Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2020. augusztus 14. 12:02 Adat

Történelmi léptékben dobta hanyatt a magyar gazdaságot a covid

Nem zuhant még ilyen nagyot a magyar gazdaság teljesítménye, amióta a mostani rendszerben számolják a GDP-t (tehát 1996 óta), mint a mostani második negyedévben. Éves összevetésben 13,6, az idei első negyedévhez képest pedig 14,5 százalékot zuhant a magyar bruttó hazai termék.

Az adat egyáltalán nem váratlan, és ugyan rosszabb a Pénzügyminisztérium -9,9 százalékos becslésénél, valamint az elemzői konszenzusnál, de valójában az utóbbi várakozás most az átlagosnál kevesebbet mondott. A becslés is ingoványos talajon állhatott, és – mint a KSH is megállapítja egy lábjegyzetben – a járvány miatt a szokásosnál gyengébb az adatminőség, és bizonytalanabbak a statisztikai hivatalnak a GDP számításánál használt becslései is, ezért a jövőben jelentősen változhat a most közzétett szám.

Az adat ugyan meglehetősen borzasztó – teljesen átrajzolja a GDP változásának eddig ismert ábráját -, de nem kell teljesen kétségbeesni: ez nem jelenti azt, hogy a magyar gazdaság egyheted része szinte egyik napról a másikra a semmivé lett.

Áprilisra és májusra esett a járványhelyzet miatti kényszerű leállás java, és több jel is arra utal, hogy nyárra már gyorsan javult a helyzet. A különböző okokból leállított ipari kapacitások jelentős részét könnyen vissza lehet kapcsolni; igaz, még júniusban is egyedül Írországban volt pozitív az ipar teljesítménye az egész EU-ban. Több országban, így Magyarországon is több mint tíz százalékkal maradt el az ipar teljesítménye az egy évvel korábbitól. A beszerzési menedzserindexek és más konjunktúramutatók szerint a gazdaság a mélypontról gyorsan felpattant, de még mindig messze van attól a pályától, amelyen a járvány előtt mozgott.

Az a következő hónapokban fog kiderülni, hogy ez a néhány hónap mennyire tartósan roncsolta a gazdaságot az egyes országokban és szektorokban. (Feltéve, hogy a vírus második hulláma miatt nem kell újra drasztikus intézkedéseket hozni, mert ez megállíthatja vagy akár vissza is fordíthatja az emelkedést ősszel.) A szolgáltató szektor jelentős része továbbra sem térhetett vissza, az pedig nyitott kérdés, hogy a vállalatcsődök és leépítések hogyan fogják hosszú távon rombolni a gazdaságokat.

Érdemes összevetni a második negyedéves helyzetet a többi európai országgal, amelyek GDP-változását szintén ma délelőtt hozta nyilvánosságra az Eurostat:

 

Mint látható, Magyarország a szegényebb, régiós EU-tagok között messze a legnagyobb mértékű GDP-csökkentést szenvedte el, negyedéves összevetésben pedig csak Spanyolország gazdasága zuhant nagyobbat. Igaz, ennek köze lehet ahhoz, hogy az első negyedévben még párját ritkítóan jó adatot tett közzé a magyar statisztikai hivatal.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyar csoda: a szakadék szélén is növekedett a magyar gazdaságJanuár eleje és március vége között is bővült a magyar gazdaság, de azért látszik, hogy érezni kezdte a globális összeomlás hatását.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSok eladatlan készlettel várja a nagy visszaesést a magyar gazdaságA háztartások még fogyasztottak, de a többi területen már látszott közeledő válság az első negyedévben.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat gdp járvány koronavírus KSH Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.