Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2023. június 6. 09:57 Adat

Az üzemanyag mentette meg a rekordzuhanástól a magyar üzleteket

A márciusi rekordzuhanásnál áprilisban már kisebb mértékben esett a hazai üzletek forgalma, de a csökkenés így is akkora volt, mint amikor a covid-lezárások miatt leállt az ország. A javulás ráadásul csak látszólagos, elsősorban az üzemanyag-értékesítésnek köszönhető, miközben számos termékből egyre kevesebbet vásárolunk.  

Mi történt? A KSH ma reggeli gyorstájékoztatója szerint éves összevetésben nyolcadával csökkent a kiskereskedelmi üzletek forgalma áprilisban. Ez egy hajszállal alacsonyabb a márciusi visszaesésnél. Akkor emberemlékezett óta nem látott zuhanást jeleztek az adatok.

Számokban: A negyedik hónapban bő 100 milliárd forinttal több pénzt hagyott az üzletekben a magyar lakosság, mint egy évvel korábban, ezért azonban a tavaly áprilisinál 12,6 százalékkal kevesebb terméket kaptunk.

  • Élelmiszerből tizedével vásároltunk kevesebbet, mint egy éve, közel 80 milliárd forinttal többért. Szinte minden termékkör forgalma látványosan csökkent, kivételt csak a gyógyszerek jelentenek, ahol kismértékben nőtt az eladott mennyiség.

Alulnézet: A számok fordulatot jeleznek a trendekben, ezt azonban érdemes egyelőre óvatosan kezelni. A forgalomcsökkenés mérséklődése ugyanis elsősorban az üzemanyag-értékesítésnek köszönhető.

  • A benzin- és gázolajeladás éves összevetésben bár jelentősen csökkent, ennek azonban kizárólag az az oka, hogy tavaly tavasszal az árstop miatt hatalmas volt a forgalom. Ez volt az az időszak, amikor még a külföldiek is kedvező áron tankolhattak Magyarországon, így a nemzetközi fuvarozócégek itt töltötték fel kamionjaikat és felpörgött az üzemanyag-turizmus is.
  • Havi szinten ugyanakkor mennyiségben már nőtt az üzemanyag-értékesítés, és a teljes kiskereskedelmi forgalomnál is elsősorban ennek köszönhető a fordulat. Ha a benzin és gázolajeladás hatását kiszűrjük, akkor áprilisban tovább gyorsult a visszaesés üteme.
  • Ruhából, iparcikkekből, számítástechnikai eszközökből, is egyre kevesebbet vásárolunk, de kifejezetten alacsony szinten ragadt be például a bútorértékesítés is.

Felülnézet: A belső fogyasztás a GDP legfontosabb összetevője. Bár a kiskereskedelmi forgalomból ennek csak egy részére következtethetünk, hiszen például a szolgáltatások a ma közölt jelentésben nincsenek benne, de egyrészt a 10 százalék feletti esés így sem kecsegtet túl sok jóval a teljes gazdaság teljesítménye szempontjából, másrészt a szolgáltatásoknál is jelentős visszaesést mutatnak az adatok.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA szállodák és panziók már túl drágák, olcsóbb szállásokat keresnek a belföldön pihenőkA belföldi turizmus forgalmán is látszik, hogyan eszi meg a fizetéseket az infláció. Főleg a kisebb, vidéki szálláshelyek vannak most nagy bajban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat élelmiszer kiskereskedelmi forgalom üzemanyag Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.