Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. július 1. 15:41 Adat

Egyre drágább a sertés, mégis csökken az állomány idehaza és Németországban is

Az Európai Unió a világ legnagyobb sertéshúsexportőre, ezen belül pedig meghatározó a németországi tenyésztők hozzájárulása, úgy tűnik azonban, hogy az idei sokkokkal ők is nehezen birkóznak meg.

A német szövetségi statisztikai hivatal héten közzétett adata szerint május elején csak 22,3 millió sertés volt az országban, 10 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. Németország 1990-es újraegyesítése óta még sosem volt ilyen alacsony ez a szám, amely tíz éve a 28 milliót is meghaladta.

A visszaesés okai közül a Bloomberg cikke kiemeli az elszabaduló energia- és takarmányárakat, amelyek mindegyike összefügg Oroszország Ukrajna elleni háborújával. Az előbbiek már tavaly ősz óta emelkedtek, majd újabb lendületet vettek az invázió kezdetén, míg kifejezetten a gázárak azt követően lőttek ki ismét, hogy az oroszok mondvacsinált okokra hivatkozva csökkentették a szállítást a németek legfontosabb vezetékén, az Északi Áramlat 1-en. A takarmányárakat pedig közvetlenül leginkább az hajtotta fel, hogy nagyrészt ellehetetlenült az ukrán gabonaexport.

A költségek növekedése egyelőre meghaladja a sertések átvételi árának emelkedését, noha az utóbbi is látványosabbá vált nemrég. A német gazdák helyzetét az afrikai sertéspestis-járvány is nehezíti, amely ugyan elsősorban a vaddisznók között terjed, de így is megnehezíti vagy ellehetetleníti az exportot több fontos piacra.

Az ágazat helyzete idehaza sem könnyebb, az állomány növelését célzó kormányzati kezdeményezések ellenére az utóbbi négy évben nem változott érdemben a sertések száma Magyarországon, a legutóbbi adat szerint még csökkent is valamelyest, 2,73 millióra. Az átvételi árak Németországhoz hasonlóan idehaza is jelentősen nőttek, a KSH 2018-ig visszatekintő adatsora szerint ezt az időszakot tekintve rekord az áprilisra rögzített 587 forint a vágósertés kilójáért.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHadat üzent a kormány a táplálkozási divatnakA sertéspestis miatt egy csomó hús maradt a nyakunkon, és folyamatosan jön be az olcsó import is. A kormány megetetné velünk a felesleget.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyre több sertéshúst eszünk, de ez sem elég ahhoz, hogy a magyar tenyésztőket megmentsükNövekvő takarmányárak mellett csökkenő eladási árak, alaposan fel van adva az üzleti lecke a magyar tenyésztőknek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKérdezze meg kezelőorvosát, mielőtt a kormányra hallgat a konyhábanA táplálkozás-egészségtani adatok alapján felesleges, a környezetvédelmi szempontok miatt nem jó irány, de még a nemzetközi trendeknek is ellene megy a húsfogyasztást ösztönző intenzív magyar kampányok sora.

Adat Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Katona Hajnalka
2022. augusztus 14. 13:13 Adat

A közösségi média növeli a depresszió esélyét a fiatal felnőtteknél

Adatokkal is alátámasztották, hogy a közösségi média által közvetített hamis kép súlyos negatív következményekkel járhat az egyetemisták mentális egészségére.

Jandó Zoltán
2022. augusztus 9. 11:36 Adat

Az üzemanyagárstop nélkül 18 százalék lenne az infláció

Több mint két évtizedes csúcsra emelkedett az infláció júliusban, ám a hatósági üzemanyagár nélkül még ennél is sokkal magasabb lenne a mutató.

Katona Hajnalka
2022. augusztus 8. 04:34 Adat

125 millió ember szenved Európában a zajszennyezéstől, és a gazdaság fejlettségétől is függ, mikor érzik ezt problémának

Más-már területek esetén különböző módokon hat a gazdasági fejlődés a zajszennyezettség szintjére

Fontos

Avatar
2022. augusztus 15. 09:53 Tech

Ukrajnában építene gyártóüzemet a Bayraktar, sorban állnak az országok a harci drónjukért

Három évre lekötöttek a kapacitások, miközben Törökország folyamatos hintapolitikával egyszerre próbál kedvezni az ukránoknak és az oroszoknak.

Hajdu Miklós
2022. augusztus 14. 18:42 Közélet

Csak tűzoltás, de segíti a magasabb rezsi kifizetését, ha újra munkába állnak nyugdíjas tanárok

Régi szakmai követelésnek tett eleget a kormány, amikor július végén átmenetileg lehetővé tette a pedagógusok nyugdíj melletti foglalkoztatását.

Avatar
2022. augusztus 14. 04:34 Világ

Hivatalosan is előbújt Putyin árnyékhadserege, már plakátokon toboroznak Oroszországban

Egyre fájóbbak az orosz veszteségek Ukrajnában, a rejtélyes Wagner-csoport is kénytelen a hagyományos toborzóeszközökhöz nyúlni.