Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. szeptember 28. 12:33 Világ

Határkerítéssel próbálja távol tartani Németország a fertőzött vaddisznókat

A német hatóságok fémkerítést kezdtek építeni a lengyel határ egy szakaszán, hogy megpróbálják megállítani a vaddisznók között terjedő afrikai sertéspestist, amely a német disznóhúsexportot veszélyezteti.

Brandenburg tartomány délkeleti részén, a Neisse folyó mentén első lépésben egy 11 kilométeres szakaszon építik fel a kerítést – írja a Bloomberg a tartományi fogyasztóvédelmi minisztérium közleménye alapján. Erre azt követően szánták rá magukat, hogy újabb három vaddisznótetemben mutatták ki a betegséget, így már 32-re nőtt az ilyen esetek száma egy 150 négyzetkilométeres területen.

A házisertést-állományt egyelőre nem fertőzte meg a vírus, amely emberekre nem veszélyes, a sertésekkel azonban általában tíz napon belül végez. A legfontosabb ázsiai vevők, Dél-Korea, Japán és Kína azonban így is megtiltotta a német sertéshús importját, így érthető, hogy az EU legnagyobb termelője szeretne mielőbb megszabadulni a kórtól.

Az más kérdés, hogy ez egyáltalán nem könnyű. A vaddisznók között terjedő sertéspestis a magyar sertéságazatnak is sok gondot okozott, a lengyelek pedig hiába igyekeztek országon belüli kerítéssel meggátolni a nyugati irányú terjedését. A németek a kerítésépítés mellett kutyákkal és drónokkal igyekeznek megtalálni a fertőzésgyanús vaddisznókat, hogy kordában tarthassák, optimális esetben pedig felszámolhassák a betegséget.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚj korszak jöhet a hentesnél: a sertéshús drágább lehet, mint a marhaMár hónap alatt akár hatvan százalékkal is drágulhat a sertéshús ára Magyarországon a Kelet-Ázsiában egyre inkább terjedő sertéspestis miatt.

Világ németország sertés sertéshús sertéspestis Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2021. február 26. 10:56 Élet, Világ

Mi vezérli a nagyon óvatosan vásárló, minimalista életet élőket?

Egy angol kutatás szerint nem a környezetvédelem és a fenntartható jövő a legfőbb hajtóerő, hanem a boldogabb élet.

Torontáli Zoltán
2021. február 25. 09:49 Élet, Világ

Elkezdődött a huzavona az egységes európai oltásigazolásról

A görögök, a spanyolok és a légitársaságok nagyon sürgetik, a franciák és a németek nem annyira, és rengeteg a nyitott kérdés.

Torontáli Zoltán
2021. február 24. 11:07 Élet, Világ

A világ összes szennyvizének már fele tisztítókba folyik, de van hova fejlődni

A maradék 50 százalék felhasználása jóval nehezebb feladat, mert a tőkeszegény fejlődő világban keletkezik.

Fontos

Stubnya Bence
2021. február 27. 07:03 Podcast

Nem a rendszerváltás, hanem a 19. század óta nem tudunk felzárkózni Nyugat-Európához

G7 Podcast! Nincs kelet-európai ország, amely felzárkózott volna a világgazdaság centrumához. Vonyó Tamás, a Bocconi Egyetem docense szerint viszont siker, hogy vissza sem csúszott a régió.

Avatar
2021. február 26. 16:32 Pénz

Minden adott, hogy az infláció meglóduljon

Laza monetáris és fiskális politika, pénzben úszó világ, hirtelen felfutó kereslet, már csak az a kérdés, hogy az infláció átmenetileg, vagy tartósan ugrik meg.

Fabók Bálint
2021. február 26. 06:06 Vállalat

A legnagyobb csongrádi cég sztrájkolói azt mondják, megszakadnak a munkában

Lemaradó fizetések, autóipari lassulás, kizsigerelt dolgozók és megnyirbált jogosultságok is szerepet játszanak abban, hogy sztrájkolnak a Continental makói gyáránál.