Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. augusztus 17. 10:15 Adat

Sikerült a nagy elrugaszkodás a magyar gazdaságnak

A tavalyi katasztrófa után nem volt kérdés, hogy éves összevetésben szárnyalni fog a magyar gazdaság teljesítménye az idei második negyedévben, és a friss GDP-statisztika nem is okozott csalódást: a legtöbbek által figyelt mutatószám szerint az ország bruttó hazai terméke 17,9 százalékkal nőtt tavaly április-júniushoz képest.

Az idő- és térbeli összehasonlításra alkalmasabb, szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 17,7 százalékkal nőt a magyar GDP 2020. második negyedévéhez képest. Most azonban ennél is érdekesebb a negyedéves alapú növekedés, amely azt mutatja, hogy a hazai gazdaság 2,7 százalékkal nőtt az idei első három hónaphoz képest. Ez azt jelenti, hogy a növekedés még gyorsulni is tudott a január-márciusi időszakhoz viszonyítva, amikor negyedéves alapon 2 százalékkal nőtt a GDP. (Ami komoly meglepetést okozott, hiszen akkor még szigorítani is kellett a korlátozásokon.)

A növekedés összetevőire az első becslések alkalmával – amilyen a mostani is – csak utalni szokott a KSH, de most ezzel az egy mondattal is tudott meglepetést okozni. Eszerint ugyanis „a növekedéshez leginkább az ipar járult hozzá”, ami egyrészt ellentétes az intuícióval, miszerint a gazdaság második negyedéves újranyitásának köszönhetően a szolgáltatások jelenthették a fő húzóerőt. Másrészt az ipari termelés havonta közzétett adataiból sem adódott ilyen következtetés – hacsak nem a tavalyi második negyedévhez képest értette a dolgot a statisztikai hivatal, amikor a nem létfontosságú üzemeket sorra leállították.

Mindenesetre ha az éves növekedési adatot nézzük, még csak hasonlót sem találunk a közelmúlt statisztikájában. De ez megint csak a járvány következménye, hiszen a tavalyi második negyedéves visszaesés mértéke is párját ritkító volt.

Negyedéves alapon természetesen volt már sokkal erősebb felpattanás is: a tavalyi harmadik negyedévben, a gazdaság első járványhullámot követő újranyitásakor.

A negyedéves alapon is erőteljes, sok elemző várakozását felülmúló növekedés jó alapot teremt az év második felének növekedéséhez is. Ahogy Virovácz Péter, az ING szenior közgazdásza még az első negyedéves számok megismerése után írta,

ha megérkezik a várt felpattanás a második negyedévben, és (…) nem bizonyul hatástalannak a vakcinázás, aligha képzelhető el, hogy valamennyire legalább ne bővüljön tovább a GDP az utolsó két negyedévben is. Ez esetben pedig már 7–8 százalék közötti gazdasági növekedésről beszélhetnénk 2021 egészében.

A mostani adatban egyaránt megtalálhatja saját álláspontja igazolását az utóbbi hetekben-hónapokban egyre látványosabban ütköző kormány és Magyar Nemzeti Bank. Az előbbi mondhatja, hogy működik a gazdaságélénkítés, és nem is érdemes visszavenni belőle, hiszen az a cél, hogy minél előbb ledolgozzuk a járvány okozta visszaesést (ez akár már meg is történhetett a második negyedévben), illetve folytassuk, lehetőség szerint gyorsítsuk a felzárkózást az uniós szinthez. A jegybank viszont arra hivatkozhat, hogy a gazdaság már most is száguld, és mivel az inflációs nyomás továbbra is erős, felesleges tovább tüzelni a növekedést, már lehet gondolni a költségvetési egyensúly helyreállítására is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMit jelent valójában, ha a magyar gazdaság a második negyedévben a számok alapján szárnyalni fog?A kétszámjegyű növekedés bűvköréből kilépve érdemes kicsit a számok mögé nézni.

Adat GDP-növekedés járvány koronavírus magyar gdp Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Katona Hajnalka
2022. november 28. 11:36 Adat

Luxusnak számít-e az, ha az állam gondoskodik az elesettjeiről?

Nem csak attól függ, hogy melyik ország mennyit költ szociális támogatásra, hogy mennyire gazdagok.

Jandó Zoltán
2022. november 25. 10:47 Adat

A németek felezték, a szaúdiak négyszerezték az esélyüket a továbbjutásra

A fogadóirodák szerint nagyjából egy a négyhez a valószínűsége, hogy Brazília nyeri a világbajnokságot, a németeket lényegében leírták.

Stubnya Bence
2022. november 24. 13:17 Adat

Először haladta meg idén az infláció a béremelések tempóját szeptemberben

Augusztus után szeptemberben is nőttek éves alapon az átlagos béremelések, de a gyorsuló inflációval nem tudták tartani a lépést.

Fontos

Stubnya Bence
2022. november 30. 06:51 Pénz

Az osztrákok megmutatták, mire képes egy jól szervezett vasutassztrájk, amit a magyar vasutasok több próbálkozásra sem tudtak összehozni

A vasutasokat képviselő szakszervezet szeretné elérni, hogy a rosszabbul keresőknek ne csökkenjen a reálbére, az állami vállalat vezetője szerint viszont más iparágban nem adnak ilyen jó bérajánlatot.

Kolozsi Ádám
2022. november 29. 06:56 Pénz, Világ

Egy tradicionális iparág szép csendben rommá keresi magát az energiaválságon

A fűtéskimaradás és az áramellátás bizonytalanságának rémképe jól meglökte az eladási statisztikákat.

Hajdu Miklós
2022. november 28. 18:28 Vállalat

Egyre több jel utal arra, hogy a kínai CATL akkumulátorgyár és a BMW együttműködik Debrecenben

A BMW nyáron letette debreceni gyárának alapkövét, majd kisvártatva a kínai CATL hatalmas beruházást jelentett be. A napokban ismét a BMW lépett, a bajor vállalat ugyanis akkumulátorok összeszerelésére alkalmas üzemmel egészíti ki debreceni beruházását.