Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. szeptember 28. 12:33 Világ

Határkerítéssel próbálja távol tartani Németország a fertőzött vaddisznókat

A német hatóságok fémkerítést kezdtek építeni a lengyel határ egy szakaszán, hogy megpróbálják megállítani a vaddisznók között terjedő afrikai sertéspestist, amely a német disznóhúsexportot veszélyezteti.

Brandenburg tartomány délkeleti részén, a Neisse folyó mentén első lépésben egy 11 kilométeres szakaszon építik fel a kerítést – írja a Bloomberg a tartományi fogyasztóvédelmi minisztérium közleménye alapján. Erre azt követően szánták rá magukat, hogy újabb három vaddisznótetemben mutatták ki a betegséget, így már 32-re nőtt az ilyen esetek száma egy 150 négyzetkilométeres területen.

A házisertést-állományt egyelőre nem fertőzte meg a vírus, amely emberekre nem veszélyes, a sertésekkel azonban általában tíz napon belül végez. A legfontosabb ázsiai vevők, Dél-Korea, Japán és Kína azonban így is megtiltotta a német sertéshús importját, így érthető, hogy az EU legnagyobb termelője szeretne mielőbb megszabadulni a kórtól.

Az más kérdés, hogy ez egyáltalán nem könnyű. A vaddisznók között terjedő sertéspestis a magyar sertéságazatnak is sok gondot okozott, a lengyelek pedig hiába igyekeztek országon belüli kerítéssel meggátolni a nyugati irányú terjedését. A németek a kerítésépítés mellett kutyákkal és drónokkal igyekeznek megtalálni a fertőzésgyanús vaddisznókat, hogy kordában tarthassák, optimális esetben pedig felszámolhassák a betegséget.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚj korszak jöhet a hentesnél: a sertéshús drágább lehet, mint a marhaMár hónap alatt akár hatvan százalékkal is drágulhat a sertéshús ára Magyarországon a Kelet-Ázsiában egyre inkább terjedő sertéspestis miatt.

Világ németország sertés sertéshús sertéspestis Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Kasnyik Márton
2020. október 21. 16:43 Világ

Biden szinte már elnöknek érezheti magát, de pont így volt ezzel négy éve Clinton is

Hónapok óta stabil és nagy a demokrata előny, két hét múlva jön az elnökválasztás. Maradt még bizonytalanság?

Mészáros R. Tamás
2020. október 20. 06:47 Vállalat, Világ

A tudomány szerint lehetetlen, az Alibaba alapítója mégis kilapítaná a világot

Jack Ma a világ egyik leggazdagabb üzletembere megtörné a multik uralmát a kkv-k kereskedelmének felfuttatásával, de forradalmának kifutása erősen kétséges.

Váczi István
2020. október 15. 17:17 Világ

Végül mindenkit kiütöttek a transzatlanti légi csatában

Az USA a Boeingot, az EU az Airbust támogatta nem megengedett eszközökkel, de nem biztos, hogy most új vámokkal kéne kezelni a konfliktust.

Fontos

Bucsky Péter
2020. október 23. 07:06 Közélet

Kevesebb a hajléktalan, de egyre reménytelenebb a helyzetük

Az utóbbi évek gazdasági fellendülése során viszonylag sokan törtek ki a hajléktalanságból, a hátramaradók viszont egyre idősebbek és rosszabbul képzettek.

Hajdu Miklós
2020. október 22. 06:35 Adat

Hiába jól képzett sok magyar dolgozó, nincs elég színvonalas munkahely

A nagyobb jólléthez nemcsak minőségi oktatás és ellátás kell, hanem a dolgozni tudó és akaró lakosságban rejlő potenciál kiaknázására alkalmas állások is.

Torontáli Zoltán
2020. október 21. 13:47 Élet

A magyar fiatalok gyors ütemben közelítenek Nyugat-Európához

A magyar fiatalok gondolkodása a tipikus élethelyzetekről már csak körülbelül 12 éves csúszásban van Nyugat-Európához képest.