállások díját tekintve, hanem más fontos kiadási tételeknél is. A horvát tengerparton a szállások ára 30 százalékkal emelkedett az utóbbi két évben, így „Horvátország már drágább úti cél, mint Spanyol- és Görögország, az árak napi szinten emelkednek” – jegyezte meg önkritikusan Barbara Markovic.

A turisztikai irodák szövetségének elnöke ennél bizakodóbb volt, azt mondta, hogy az idei szezon jó lesz, de nem lesz olyan pozitív értelemben rendkívüli, mint a tavalyi. „A kérdés az, hogyan éljük túl a következőt” – utalva arra, hogy az idei árképzést ő is problémásnak tartja.

A dolgot a horvát pénzügyminiszter sem hagyta szó nélkül, akit egyebek mellett arról kérdeztek, mit szól ahhoz, hogy egy gombóc fagylalt három euróba kerül. Marko Primorac – aki szerint a 18 eurós éttermi pizza és a 38 eurós steak is túlzás – arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány az energiaköltségek támogatásával és számos termék és szolgáltatás áfakulcsának csökkentésével igyekszik segíteni a gazdaságot, így szerinte nincs igazán alapja a durva áremeléseknek. A rövid távú haszon hajszolásának pedig hosszabb távon kellemetlen következményei lehetnek – tette hozzá.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAkik olcsóbb szállodában nyaraltak, azok mondtak le most a BalatonrólA belföldi vendégek száma csökkent, miközben a külföldieké megnőtt az év elején a Balaton körül is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDugig vannak a hazai szállodák külföldiekkel, miközben egyre több magyarnak már csak kempingezésre futjaA külföldiek jól jártak a forint árfolyamának beborulásával, miközben a reálbérek csökkenése a hazai fogyasztást alaposan visszaveti.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA szállodák és panziók már túl drágák, olcsóbb szállásokat keresnek a belföldön pihenőkA belföldi turizmus forgalmán is látszik, hogyan eszi meg a fizetéseket az infláció. Főleg a kisebb, vidéki szálláshelyek vannak most nagy bajban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Horvátország külföldi turisták turizmus Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. május 21. 16:34 Élet, Világ

Nem sietik el a boltokban használt vékony műanyag zacskók betiltását

Az Európai Unió tesz egy nagy lépést a műanyag hulladék csökkentése érdekében, de nagyon lassan és sok szempontból kritizált módon.

Torontáli Zoltán
2024. május 18. 05:41 Élet, Vállalat

Jön a szigorítás, hogy ne lehessen bármit kovászos kenyérnek hívni

Az Agrárminisztérium belenyúl a nagy magyar kovászkáoszba, de a jellemzően családi vállalkozásként működő kis kézműves pékségek mégsem lehetnek igazán boldogok.

Hajdu Miklós
2024. május 17. 13:32 Élet

Tisztulni kezd az őskáosz az elektromos rollereknél

Két hónap múlva már csak kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással lehet bizonyos elektromos rollerekkel közlekedni.

Fontos

Avatar
2024. május 20. 05:13 Közélet

Mi a baja Európának a magyar alapítványi egyetemekkel, ami elvágja a diákok és kutatók külföldi útját?

Az egyetemek alapítványi fenntartása nem lenne probléma, ha a kuratóriumi tagok kiválasztása és működése nem lenne önkényes, a közpénzek útja pedig követhetetlen.

Könnyebb helyzetbe hozza a magyar kormányt az európai választás

Fennakadásokat igen, gazdasági kisiklást nem hoz az EP-választás várható kimenetele, Magyarországnak pedig jól jön a szigorúbb költségvetési felügyelet elodázódása.

Hajdu Miklós
2024. május 18. 17:24 Vállalat

Részleges gyárbezáráshoz vezetett az autóipari válság Szlovákiában

Részben bezárt egy szlovákiai motorgyár, miközben az európai elektromos autók versenyképessége egyre kétségesebb az új piaci szereplők mellett.