Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. július 1. 15:41 Adat

Egyre drágább a sertés, mégis csökken az állomány idehaza és Németországban is

Az Európai Unió a világ legnagyobb sertéshúsexportőre, ezen belül pedig meghatározó a németországi tenyésztők hozzájárulása, úgy tűnik azonban, hogy az idei sokkokkal ők is nehezen birkóznak meg.

A német szövetségi statisztikai hivatal héten közzétett adata szerint május elején csak 22,3 millió sertés volt az országban, 10 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. Németország 1990-es újraegyesítése óta még sosem volt ilyen alacsony ez a szám, amely tíz éve a 28 milliót is meghaladta.

A visszaesés okai közül a Bloomberg cikke kiemeli az elszabaduló energia- és takarmányárakat, amelyek mindegyike összefügg Oroszország Ukrajna elleni háborújával. Az előbbiek már tavaly ősz óta emelkedtek, majd újabb lendületet vettek az invázió kezdetén, míg kifejezetten a gázárak azt követően lőttek ki ismét, hogy az oroszok mondvacsinált okokra hivatkozva csökkentették a szállítást a németek legfontosabb vezetékén, az Északi Áramlat 1-en. A takarmányárakat pedig közvetlenül leginkább az hajtotta fel, hogy nagyrészt ellehetetlenült az ukrán gabonaexport.

A költségek növekedése egyelőre meghaladja a sertések átvételi árának emelkedését, noha az utóbbi is látványosabbá vált nemrég. A német gazdák helyzetét az afrikai sertéspestis-járvány is nehezíti, amely ugyan elsősorban a vaddisznók között terjed, de így is megnehezíti vagy ellehetetleníti az exportot több fontos piacra.

Az ágazat helyzete idehaza sem könnyebb, az állomány növelését célzó kormányzati kezdeményezések ellenére az utóbbi négy évben nem változott érdemben a sertések száma Magyarországon, a legutóbbi adat szerint még csökkent is valamelyest, 2,73 millióra. Az átvételi árak Németországhoz hasonlóan idehaza is jelentősen nőttek, a KSH 2018-ig visszatekintő adatsora szerint ezt az időszakot tekintve rekord az áprilisra rögzített 587 forint a vágósertés kilójáért.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHadat üzent a kormány a táplálkozási divatnakA sertéspestis miatt egy csomó hús maradt a nyakunkon, és folyamatosan jön be az olcsó import is. A kormány megetetné velünk a felesleget.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyre több sertéshúst eszünk, de ez sem elég ahhoz, hogy a magyar tenyésztőket megmentsükNövekvő takarmányárak mellett csökkenő eladási árak, alaposan fel van adva az üzleti lecke a magyar tenyésztőknek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKérdezze meg kezelőorvosát, mielőtt a kormányra hallgat a konyhábanA táplálkozás-egészségtani adatok alapján felesleges, a környezetvédelmi szempontok miatt nem jó irány, de még a nemzetközi trendeknek is ellene megy a húsfogyasztást ösztönző intenzív magyar kampányok sora.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.