Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. szeptember 28. 12:33 Világ

Határkerítéssel próbálja távol tartani Németország a fertőzött vaddisznókat

A német hatóságok fémkerítést kezdtek építeni a lengyel határ egy szakaszán, hogy megpróbálják megállítani a vaddisznók között terjedő afrikai sertéspestist, amely a német disznóhúsexportot veszélyezteti.

Brandenburg tartomány délkeleti részén, a Neisse folyó mentén első lépésben egy 11 kilométeres szakaszon építik fel a kerítést – írja a Bloomberg a tartományi fogyasztóvédelmi minisztérium közleménye alapján. Erre azt követően szánták rá magukat, hogy újabb három vaddisznótetemben mutatták ki a betegséget, így már 32-re nőtt az ilyen esetek száma egy 150 négyzetkilométeres területen.

A házisertést-állományt egyelőre nem fertőzte meg a vírus, amely emberekre nem veszélyes, a sertésekkel azonban általában tíz napon belül végez. A legfontosabb ázsiai vevők, Dél-Korea, Japán és Kína azonban így is megtiltotta a német sertéshús importját, így érthető, hogy az EU legnagyobb termelője szeretne mielőbb megszabadulni a kórtól.

Az más kérdés, hogy ez egyáltalán nem könnyű. A vaddisznók között terjedő sertéspestis a magyar sertéságazatnak is sok gondot okozott, a lengyelek pedig hiába igyekeztek országon belüli kerítéssel meggátolni a nyugati irányú terjedését. A németek a kerítésépítés mellett kutyákkal és drónokkal igyekeznek megtalálni a fertőzésgyanús vaddisznókat, hogy kordában tarthassák, optimális esetben pedig felszámolhassák a betegséget.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚj korszak jöhet a hentesnél: a sertéshús drágább lehet, mint a marhaMár hónap alatt akár hatvan százalékkal is drágulhat a sertéshús ára Magyarországon a Kelet-Ázsiában egyre inkább terjedő sertéspestis miatt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ németország sertés sertéshús sertéspestis Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.