Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. július 20. 09:13 Élet

Nekünk a Balaton drága, a németeknek és cseheknek az Adria

Évtizedek óta fix nyári téma a magyar sajtóban, hogy a balatoni vagy az adriai nyaralás drágább-e, aminek az idén az a vita is sajátos színezetet adott, hogy mennyivel esett vissza a Balaton forgalma, és ebben mekkora szerepet játszanak az elszaladt árak.

Aki azonban ez alapján azt gondolná, hogy Horvátországgal csak jobban járhat, valószínűleg csalódni fog. Legalábbis a német, a cseh, de még a horvát sajtóban is az utóbbi napokban sorra jelennek meg az olyan cikkek, amelyek az ottani nyaralás költségein szörnyülködnek, megszólaltatva olyan üdülőket, akik fogadkoznak, hogy soha többé nem teszik be a lábukat Horvátországba nyaralási céllal.

Valószínűleg nem is csak sporadikus benyomásokról van szó, mert például a Slobodna Dalmacija című horvát lap arról írt pár napja, hogy júniusban remekül kezdődött az idei szezon, a július azonban eddig csalódás: sok szállásadónál egyre több az üres szoba, apartman, és ezeket akciókkal is egyre nehezebb megtölteni.

A német Frankfurter Rundschau a horvát családi szállásadók szövetségének elnökét idézi, aki szerint Horvátország 25 százalékkal drágább a hasonlóan családi és tömegturizmusban utazó konkurenciájához képest, és nemcsak a szállások díját tekintve, hanem más fontos kiadási tételeknél is. A horvát tengerparton a szállások ára 30 százalékkal emelkedett az utóbbi két évben, így „Horvátország már drágább úti cél, mint Spanyol- és Görögország, az árak napi szinten emelkednek” – jegyezte meg önkritikusan Barbara Markovic.

A turisztikai irodák szövetségének elnöke ennél bizakodóbb volt, azt mondta, hogy az idei szezon jó lesz, de nem lesz olyan pozitív értelemben rendkívüli, mint a tavalyi. „A kérdés az, hogyan éljük túl a következőt” – utalva arra, hogy az idei árképzést ő is problémásnak tartja.

A dolgot a horvát pénzügyminiszter sem hagyta szó nélkül, akit egyebek mellett arról kérdeztek, mit szól ahhoz, hogy egy gombóc fagylalt három euróba kerül. Marko Primorac – aki szerint a 18 eurós éttermi pizza és a 38 eurós steak is túlzás – arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány az energiaköltségek támogatásával és számos termék és szolgáltatás áfakulcsának csökkentésével igyekszik segíteni a gazdaságot, így szerinte nincs igazán alapja a durva áremeléseknek. A rövid távú haszon hajszolásának pedig hosszabb távon kellemetlen következményei lehetnek – tette hozzá.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAkik olcsóbb szállodában nyaraltak, azok mondtak le most a BalatonrólA belföldi vendégek száma csökkent, miközben a külföldieké megnőtt az év elején a Balaton körül is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDugig vannak a hazai szállodák külföldiekkel, miközben egyre több magyarnak már csak kempingezésre futjaA külföldiek jól jártak a forint árfolyamának beborulásával, miközben a reálbérek csökkenése a hazai fogyasztást alaposan visszaveti.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA szállodák és panziók már túl drágák, olcsóbb szállásokat keresnek a belföldön pihenőkA belföldi turizmus forgalmán is látszik, hogyan eszi meg a fizetéseket az infláció. Főleg a kisebb, vidéki szálláshelyek vannak most nagy bajban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Horvátország külföldi turisták turizmus Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Váczi István
2024. július 19. 11:22 Élet

Tavaly a mezőgazdaság mentette meg a magyar gazdaságot, idén viszont lehúzhatja

A forróság és a szárazság egyre inkább veszélyezteti a kukorica és a napraforgó termését, ami negatívan befolyásolhatja az ország gazdasági teljesítményét.

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.